今日心血來潮去嗌咗幾款撻返屋企,一開始入口,先係香橙伯爵茶撻,真係入口即溶哂啲mousse🍮,伯爵茶香味濃郁得嚟又滑溜,下面嗰層橙jam正宗得嚟又夠酸夠kick,簡直係perfect match! 跟住嘗咗檸檬榛子朱古力撻,啱哂喜歡檸檬酸嘅鬼妹個口味,真係令人開胃得滯!撻皮脆得黎又唔會太硬,嚼落有勁!同朋友試咗下黑芝麻抹茶撻🍰,個味夠正,抹茶同黑芝麻層次分明,又唔會太苦,特別幾好食!新鮮青檸撻就更加出色,呢個得意小聚會輕鬆一刻必備佳品,個青檸tart又酸又甜,實行唔能夠錯過!真係好彩朋友介紹呢家店,下次還會再嚟買,各位鐘意試新嘢味蕾想犒賞自己嘅,一定要試吓佢哋嘅撻啊👍!看來我癮真係戒唔掉喇!

2023-08-31 1138 瀏覽
同事買左超靚靚撻返嚟😍但價錢真係有點貴 而且地點完全唔就我😩 試吓就好了🫣1️⃣熱情果朱古力撻2️⃣開心果車厘子撻3️⃣新鮮青檸撻4️⃣法式咖啡忌廉布丁撻 每款$45自己最鍾意4️⃣ 唔甜又好香咖啡味1️⃣好香朱古力味 加上熱情果味 甜甜酸酸幾夾2️⃣3️⃣比較甜 但車厘子同青檸味幾清新 唔會膩整體嚟講呢間撻好味 而且味道都好特別 唔係普通一種味/常見口味配搭 如果有經開上環可以試下👍
同事買左超靚靚撻返嚟😍

2️⃣3️⃣比較甜 但車厘子同青檸味幾清新 唔會膩

2023-08-24
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
2023-07-06 1323 瀏覽
上網搵散水餅,因為急住第二日要,所以搵返公司附近諗住送貨方便啲。見到Tartes and Pops啲相好吸引,價錢合理(但唔平😆),最重要第二日送到貨,即刻網上落order! 送貨超準時(我約2-3點哥哥仔準時2點到樓下),包裝非常堅固,啲撻送到嚟好靚仔。個個獨立包裝,包裝上有數字分辨各種款式,方便派發。撻好好食,我食咗無花果烏龍茶,茶味好香,少少甜帶點酸,撻底好鬆脆。餅店亦好環保,交還包裝禮盒可以換$25優惠卷👍🏻👍🏻 因為心急派,其他冇影相😭
,我食咗無花果烏龍茶,茶味好香,少少甜帶點酸,撻底好鬆脆
2023-06-11 1120 瀏覽
又到weekend甜品day🤩不過下午4點半去到好多款都賣哂,得返幾款可以揀,最想食的朱古力撻同布甸撻都已經賣完🥺雲呢拿士多啤梨撻 $48士多啤梨醬酸酸地,而個撻其他部分好甜,一齊食岩岩好,唔太酸又唔會太甜,反而好有層次。不過唔係好食到雲呢拿味,白色個部位食落有少少似乳酪芒果香蕉撻 $48撻底唔算太硬,刀叉一落就切開,食落都好鬆化。香蕉味偏淡,芒果味唔係好食得出,面個層似焦糖,整體來講呢個撻都幾甜,似食拖肥糖。Tartes & Pop (上環)上環摩利臣街2號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準
又到weekend甜品day🤩

雲呢拿士多啤梨撻 $48

芒果香蕉撻 $48

Tartes & Pop (上環)
上環摩利臣街2號地舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-05-26 1092 瀏覽
攝牙㙤都抆水,$48究竟值唔值?🔹黑芝麻抹茶達🔹 $48結構(由下至上):朱古力撻皮➡️海綿蛋糕➡️黑芝麻忌廉➡️抹茶慕絲➡️抹茶粉撻皮黑朱古力味🍫,黑芝麻cream同抹茶mousee冇添加嘅感覺係一個甜度較低較”天然”嘅甜品,小編會形容係大人嘅口味🙈小編本身都偏好甘苦型嘅🍵,多過大眾化嘅甜品抹茶但撻皮苦黑芝麻又rich 再加埋甘苦抹茶,就實在係有點兒over海綿蛋糕質地少鞋,加上黑芝麻cream同抹茶mousee顆粒感都重,入口質感麻麻🧐建議黑芝麻/抹茶是但一樣做得幼滑返啲,唔好咁raw就順口好多總括而言 食得出用料係金錢嘅味道,製作亦非常別緻有層次。只係呢個口味做得過於成熟🙈🙈
攝牙㙤都抆水,$48究竟值唔值?

