餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

2021-09-17 228 瀏覽
之前放假嘅時候間唔中都會黎呢區行吓,貪呢度夠正冇乜車,人都唔多,可以放慢咁行吓啲細舖頭。附近嘅餐廳主要都係西餐價錢比較貴,又或者係一啲Cafe。呢條街頭有一間比較舊式嘅坐街邊嘅茶檔,感覺係有風味嘅,但係夏天坐戶外真係頂唔順。。。見到呢間食東南亞嘢嘅餐廳仔,設計己有風味,望入去見到仲有狗仔同主人一齊用餐添!狗仔係坐喺度冇得食嘢嘅。價錢都唔貴,係一般茶餐廳嘅價錢。泰式豬扒咖喱飯,泰國風味唔係香港港式嘅嘢螢光咖喱汁,唔辣嘅最好食,少少椰汁感覺,輕輕嘅。咖喱入邊有我最鍾意嘅炸過嘅薯仔粒粒,配咗自家製?酸瓜,清新!豬扒好多舊,勁大碟,直頭碟頭飯咁多冬陰功湯金邊粉配黃姜雞扒。係連埋個煲底上,冬陰功唔辣。雖然我可以食到冬陰功嘅辣但係唔辣都有另一種風味;不失冬陰功嘅香氣同酸,只係減少左辣嘅味道。餐廳細細,都幾好坐,有種小社區嘅感覺。

餐廳細細,都幾好坐,有種小社區嘅感覺。