佐敦 📌 【 佳佳甜品 】佐敦佐敦寧波街29號地舖印象中十幾年前喺佐敦返工,已經有【 佳佳甜品 】呢一間中式糖水舖。佢嘅選擇都有好多,綠豆沙、腐竹蛋、芝麻糊、合桃露、薑汁湯圓......etc 每一款糖水其實都好有質素,性價比高,記得以前大概 $20 蚊左右一碗,當然而家都加咗價,但在這個世代,算是很相宜 。【 佳佳甜品 】位於佐敦的老店,曾經搬三次。擁有接近四十年歷史,並無其他分店,本身佢就係一間小店,之後原區擴張就搬咗而家嘅地址,分上下兩層,由於太多人慕名而來,成日都見到排隊嘅人龍,人頭湧湧,所以而家我都係買外賣多。Crazy 真的很誇張耶 🤍 寧波薑汁湯圓 $26又咁講,論價錢,【 佳佳 】真係好抵食,論質素又真係好好,而我最鍾意就係佢個薑汁湯圓,以我縱橫咗糖水界咁多年,我都相信佢嘅薑汁湯圓係全香港最好味嘅。佢個薑汁係自家秘製,一定係足料烹調至可以咁入味,真係好薑辣;而芝麻湯圓又係自家製,湯圓皮係好很薄很軟糯,咬著QQ的,而芝麻餡料係唔會死甜,仲要係一碗有好多粒,性價比超高 🤍🖤🖤 芝麻糊 $27至於芝麻糊,【 佳佳 】芝麻糊本身芝麻味係好香濃,質感係絲滑; 不過個人口味就覺得
佐敦 📌 【 佳佳甜品
佐敦佐敦寧波街29號地舖

Crazy 真的很誇張耶

🤍 寧波薑汁湯圓 $26

🖤 芝麻糊 $27
至於芝麻糊,【 佳佳 】芝麻糊本身芝麻味係好香濃,質感係絲滑; 不過個人口味就覺得同樣芝麻糊好出色嘅 [ 聰嫂 ] 就略勝一籌。我個人就喜歡聰嫂結身D嘅芝麻糊,純粹係個人口味,又其實兩間糖水舖嘅芝麻糊都好出色,各有千秋,各有特色 🖤🤍

📍佐敦【 佳佳甜品

老誌號 【 佳佳 】出品 • 必屬佳品 💜

⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹

鐘意我嘅分享 • 記得 💜 Follow & Like 下我 @mini.foodie_______

2024-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
  • 寧波薑汁湯圓