2019-07-25 147 瀏覽
最近朋友推薦大埔廣福道附近新開左間有質數既日式料理小店,一向支持小店經營加上朋友推薦,一於星期六放工後去一探究竟先,我同朋友用Google map先搵到去附近條行,哩度食店林立,人流都比較多,我地發現靠左手邊一角有兩間同我地要搵既店名一樣,原來一間係食拉麵,另一邊箱就係朋友推薦既食堂,一入到去,店內地方唔大,只有6張檯,店員倒了兩杯玄米茶給我們,而檯面上早巳放了幾張印刷精美的彩色菜單,朋友唔想諗,叫我隨便拍板幫佢叫埋,於是我叫了鰻魚盛、玉子燒同兩串串燒先品嚐,如果唔夠之後先再叫。一碟兩串的鹽燒牛柳粒送上,牛柳粒面加左蒜片同蔥粒,食落彈牙多汁,有牛味,唔會老。另一碟燒腩肉,本以為應該會好肥好多油,但可能夾左大蔥係中間燒吸左D油,加上同調味料味道好夾,食落完全唔會覺得肥膩。到紫菜櫻花蝦玉子燒送到,視覺望落去唔系好大碟,但面頭佈滿櫻花蝦同鰹魚片,切出黎煙霧四起,熱騰騰的,紫菜卷埋左係蛋裡面,食落滋味又多汁。最後蒲燒鰻魚帆立貝盛都黎埋,個碗唔系好大,望落去似小朋友份量,但面頭既鰻魚足足有成條份量甘多,加埋粒帆立貝仲有好多蔥花和蛋絲,同朋友分左黎食,帆立貝咬落比較乾身,但橙色膏狀部份咬落似食緊杏
最後蒲燒鰻魚帆立貝盛都黎埋,個碗唔系好大,望落去似小朋友份量,但面頭既鰻魚足足有成條份量甘多,加埋粒帆立貝仲有好多蔥花和蛋絲,同朋友分左黎食,帆立貝咬落比較乾身,但橙色膏狀部份咬落似食緊杏仁餅既口感一樣,鬆脆,好特別,而鰻魚食落肥美,所以我地食完都巳經好飽,唔需要再叫其它食物了。
鹽燒牛柳粒
燒腩肉