2021-08-27 497 瀏覽
Dup 完骨同朋友揾地方hae 一hae 坐一坐等夠鐘食飯,佢帶左我去附近咖啡灣飲杯野,佢好耐之前食過話幾好坐但唔知係咪真係隔左好耐,入到去見間鋪好殘,凳又少少爛,地下又少少痴立立。不過個抹茶牛奶就ok 牀味既,雖然我覺得個拉花唔太似三眼仔
2021-08-21 246 瀏覽
放假約左朋友食飯,發現依間荃灣既cafe裝修好靚😍以公主為主題,店內有不少天鵝、咖啡杯等童話設計💕❀ 黑洞黃金炸雞邪惡之選!竹炭麵包入面充滿蛋黃汁及芝士,旁邊有一塊塊芝士炸雞,沾滿醬汁食非常惹味~麵包鬆軟香口,炸雞亦炸得香脆,味道唔錯呢❀ 玫桂山雞翼有三款唔同口味既雞翼,分別有:玫瑰、桂花及山賊味,令人可以一次過品嚐到甜、香及辣三種味道!玫瑰及桂花十分香甜,而山賊味辣得惹味!❀ 墨魚汁明太子帆立貝意粉墨魚汁意粉軟硬度適中,上面灑滿既係蟹籽而不是明太子🤣意粉入面有蘑菇、洋蔥及帆立貝,都幾入味,如果帆立貝多點份量就好❀ 綠茶牛奶好可愛!Latte上有三眼仔拉花😍抹茶味都算濃,唔會好甜~

❀ 黑洞黃金炸雞

❀ 玫桂山雞翼

❀ 墨魚汁明太子帆立貝意粉

❀ 綠茶牛奶
好可愛!Latte上有三眼仔拉花😍抹茶味都算濃,唔會好甜~

2021-08-13 280 瀏覽
叫了3款食物,有2款係食唔落。一款蒜香大蝦意粉,味道不過不失。一款咖哩豬扒飯,豬扒炸到好老,臭豬味!!完全食唔落,食左d白飯+咖哩汁。另外叫了一個焦糖菠蘿雞扒竹炭漢堡。竹炭漢堡冇曬唔講,上左菜後見到係普通漢堡,我問佢先答我。點?側側博?最大問題係雞扒雪味勁誇張,入口要嘔返出黎過種。完全食唔到,只係食左d薯條。咖啡冇啡味,肉就臭加雪味!!水果茶$48,冇咩水果,茶味好澀!價錢貴唔係問題,但用埋d cheap料!!!咁開餐廳不如摺左佢!!!
叫了3款食物,有2款係食唔落。

一款蒜香大蝦意粉,味道不過不失。

另外叫了一個焦糖菠蘿雞扒竹炭漢堡。
完全食唔到,只係食左d薯條。

咖啡冇啡味,肉就臭加雪味!!
水果茶$48,冇咩水果,茶味好澀!

價錢貴唔係問題,但用埋d cheap料!!!
咁開餐廳不如摺左佢!!!
咖啡灣 (荃灣千色匯) (荃灣)這間店長期也很多食客光顧,而且門面愛有一些天鵝的擺設,很少女的感覺,於是與閨蜜來試試這間餐廳的甜品。紫薯雪糕窩夫 🧇$86 (全份)這份窩夫甜品真的分量十足,而且色彩繽紛,甜品是以4個心形窩夫拼成一朵花的形狀每分心形窩夫上也有紫薯,中間有一球紫薯味的雪糕,另外加了士多啤梨🍓🍓和忌廉,非常滿足😋😋店內還有很多小擺設和一個摩天輪的裝置,充滿了童話和幸福的感覺🥰🥰*需加一服務費地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖
咖啡灣 (荃灣千色匯) (荃灣)

紫薯雪糕窩夫 🧇$86 (全份)