🔹黑芝麻抹茶達🔹 $48
黑芝麻抹茶撻

係一個甜度較低較”天然”嘅甜品,小編會形容係大人嘅口味🙈

小編本身都偏好甘苦型嘅🍵,多過大眾化嘅甜品抹茶

2022-11-13 2205 瀏覽
Introducing to you all one of my favourite pastry shop in Hong Kong - 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚎𝚜 & 𝙿𝚘𝚙 🧁🍫 I first got introduced to their French tarts back as a farewell celebration, and I was deeply attracted to their mini sized tarts, and of course to their iconic boxes as well - orange does catch my eye as well as those playful dots 🤗 They offered a great variety of flavours for individual tarts, ranging from my favourite sesame matcha (a MUST try!) to orange earl grey (loved that tinge of orange which went real

They offered a great variety of flavours for individual tarts, ranging from my favourite sesame matcha (a MUST try!) to orange earl grey (loved that tinge of orange which went really well with the earl grey taste).

If you’re looking for a taste of different pieces or for sharing, I would totally recommend getting the Mini Tartes Box which includes 16 mini tartes with 5 different flavours - bite sized and already enough to make you crave for another one 😋
2022-10-04 2223 瀏覽
呢間Tart 會定期出唔同既款式, 除左細細個之外亦都有大大個生日Tart可以訂嫁😍 佢個包裝都好可愛, 每個細Tart都會用個細盒裝住, 之後再用一個巨型既盒裝住三個細Tart, 有啲似俄羅斯娃娃咁😂香橙伯爵茶撻🍊($48)香橙同伯爵茶既味夾得黎又幾濃郁, 慕絲既部分相當幼滑, 面頭放左一塊橙肉, 呢個係清新之選☺️黑芝麻抹茶撻🍵($48)呢個組合絕對係冇得輸, 抹茶既味濃得黎又唔會苦澀, 加埋芝麻既餡係好夾仲要好濃味, 超好食😋新鮮青檸撻🍋($48)呢個絕對係食完飯食都唔會覺得有負擔, 佢個青檸味好濃好refreshing, 再配埋啲蛋白整既粒粒酸酸甜甜好好食, 食完會想再食多件😍估唔到呢間tart會咁有驚喜, 有機會都會想去舖頭度親自睇下再試埋其他味🤩

香橙伯爵茶撻🍊($48)

黑芝麻抹茶撻🍵($48)

新鮮青檸撻🍋($48)

2022-09-29
$48 (宵夜)
  • 黑芝麻抹茶撻
  • 香橙伯爵茶撻
  • 新鮮青檸撻
2022-09-16 1732 瀏覽
今日同事明明唔係走只係想請我地食餅咁簡單佢話呢間好出名經開上環就買返嚟Raspberry Chocolate Tarte 食落去有好濃郁嘅朱古力味😋而且係超級creamy 朱古力配上Raspberry醬酸酸甜甜咁樣 口感好特別而本身個朱古力蛋糕口感幼滑香醇另一個我唔記得咗叫咩名類似栗子撻咁嘅款食落去口感都係栗子蓉 但係感覺唔夾 同埋唔好食
今日同事明明唔係走

類似栗子撻咁嘅款
食落去口感都係栗子蓉
但係感覺唔夾 同埋唔好食
2022-06-15 2683 瀏覽
第一次試好有驚喜!試左三個口味都好鐘意,全部撻底都好香好鬆化,不過細個左小小,每次一人可以食兩個,價錢相對高,不過真係好好食!😍香橙伯爵茶撻香橙同伯爵茶比例岩岩好,唔會搶左對方既味道,最鐘意食呢個!🥰法式咖啡忌廉布丁撻咖啡平衡左甜味,咖啡味勁濃,一樣好好食呀🥰黑芝麻抹茶撻呢款最出名,最頂既抹茶超級濃,如果唔鍾意抹茶苦味就唔岩啦,不過我本身對黑芝麻一般,加埋食有小小咸香😆$48 1個味道 | ❤️❤️❤️❤️❤️抵食 |❤️❤️❤️❤️環境 | 服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️推薦 | ❤️❤️❤️❤️5個❤️為滿分

香橙伯爵茶撻

法式咖啡忌廉布丁撻
咖啡平衡左甜味,咖啡味勁濃,一樣好好食呀🥰

$48 1個

味道 | ❤️❤️❤️❤️❤️
抵食 |❤️❤️❤️❤️
環境 |
服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️
推薦 | ❤️❤️❤️❤️
5個❤️為滿分
2022-05-31 1887 瀏覽
Long time no afternoon tea. Got a tart from this Tartes & Pop. It was a treat from one of my colleagues and the official price on its website is $48. Hazelnut tarteThe following is the official description on its website:"With its silky hazelnut cream surrounding a decadent praline hazelnut paste, nestled atop an almond crumble base, it's a simple yet delicious tarte. Topped with caramelized hazelnut and swirls of praline caramel, this tarte is a dream come true for hazelnut lovers"First of all,

