2021-06-09 173 瀏覽
🍅樓下冰室最出名既就係佢既蕃茄滑蛋通粉,連個招牌都印住舊蕃茄。佢既蕃茄湯係無味精既,配埋牛乳炒滑蛋同埋自由選擇既配菜,好啱我口味🥰  1⃣️特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒滑蛋 配招牌瑞士雞髀($50)蕃茄湯好濃郁,食到啖啖蕃茄蓉,啲蕃茄粒粒煮到淋曬變曬蓉狀,同埋啲通粉一啖食落真係好香甜好香蕃茄味🤤通粉中間攝曬啲蕃茄湯,每一啖都係滿滿既蕃茄味😍湯底有得揀辣或者唔辣,呢碗揀左中辣,中辣唔會太辣,反而有啲辣味感覺令到湯底感覺更加濃郁惹味。牛乳炒滑蛋份量都唔少,食極都好似仲有咁,個人覺得滑蛋同茄湯真係perfect match!有冇都咁覺得🙌!呢度啲滑蛋都炒得好唔錯,一啲都唔老,仲保持住有啲流質滑捋捋既感覺😋  至於配菜揀左佢既招牌,好多人推薦既瑞士雞髀🍗雞髀都真係幾大隻,瑞士汁鹹鹹甜甜咁,好入味!而且雞髀既肉仲好滑,唔怪之得咁多人推薦!  2⃣️特色蕃茄濃湯米線配牛乳炒滑蛋 配吉列豬扒($50)個人覺得通粉正過米線,米線冇通粉咁食落啖啖爆汁咁爽既感覺,但係蕃茄湯一樣係好濃郁好香甜好好味🤩  吉列豬扒好厚切,真係啖啖厚肉!而且吉列面頭既炸漿夠脆,而且唔會食到成口粉既感覺,點埋啲沙律醬食真係好正😚  3⃣️黑椒牛

瑞士雞髀

2⃣️特色蕃茄濃湯米線配牛乳炒滑蛋 配吉列豬扒($50)
吉列豬扒

3⃣️黑椒牛扒腸仔飯($49)
黑椒牛扒腸仔飯
所有野份量都唔少,牛扒都幾大塊,黑椒汁係超~多,夠曬撈飯食😌

4⃣️炸韭菜餃子($30)

炸韭菜餃子
下午茶餐既炸韭菜餃子有五大隻,包野飲,三十蚊算好抵。韭菜餃子睇得出係真係即炸既,上檯既時候熱辣辣♨️而且每一粒都真係好飽滿,真係超級足料😳咬落係塞滿曬料既入面,有少少肉汁,炸得超級脆,韭菜同豬肉餡既份量都超多,食完都幾飽下🙈
瑞士雞髀
吉列豬扒