*需加一服務費
2017-12-08
宵夜
  • 紫薯雪糕窩夫
2021-08-02 140 瀏覽
今次第一次到荃灣咖啡灣食晚餐,餐廳裝修以粉紅色為主,較為夢幻,很適合情侶。 食物大份,價錢合理,賣相一流適合打卡!各人一份主食再加一份軟殼蟹沙律已經十分飽。雖然店舖滿座,但係侍應服務態度良好,而且落單速度快,嘢食就唔駛等好耐!
食物大份,價錢合理,賣相一流適合打卡!
2021-08-01 77 瀏覽
今日(1-8-2021 Sun)同老公用電子消費劵買嘢前食個晏,問佢食邊間,佢就答呢間.好彩時間尚早重有位唔使等,坐低後睇完menu,決定要:1. 是日餐湯端上嚟係白湯,味道同濃度都正常嘅.味道: 3.5分2. 跟餐加$10.00嘅紫薯紅豆牛奶甜度適中,紅豆都夠諗,OK.:味道: 5分3. 跟餐嘅熱法國朱古力味道亦適中唔太甜.味道: 4分4. $128.00名係傳說嘅All Day Breakfast有竹炭漢堡(半個),煙肉片,薯餅,雜菌,火腿片,煙三文魚,法蘭克福腸同松露炒蛋.端上嚟,黠解咁少嘢?唔係好豐盛嘅咩?好彩我影低menu,對一對都問個侍應,我叫咗邊個All Day Breakfast?佢攞張單睇,都確定我係叫呢個.咁我就問竹炭漢堡呢?佢答冇竹炭漢堡了,可能落單時冇講.咁我問煙三文魚呢?佢至晃恍然大悟知道少咗好多嘢,就拎返去廚房,好快就拎返嚟,加返煙三文魚,都交帶一聲,薯餅炸o緊,一陣再補.冇耐,薯餅嚟埋,我再對清楚menu,發覺仍欠火腿片,我哋又要再問佢哋,今次叫咗個男嘅,佢都攞menu睇,係有,佢就去同廚房講,我聽到佢話寫咗有就要有.其實廚房係咪要睇清楚menu上印有咩嘢
決定要:

1. 是日餐湯
是日餐湯
端上嚟係白湯,味道同濃度都正常嘅.
味道: 3.5分

2. 跟餐加$10.00嘅紫薯紅豆牛奶
紫薯紅豆牛奶
甜度適中,紅豆都夠諗,OK.:

味道: 5分

3. 跟餐嘅熱法國朱古力
熱法國朱古力
味道亦適中唔太甜.
味道: 4分

端上嚟,黠解咁少嘢?
唔完整嘅傳說All Day Breakfast

冇耐,薯餅嚟埋,
仍欠嘢嘅傳說All Day Breakfast

其實廚房係咪要睇清楚menu上印有咩嘢?
補返火腿片嘅傳說All Day Breakfast
呢個餐,個包本身微甜,烘得脆,俾咗啲柚子醬;松露炒蛋松露好夠,好香,全熟炒蛋仍嫩,唔錯.
雜菌炒得啱啱好;薄薄火腿片,細細件薯餅,煙三文魚同沙律菜都冇問題法蘭克福腸同煙肉片都唔鹹.
味道: 3.67分

5. $108.00嘅手作經典和牛漢堡
手作經典和牛漢堡
呢個跟埋薯條嘅,老公食咗一半就俾我,睇見件漢堡都幾厚同鬆軟,
手作經典和牛漢堡
食落,嘩!好鹹,係和牛漢堡鹹,其他嘢都唔過鹹.
味道: 2.8分

