2017-08-26 128 瀏覽
因為荃灣千色店大特價,所以要去掃貨啦,掃完當然要搵嘢食,係Openrice見地下有間Cafe,好似好好坐咁,啱曬我呢D Shopping完嘅人,可以好舒服咁食吓又坐吓。Cafe Swan 門口都已經夠吸引,有天鵝嘅裝飾,又有花草嘅襯托,好似去咗童話世界咁。入到去見餐牌以西餐為主,有意粉,漢堡,仲有甜品及拉花嘅咖啡,朱古力等,真係越睇越難揀,終於選了“軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵”,呢個一上枱都比佢個賣相嚇到,係因為未見過軟殼蟹係可以炸到好似4D咁,好立體個殼係漲波波咁,一食落仲更加不得了,蟹腳好香脆,而蟹身佢有濃濃嘅肉汁,伴而卡邦尼蛋汁意大利麵,好好味,下次嚟都一定會再點呢個。飲品配上金沙榛子朱古力,個拉花已拉得好靚,入口有濃濃嘅朱古力味,仲有香濃嘅榛子碎在內,又唔會好甜,食完好滿足。另再叫咗一個lunch set,香辣蒜香蝦意大利麵,蝦有4大隻,不但爽口彈牙,仲有鮮蝦嘅味道,而辣味只係一點點,唔會搶咗蒜頭嘅香味。餐飲揀咗熱巧克力,拉花杯杯都好靚,而巧克力很滑口,甜度適中。而嚟到無理由唔試佢嘅招牌甜品窩夫,見佢竟然出咗新嘅玫瑰窩夫,仲要係期間限定,即係唔係時時有得食啦,而個玫瑰醬仲要係

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵

金沙榛子朱古力

香辣蒜香蝦意大利麵

熱巧克力

而嚟到無理由唔試佢嘅招牌甜品窩夫,見佢竟然出咗新嘅玫瑰窩夫,仲要係期間限定,即係唔係時時有得食啦,而個玫瑰醬仲要係自家製,一上枱嘩,隔離枱都叫咗出嚟“好靚”,係真係好靚,一切個窩夫係皮脆,而入口仲熱辣辣,而上面配上玫瑰及雲呢拿雪糕,仲有特製嘅玫瑰醬,估唔到咁好食,原本好怕食花味嘅嘢,因為感覺會好似食香珠咁,但呢個甜品嘅感覺係好清香,再配上大大粒士多啤梨,真係好正。

玫瑰窩夫

2017-08-25