2018-05-27 47 瀏覽
今次係我第一次食私房菜,仲要食四川菜,但係我第一次覺得食辣係一件好滿足嘅事情。餐廳以人數決定前菜和主菜的數量。今次我同我女朋友去,所以可以選擇兩個涼菜同三個熱菜。四川涼麵一試難忘,麵條較幼身,與花生、花椒和䓤花拌勻後令口感更豐富。食第一啖時最先覺得不太辣,但辣油後勁淩勵,非常過癮,可謂最難忘的一道菜。蒜泥白肉蒜味好重,但係唔會好似譚仔咁好多蒜泥鋪係白肉上面,我認為以上做法幾好因為我不太喜歡蒜泥嘅口感。川式椒鹽蝦非常乾身,可以連穀食,非常惹味。第一眼見到鍋水煮魚有啲嚇親,原來有咁多辣椒。魚非常軟嫩而且分量多,最先感受「麻」的感覺,然後香辣隨之而來,層次分明。大豆芽及紅薯粉吸收晒辣汁嘅精華,令我越辣越想食,犬其是紅薯粉,非常彈牙滑溜。糖醋里脊酸酸甜甜,同咕嚕肉十分相似。唯一分別在於里脊肉身比較瘦,里脊外皮炸得脆口,做到外脆內嫩既效果,加上甜酸汁更加惹味。套餐更會附送炒青菜,非常清新,稍為平衡以上菜式既辣,為今餐畫上一個完美嘅句號。每位$340但可以食到五道好味份量又夠嘅菜式,真係超值。

四川涼麵

蒜泥白肉

川式椒鹽蝦非常乾身,可以連穀食,非常惹味。
川式椒鹽蝦

招牌重慶水煮魚

糖醋里脊

每位$340但可以食到五道好味份量又夠嘅菜式,真係超值。
2018-04-07
四川涼麵