薯條都係炸得正常冇問題.
味道: 4分

上次食評已經係2017年3月17日刊登嘅呢篇:
2021-08-01
$135.5 (午餐)
紫薯紅豆牛奶
熱法國朱古力
  • 松露炒蛋
2021-08-01 47 瀏覽
價錢比一般西餐廳貴,所以對佢有期望,叫左個buger lunch set,個餐湯都ok, 主菜真係好失望, 和牛burger變左碳黑碎牛,附加炸麵粉薯條連茄汁,個包乾真真,塊牛外面燶到變黑蕉,要反轉先見到,上面有塊芝士痴住所以唔覺。總結係我覺得這個buger絕對唔值$108,below $70 is acceptable。到餐飲方面,加錢升級左特飲, ok不過不失,唯一唔滿意隻杯太高身。最後,唔中意帶cash出街嘅朋友就唔好黎,因為只接受現金付款

2021-07-29 101 瀏覽
明太子蟹膏意粉一碟份量超多🥰意粉底已經有加明太子醬炒過,但明顯唔太夠味。食食下先發現原來有pat 明太子係上面,撈埋意粉一齊食就好夠味,係超好味呀🤩🤩另外亦都有pat蟹膏係上面,因為蟹膏係偏濃味既野,會蓋過左明太子味,以為食緊蟹膏意粉🙈檸檬藍蝶因為之前飲過藍蝶花,其實係冇咩特別味道,所以今次本身想叫綠茶藍蝶,但我睇錯餐牌都係叫咗檸檬藍蝶🤦🏼‍♀️檸檬南碟一如既往嘅係飲落冇咩味,少少檸檬味都冇,加上藍蝶花又係冇味嘅,所以變咗成杯嘢都係冇味😣但整體來講意粉俾我想像中有驚喜,大大碟,啲料又夠多,下次可再encore 👍🏻
明太子蟹膏意粉

檸檬藍蝶

呢間Cafe大埔都有分店‼️兩間地班田位置正 好近地鐵站而且裝修都唔錯環境幾好食物質素同價錢相對 性價比不錯💓所以推介俾大家👍🏻📍Dinner Set: 南瓜蟹肉意粉 ($82)晚餐包湯同一杯嘢飲🧃小編情有獨鍾南瓜🎃🤣離遠已經聞到好香南瓜味 食落更加正忌廉汁加咗少少南瓜蓉 夠creamy~每一啖意粉都有南瓜味🤪意粉上面有一對蟹肉 再加兩條蟹柳😎蟹嘅份量都相對多!連埋蘑菇一齊煮口感好豐富!📍櫻花蝦明太子煙肉意大利麵 ($72)呢個意粉小編係散叫嘅~特別鍾愛明太子嘅朋友仔可以試吓!醬汁方面都係以忌廉汁為主再加上明太子🤩然後再用煙肉煮埋意大利粉意大利粉彈牙煙韌😚配埋明太子真係Perfect🤟🏻雖然係一個簡單嘅組合但真係深受小編喜愛🤛🏻📍黑魔王曲奇窩夫 半份 ($54) 小編覺得呢個甜品有半份真係太貼心因為好多時食主菜食得太飽已經冇位食甜品😹😹半份嘅話兩個人share啱啱好✌🏻窩夫即叫即整🔥夠熱又脆✨相對雪糕有啲雪到硬咗🤣等咗勁耐都未溶得晒!成個甜品朱古力味好夠🍫有Oreo碎、朱古力醬、朱古力可可、百力支同棉花糖🤪如果朱古力控 一定要食🤩—————————————————————味道😋:8/
呢間Cafe大埔都有分店‼️
兩間地班田位置正 好近地鐵站
而且裝修都唔錯環境幾好
食物質素同價錢相對 性價比不錯💓
所以推介俾大家👍🏻

📍Dinner Set: 南瓜蟹肉意粉 ($82)
晚餐包湯同一杯嘢飲🧃
小編情有獨鍾南瓜🎃🤣
離遠已經聞到好香南瓜味 食落更加正
忌廉汁加咗少少南瓜蓉 夠creamy~
每一啖意粉都有南瓜味🤪
意粉上面有一對蟹肉 再加兩條蟹柳😎
蟹嘅份量都相對多!
連埋蘑菇一齊煮口感好豐富!

