🥢深水埗 實測新開米線店即炸雞件豬扒米線🥢在網上見到深水埗有一間新開嘅米線店,咁啱去開呢頭就過咗去試吓,入到店見到佢哋一有五樣嘢係招牌,香炸豬扒,鴨血,溏心蛋,雞件,厚切豬潤,有曬排行榜咁樣應該都唔會差得去邊今次就點了幾款試吓🥢麻辣小鍋米線$34豬頸肉+$12墨魚頭+10 炸雞+$12 凍檸茶+$8🥢今次點了三個餸飲埋嘢已經$76 唔算抵食,首先炸雞係非常標準,脆卜卜的夠香脆有少少似日式炸雞嘅味道,雖然好乾脆但味道唔算有驚喜應該都係叫貨唔係自己整,墨魚頭係非常但同時常腥,好似完全無處理過咁,有陣街市味,豬頸鍊本身已經在湯中浸住,已經唔係脆味道平平無奇,最重要係個湯底,點了小辣麻辣,味道只係10小辣咁,湯底一啲麻辣味都無,比較似煳辣湯或濛古湯但唔辣而且淡,非常失望搞到只係食曬餸就停手,米線難食到爆🥢凍檸茶唔係講笑,根本就係溶咗雪的凍檸水,完全無茶味,冰又唔夠仲要溶曬,唔識沖茶水不如唔好做,只提供汽水無咁嬲🥢酸辣小鍋米線$34 +炸豬扒 $14 滷水豬脷 +$10酸辣湯,同樣都係淡但係會比較似返個米線,但酸味係好搶喉嘅感覺,酸味感覺就咁落白醋,毫無層次感,米線來講都真係幾差,上面仲有落花生
🥢深水埗 實測新開米線店即炸雞件豬扒米線

🥢酸辣小鍋米線$34 +炸豬扒 $14 滷水豬脷 +$10

酸辣湯,同樣都係淡但係會比較似返個米線,但酸味係好搶喉嘅感覺,酸味感覺就咁落白醋,毫無層次感,米線來講都真係幾差,上面仲有落花生,硬嘅鮮腐竹,搞到不倫不類,有少少似食酸辣粉咁,豬脷味道正常,豬扒亦係即炸,幾脆熱辣辣,不過無醃到無咩味

🥢整體來講,食米線就係鍾意食好龍尾嘅湯底,呢度就完全俾唔到,好浪費咗食物同時間,金錢例外,最尾係有同店員講凍檸茶同奶茶都係非常淡,唔使淨係話:係咩?等我試吓啦
雖然餸方面正常,但米線完全唔入流,如果唔食辣的朋友可以會鐘意,但對於鍾意食米線,濃味嘅朋友就一定係失望

📍雲中川小鍋米線 (深水埗)
深水埗元州街1E號地舖