有同事離職,請比較熟既朋友食散水餅就請左呢一間,十分闊綽,令我知道左有呢一間法式甜點店,原來已經開左2,3年,係由兩位法藉甜品師經營,100%人手製作,加上開係上環,價錢定位較高,但用料毫不吝嗇,食過一次之後好想試下佢其他味就自己嚟買嚟試下。環境店面不大,好彩一早訂左,比較晏既時間去到,已經冇乜款淨。款式選擇黑芝麻抹茶撻 $50Best Seller!最底有可可脆餅底及餅邊,入面由底至高有杏仁海綿蛋糕、黑芝麻層、京都抹茶層,之上有抹茶mousse及可可海綿蛋糕粒。一咬抹茶味好岀,加上黑芝麻非常甘香,味道以茶甘為主,如嗜甜者可能會失望,但我個人十分喜歡,甘香恰到好處,加上杏仁海綿蛋糕,口感好好。士多啤梨忌廉撻 $45杏仁脆餅底,中間係馬達加斯加雲呢嗱mousse配新鮮青檸皮,最面有士多啤梨醬。士多啤梨微酸好開胃,配雲呢嗱mousse口感順滑,加少少新鮮青檸皮,添一份果皮香。白桃忌廉撻 $45由於係之前訂落,依家已經冇左呢款,變左係荔枝撻。白桃忌廉撻同樣由脆餅底及餅邊,裡面有忌廉、白桃啫喱,最面就有白桃片。甜度剛好,白桃味都幾岀,本身怕忌廉會好膩,但配白桃,兩者中和。薄荷青檸撻 $50脆餅
有同事離職,請比較熟既朋友食散水餅就請左呢一間,十分闊綽

店面不大,好彩一早訂左,比較晏既時間去到,已經冇乜款淨。

款式選擇

黑芝麻抹茶撻 $50

士多啤梨忌廉撻 $45
士多啤梨忌廉撻

白桃忌廉撻 $45

薄荷青檸撻 $50
薄荷青檸撻

脆餅底上面有青檸及薄荷果醬及mousse,加入青檸皮,最上有用Mojito整成既啫喱及薄荷葉做裝飾。味道以青檸味為主。四款之中,呢款我就冇咁岩食,甘苦味重左啲,加上我唔偏好Mojito,如果你鍾意Mojito就會岩你。

總括而言,雖然$45/50一個甜品撻確係唔便宜,不過買得多上網買既話都有折扣,假如請食散水餅,我自己就冇咁既能力買呢一間,但偶爾都會想去嘆件撻獎勵下自己。
外賣自取