📍櫻花蝦明太子煙肉意大利麵 ($72)
呢個意粉小編係散叫嘅~
特別鍾愛明太子嘅朋友仔可以試吓!
醬汁方面都係以忌廉汁為主再加上明太子🤩
然後再用煙肉煮埋意大利粉
意大利粉彈牙煙韌😚配埋明太子真係Perfect🤟🏻
雖然係一個簡單嘅組合
但真係深受小編喜愛🤛🏻

📍黑魔王曲奇窩夫 半份 ($54)
小編覺得呢個甜品有半份真係太貼心
因為好多時食主菜食得太飽已經冇位食甜品😹😹
半份嘅話兩個人share啱啱好✌🏻
窩夫即叫即整🔥夠熱又脆✨
相對雪糕有啲雪到硬咗🤣
等咗勁耐都未溶得晒!
成個甜品朱古力味好夠🍫
有Oreo碎、朱古力醬、朱古力可可、百力支同棉花糖🤪
如果朱古力控 一定要食🤩

—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:8/10
  • 黑魔王曲奇雪糕窩夫
2021-07-05 151 瀏覽
經過看到這像「瘋帽子旋轉杯」英式茶杯的椅子總想稚氣任性一下,就進去童話世界遊玩一番。小茶杯盛着奶白色的餐湯,先滋潤一下口腔,期待晚餐的來臨。香辣蒜香大蝦意粉一上菜,蒜香撲鼻。這裡的意粉是天使麵,比較幼身,吃下去蒜和蝦的香味在嘴裡迴盪。香煎雞扒蕃茄醬意粉,雞皮香脆,肉質嫩滑,加上蕃茄意粉,很是開胃。蕃茄醬足料,每根意粉都沾着醬汁,捲起時要小心啊!當然不少得甜品時間!點了份I am Pink Lee,新鮮草莓的香甜,加上即整窩夫的香脆,最重要是夾些雪糕,這樣的甜點怎讓人抵抗得了?喝一口柚子,舒閒一晚上。

小茶杯盛着奶白色的餐湯,先滋潤一下口腔,期待晚餐的來臨。

香辣蒜香大蝦意粉一上菜,蒜香撲鼻。

蕃茄醬足料,每根意粉都沾着醬汁,捲起時要小心啊!

當然不少得甜品時間!

喝一口柚子,舒閒一晚上。
2021-06-21 153 瀏覽
路過肚餓,見到呢間就入去,港女風格裝修幾别緻。招呼幾好,坐低,侍應冇棟響度比壓力催落單,而係企係立刻見到我舉手想落單嘅位置。叫左個「芝士蟹肉意粉」同「焦糖布甸咖啡」,意粉上枱比佢嚇左一跳,成盤嘔吐物咁,好核突,但味道係正常嘅,意粉亦煮得剛好。食完上咖啡,又黎一杯嘔吐物,飲落都係正常嘅。好奇怪點樣可廚房同水吧可以咁夾因為冇「賣相」嘅評分,所以「味道」、「抵食」各減一星

好奇怪點樣可廚房同水吧可以咁夾

因為冇「賣相」嘅評分,所以「味道」、「抵食」各減一星
2021-06-20
2021-06-19 170 瀏覽
好耐無食咖啡灣 我記得以前啲嘢都幾抵食但要派好耐隊 今日唔洗排就去試試可惜依家大不如前有啲失望首先好嘅 就係佢更新左餐牌 好耐唔同款式又多左好多小食但係好多嘢都無左 例如飯類得返一款同埋價錢貴左好多成舊水一個意粉好啦 咁叫左個意粉試下值唔值啦 點知上枱嘅係天使面並唔係以前個隻意大利粉食落去好漿 好糊口 加上成碟都係湯汁 有一刻懷疑食緊湯粉小食就無乜問題 但係甜品款式得返兩款無左我以前最愛食嘅香蕉味 最後同朋友食品飽都要成3舊水埋單貴左但質素下降係咩玩法呢
可惜依家大不如前

