巧得鍋

How Awesome
餐廳: 巧得鍋
資訊:

2018-11-04 323 瀏覽
秋風起~火鍋嚟~是夜同老公二人撐邊爐腳,但兩丁友打邊爐,最頭痛係叫唔到多款,任食火鍋食物質素大多一般般,再諗就晚餐變宵夜嘞~~~就嚟咗巧得鍋,食過午餐都唔錯,就試下火鍋!發現有火鍋套餐!套餐兩位起,唔計個鍋底同菜盤,有十三款食物包甜品及飲品,可揀特飲唔洗加錢,而甜品係好神秘嘅前菜:麻辣雲耳、涼拌蓮藕蓮藕清新爽口~雲耳爽辣,醒胃~正!滋補花膠燉竹絲雞鍋真材實料,除咗花膠同烏雞,仲有其他藥材,越煲越濃味~有兩大條花膠,中途有待應幫忙剪開。牛肉併盤有四個不同部位,金錢牛𦟌、牛脷、牛柳粒及牛頸脊,每個部位口感不同,但都係咁牛味濃郁又新鮮~巧得蔬菜盤排名不分先後,有:冬瓜冬菇南瓜娃娃菜秀珍菇金菇白菜油蜜菜生菜,加多粒車厘茄。新鮮~巧得大拼盤拼盤有:大扇貝、鑽石蜆、日本廣島蠔、日本蟹柳、蜂巢豆腐、手打墨丸、韮菜安格斯牛肉餃,牛肝菌羊肉餃。好豐富呀~如果兩個人散叫就好難試到咁多款式嘞樣樣都新鮮好食~~鑽石蜆每人得一粒真係唔夠喉囉⋯⋯仲有呢隻廣島蠔,肥到呢~煮完都仲咁大隻!(前)檸檬青蘋果、(後)鮮果特飲兩杯都好飲,我鐘意檸檬青蘋果,酸酸地,fresh啲;鮮果特飲係奇異果味,溫柔啲。紫心蕃薯丸問:我
秋風起~火鍋嚟~

就嚟咗巧得鍋,食過午餐都唔錯,就試下火鍋!發現有火鍋套餐!

套餐兩位起,唔計個鍋底同菜盤,有十三款食物
甜品及飲品,可揀特飲唔洗加錢,而甜品係好神秘嘅

前菜:麻辣雲耳、涼拌蓮藕
蓮藕清新爽口~雲耳爽辣,醒胃~正!

滋補花膠燉竹絲雞鍋
真材實料,除咗花膠同烏雞,仲有其他藥材,越煲越濃味~

有兩大條花膠,中途有待應幫忙剪開。

牛肉拼盤

牛肉併盤

新鮮~

好豐富呀~如果兩個人散叫就好難試到咁多款式嘞
樣樣都新鮮好食~~
鑽石蜆每人得一粒真係唔夠喉囉⋯⋯
日本廣島蠔

仲有呢隻廣島蠔,肥到呢~煮完都仲咁大隻!

問:我 答:侍應
點餐時。
問:餐甜品係咩?
答:一杯杯細細杯(指住遠處享用緊唔知係布甸定啫喱嘅客人),好似嗰啲咁。
叫起甜品,等左五分鐘,我以為漏咗,追問下,佢話整緊。
整緊?布甸啫喱而家整?咁神奇?
跟著等咗十幾分鐘就嚟咗四粒金黃波波~

炸得好靚,筷子篤落去就feel到脆,忍唔住好想快啲試,但係超級熱!用筷子篤個窿拎返出嚟,有團煙走出嚟

所以我唯有打開佢攤攤先~
個皮不得了,外皮脆,内皮煙韌,一路𡁻有啲似煎堆嘅感覺,入面紫薯香,又唔會太甜,勁好食囉!

最後讚下個爐嘅設計,四邊即時抽風,唔會被蒸氣吹到眼鏡矇晒,食完之後個身都會有陣邊爐味,但無咁勁
呢個設計無得頂!

真係「巧」得嘅火鍋
套餐解決我(對食物)花心嘅問題
心機紫薯丸,超好食!驚喜!
打邊爐最緊要係個爐。

2018-10-22
牛肉拼盤