Hazelnut tarte

First of all, it was nicely packed individually by paper! Very good hygiene. After opening the packaging, it actually looked a bit smaller than expected to me.
On top of quite a thick bottom layer of an almond crumble base, there were 2 layers of hazelnut cream and praline hazelnut paste respectively, which were so cold to the mouth. The almond crumble and hazelnut enhanced the texture of the tart. Flavour-wise it was quite rich in hazelnut.  It was quite delicious.
That said, the official price of $48 was a bit high given the size. I believe there should be some discount for bulk purchase. So overall an OK when discounted by price.
2022-05-31
外賣送餐
2022-03-07 1958 瀏覽
⠀👉🏻黑芝麻抹茶撻 $45✅好靚又好好食‼️估唔到芝麻同綠茶都幾夾兩隻味嘅cream都好濃❤️配埋出面朱古力餅皮 正⭐️⠀

👉🏻黑芝麻抹茶撻 $45✅
好靚又好好食‼️
估唔到芝麻同綠茶都幾夾
兩隻味嘅cream都好濃❤️
配埋出面朱古力餅皮 正⭐️

2022-03-01 1669 瀏覽
🍵Sesame Matcha💰HKD48 (Rating: 7.5/10)味道都唔錯 唔會過甜皮脆餡料香 呢款黑芝麻味重過抹茶睇樣會以為抹茶主導啲 但其實四方抹茶mousse下面 大部份都係黑芝麻嘅cream本身都濃味啲所以好突出 撻皮係可可味道 唔會好重牛油味 幾薄脆不過索價$48 真係覺得size太細似一個Bakehouse小葡撻嘅大小(可能矮少少添)一半一口就冇咗 有啲空虛 而家已經唔係太recall到仔細味道🤭可能我見識少啦 但我真係覺得要平一倍先再吸引到我買 同埋符合佢個size 純粹因為長途跋涉行到去門口所以照買咗不過真心覺得一次夠了😹

味道都唔錯 唔會過甜
皮脆餡料香 呢款黑芝麻味重過抹茶

不過索價$48 真係覺得size太細
純粹因為長途跋涉行到去門口所以照買咗
不過真心覺得一次夠了😹
Seaame  Matcha
Seaame  Matcha
Sesame  Matcha
每次轉工都要煩惱買咩散水餅好,好多大路嘅蛋糕已經試勻哂,或者好多同事都會選擇派嗰啲,想特別少少又想有質素保證真係好難揀~自從某一次發現到依一間舖頭之後,即使唔係轉工我都會時不時去買黎食,每一隻味都無伏,特別最愛檸檬類偏向清新嘅味道、同埋伯爵茶類嘅tart~喜愛抹茶嘅同事紛紛反映抹茶口味亦都非常醇厚美味,一個tart係4.5cm直徑左右,唔會太大個,即使係女士同事食完lunch當佢係一個下午茶咁樣都唔會太飽,食一個就啱啱好~而且每一件嘅賣相都好精緻,連打卡嘅需要都兼顧埋呀!
2022-01-07 1464 瀏覽
老闆請食tea,揀咗呢間響上環嘅Tartes & Pops。由於我比較怕好甜好creamy嘅cake,揀咗黑芝麻抹茶撻試下。個面有啲抹茶粉,入面有濃濃嘅芝麻味,黑芝麻同抹茶味道好夾,好好味呀。另外有同事試其他口味,都大讚好食,賣相又靚仔。我覺得呢個用來做散水餅其實都一流,每個有盒獨立包裝,方便又衛生。真心推介呢款黑芝麻抹茶撻,我食完都好想再食多次!

真心推介呢款黑芝麻抹茶撻,我食完都好想再食多次!
2021-11-14 2096 瀏覽
#灰到上環 #灰到食甜品🔻黑芝麻抹茶撻 $48抹茶香比味道明顯,黑芝麻味意外地幾濃,幾乎蓋過抹茶味。▪🔻啤梨栗子撻 $48啤梨嘅清甜配上栗子蓉,前者可解膩~另外撻皮牛油香欠奉🤔-👅食後感:呢間嘅味道唔算太驚豔,考慮埋價錢,應該冇下次了~-👀個人喜愛度:7/10-🚩Tartes & Pop上環摩利臣街2號地舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #홍콩 #맛집 #홍콩맞집 #디저트 #黑芝麻 #抹茶 #tart #撻 #栗子 #밤 #chestnut #베리 #啤梨 #pear
#灰到上環 #灰到食甜品
🔻黑芝麻抹茶撻 $48
抹茶香比味道明顯,黑芝麻味意外地幾濃,幾乎蓋過抹茶味。

🔻啤梨栗子撻 $48
啤梨嘅清甜配上栗子蓉,前者可解膩~另外撻皮牛油香欠奉🤔

👅食後感:呢間嘅味道唔算太驚豔,考慮埋價錢,應該冇下次了~
👀個人喜愛度:7/10
🚩Tartes & Pop