無左我以前最愛食嘅香蕉味
最後同朋友食品飽都要成3舊水埋單
貴左但質素下降係咩玩法呢

2021-06-05 143 瀏覽
Their cheesy fried chicken looked really attractive. Each piece of chicken was crunchy and juicy and the cheese and egg yolk sauce definitely made it een taste better. Then you can enjoy the bread that was holding the sauce which was amazing.The Butterfly Pea Flower Cherry Blossom not only looked dreamy but it tasted really good, especially the jam/filling at the bottom which was strawberry based with a hint of floral aroma.Despite my first drink, the latte art was too cute to resist. I ordered

Cafe Latte
Despite my first drink, the latte art was too cute to resist. I ordered their limited edition Pandan Flavor. In the past, I found Pandan when too much could ruin the coffee but here they seemed to have found the right balance where the fragrance of the pandan was just there without affecting the coffee. Their latte art appears at random and I am so glad to get this cute bear.
Black Hole
2021-06-05
Cafe Latte
Black Hole
2021-05-24 145 瀏覽
今晚約咗朋友去到荃灣嘅咖啡灣食晚餐,一去到餐廳嘅佈置已經好夢幻,係一個可以好好傾偈嘅環境,而Menu嘅設計七彩繽紛,一樣咁夢幻。有好多款嘅意粉,飯,同埋漢堡,真係諗咗好耐先至決定到食咩好,因為樣樣都想試。最後揀咗軟殼蟹黑松露忌廉意粉,加$15再加左啲芝士,因為睇電視話食芝士對身體好喎。軟殼蟹除咗搶眼之外,仲非常之入味,炸得啱啱好,唔會比意粉嘅黑松露味搶咗。叫咗個意粉,第二個主食就叫個飯啦。揀咗西班牙大佬焗豬扒飯,兩塊豬扒大大塊,但係好容易切,煮得軟身又易入口。餐廳嘅飲品非常之靚,每一杯都好夢幻,最後朋友揀咗鳳梨藍蝶茉莉花茶,我試咗一啖,都幾有菠蘿味。而我就揀咗櫻花藍蝶花,我未試過藍蝶呢樣食材,只係因為我覺得呢一杯野太靚,一定要試吓。估唔到都幾好味,而且好適合熱辣辣嘅夏天飲。
2021-05-19 155 瀏覽
要喺荃灣區搵一間坐得舒服、食物精緻的西餐廳,第一時間就諗起位於千色店地舖的咖啡灣,天鵝餐廳。餐廳環境佈置確有特色,充滿童話色彩,餐廳中心的摩天輪玩具佈置,相當吸引。餐廳嘅Menu印製精美,圖文並茂,樣樣都好似好好味咁,今日揀咗軟殼蟹卡邦妮意粉同墨魚汁明太子凡立貝意粉 。軟殼蟹意粉好大碟,軟殼蟹大大隻,好睇又好食,意粉集中喺碟中央,碟邊淋滿左卡邦妮汁,墨魚汁意粉就樣衰衰,食到我哋一嘴都係黑蚊蚊,非常搞笑。上面放滿蟹子同矜貴的明太子,確係正!店員介紹可以用優惠價$40選取一客微辣煮蜆,認真超值。上碟嘅時候,係用過火爐煮熟佢,大約5分鐘開蓋食得。啲顯好鮮甜,一啲渣都冇,微微香辣,應該人人都食到。飲品叫了一杯蘋果綠茶氫氣泡,清新可口,夏天最適宜飲用。

餐廳嘅Menu印製精美,圖文並茂,樣樣都好似好好味咁,
今日揀咗軟殼蟹卡邦妮意粉同墨魚汁明太子凡立貝意粉 。

飲品叫了一杯蘋果綠茶氫氣泡,清新可口,夏天最適宜飲用。
2021-05-09
  • 軟殼蟹卡邦妮意粉