2022-05-01 260 瀏覽
幾年前同姐妹們食過一間西班牙私房菜覺得好好食,一直都想再食,今次難得恢復晚市堂食,第一時間要叫老公去食餐好嘅慶祝下。 我地今晚訂的西班牙餐廳Sabor Spanish Touch Private Kitchen位於上環的世瑛大廈,商廈入口都比較隱蔽,幸好之前去過記憶猶在。餐廳裝飾簡約,面積不大但感覺舒適,好適合和好友慢慢品嚐美食聚一聚。 餐廳以私房菜形式提供2款餐單供食客選擇,每位$580。第一款是以tapas為主的套餐,第二款就係mix menu,有tapas又有主食比較飽肚。雖然menu只有2款,但可以按個人喜好更改餐單,非常貼心。我們今次點了mix menu再加錢轉了西班牙乳豬。 Tomato Garlic Toast 入座後店員會先端上橄欖小食及蕃茄蒜蓉多士,多士條烘得鬆脆,再塗上蕃茄蒜蓉醬,清新的蕃茄配上香濃蒜蓉味,非常醒胃,吃了2條還想再吃😁 Garlic shrimp in Olive Oil 一上桌已經聞到香濃蒜蓉味,小鐵盤盛著熱騰騰嘅蒜片蝦,已經禁不住吞口水,蒜片浸在橄欖油中,連橄欖油都充滿蒜頭味。蝦肉爽口彈牙,蝦的鮮甜味在蒜片的襯托下更為特出。二人份有6隻蝦,份量剛

Garlic shrimp in Olive Oil
一上桌已經聞到香濃蒜蓉味,小鐵盤盛著熱騰騰嘅蒜片蝦,已經禁不住吞口水,蒜片浸在橄欖油中,連橄欖油都充滿蒜頭味。蝦肉爽口彈牙,蝦的鮮甜味在蒜片的襯托下更為特出。二人份有6隻蝦,份量剛剛好。

Portobello Benedict
向來愛吃egg benedict, 今次換上大啡菇作主角非常有創意。大啡菇肥厚多汁,底下墊了火箭菜,姑面鋪上洋蔥,水波蛋放在最上,嘩~切開見到蛋液緩緩滲出,所有食材一拼放入口 ,大啡菇和水波蛋互相滋潤著味蕾,洋蔥和荷蘭醬甜甜的配上濃味火箭菜,口感及味道都好豐富,已經可以取代我喜歡的Egg benedict。

Suckling Pig
西班牙乳豬係香港好少食,難得食西班牙菜就要試試,西班牙乳豬皮烤得薄脆,肉厚之餘非常嫩滑,juicy。

Wild mushroom soup
蘑菇湯有陣陣的松露香味,湯面有一層泡沫,拌勻後會增加蘑菇湯的口感,蘑菇分量很足夠,每一口都食到好多蘑菇和松露油香。

Wild mushroom soup

Seafood Paella in Black Ink Sauce
墨汁海鮮飯面放上帶子和墨魚,再吱上醬汁,墨汁飯比較稠,配上醬汁調和後變濕潤。墨汁飯表面有點焦香,很特別。帶子鮮甜而墨魚彈牙,由於這個飯份量比較多,二個人係食唔晒。

Tiramisu Foam with Homemade Gelato
自家製的Tiramisu空氣感十足,頂層是用打蛋器打至泡狀的意大利軟芝士,下層是鬆脆的蛋糕,口感層次好豐富,多食都不會感到膩。雜莓味的Gelato 入口幼滑,果香的酸甜配合得好好,絕不遜色於大牌子的雪糕。

Egg Flan with Citrus Strawberry Sauce
焗蛋白的質感比結實,微甜蛋白配上酸甜的果醬及士多啤梨都很特別。

西班牙私房菜可以慢慢享受,食物和服務真係好好,可惜老公唔飲酒,一次要約埋姐妹飲sangria更盡興。
2022-04-26
  • Wildmushroomsoup
  • SeafoodPaellainBlackInkSauce
  • TiramisuFoamwithHomemadeGelato
  • EggFlanwithCitrusStrawberrySauce
  • SucklingPig
  • PortobelloBenedict