2018-05-20 4413 瀏覽
駱駝漆大廈我都幾常去,主要係幫襯食東南亞菜及中餐但日本餐就冇幫襯過, 因為覺得日本菜一係就食得平d d ,如連鎖店元x ,一係就食廚師發板的貴價菜, 中高價嘅食過幾次都覺得不值, 所以今次都係因為朋友介紹才一試。去到發現都坐得都算幾舒服,因為就算兩個人都會畀四人座位,一邊有酒櫃, 同嗰度的人傾過計, 原來啲酒都係熟客留。menu唔係好多頁, 因為我遲到嘅關係, 朋友已經預點了吞拿魚柚子醋沙律, 壽司特盛, 雞泡魚干食住先。沙律我食咗少少, 柚子醋感覺健康,充滿日式嘅味道。雞泡魚乾係我嘅最愛,價錢平又襟食, 香口,係要畀啲牙力。六件壽司我就食左赤蝦同海膽, 蝦好鮮甜彈牙, 海膽係我最愛,之後唔夠喉再order咗原板海膽原板馬糞海膽,帶子刺身。 帶子六件六十蚊,海膽原板168,有紫菜跟, 最重要的是食得出新鮮。之後竟然係先上壽喜燒, 和牛好大碟,去到打邊爐嘅份量。 菜已經預先煮熟,所以餐廳的人建議我哋先食菜再食牛。 和牛雪花分佈平均唔會過肥, 爐主要是保持熱度, 淥牛肉都唔會好快熟近乎慢煮, 最適合女士們傾計慢慢食海蝦天婦羅係最後上的菜式,最少等了 半個鐘底少量雜菜天婦羅例如炸南瓜,番薯。

沙律我食咗少少, 柚子醋感覺健康,充滿日式嘅味道。
吞拿魚柚子醋沙律

雞泡魚乾係我嘅最愛,價錢平又襟食, 香口,係要畀啲牙力。
雞泡魚乾配他他醬

時令壽司盛

鹽板馬糞海膽加帶子刺身

和牛壽喜燒

海蝦天婦羅係最後上的菜式,最少等了 半個鐘底少量雜菜天婦羅例如炸南瓜,番薯。 天婦羅超級好食,蝦彈牙有味道, 顏色靚,睇得出油炸嘅溫度唔係太高而且唔係用翻滾了好多次油。 餐廳嘅人話,蝦係廚師收到order用新鮮蝦去殼,唔係雪藏蝦,做所以等待時間要長啲,但 美食價值得等待

海老天婦羅

得閒食飯傾下偈,友誼就是要靠這些維持。
雞泡魚乾配他他醬
時令壽司盛