餐廳: 瘋狂小面 (佳德商業大廈)
資訊:

2022-06-11 141 瀏覽
放工約左朋友去中環行下donki, 又吾想食快餐店,於是周圍搵下有咩食。呢間小面係正donki附近,食完去行donki一流雖然要行入去商業大廈上樓先見到間鋪,但是係地下樓梯旁邊就有一張指示入去既牌,跟住行上樓梯再搭1層樓電梯,一出電梯就係呢間瘋狂小面了。呢間瘋狂小面主打既係重慶小面,對於我曾經去過大陸食過吾知算吾算正宗既重慶小面既人黎講,的確係有一定既吸引力,因為都好耐無食過了。碗雜面係我的最愛,但是我今日卻想簡個湯面試下,本來想試下燒白面,因為見到佢講一日限量15碗,然後睇圖好似好好食甘樣,但係今晚去得遲了,應該是中午時間去先有機會試到,下次搵日試下中午黎試下燒白面先~套餐有分三種: (一種係單叫面)A+B 面加飲品A+B+C/D面加飲品加小食或甜品A+B+C+D 面加飲品加小食加甜品我地叫既係ABCD,咩都想試下😂😂面我就簡左個大排面,大排也即係比較大塊既排骨,食落還可以,肉還算多,重點係個面,簡紅湯可以簡辣同麻,由於我怕食吾到太辣,所以只敢試BB辣同BB辣,事實證明我係岩既,佢既辣度相對其他出面餐廳既辣係要再辣一點,平時我食辣可以食到少辣或者係通常講開既5小辣(比大家個參考,到時

套餐有分三種: (一種係單叫面)
A+B 面加飲品
A+B+C/D面加飲品加小食或甜品
A+B+C+D 面加飲品加小食加甜品

我地叫既係ABCD,咩都想試下😂😂

面我就簡左個大排面,大排也即係比較大塊既排骨,食落還可以,肉還算多,重點係個面,簡紅湯可以簡辣同麻,由於我怕食吾到太辣,所以只敢試BB辣同BB辣,事實證明我係岩既,佢既辣度相對其他出面餐廳既辣係要再辣一點,平時我食辣可以食到少辣或者係通常講開既5小辣(比大家個參考,到時要叫咩辣度,其實我也沒想像中甘食得辣。。。)麻味相對吾算好出,辣味比較突出,面也可以掛到湯,但吾會話吸曬辣味而食吾到其他味道,咸香之餘,又帶點香辣
好岩食得辣既人去食。菜單上面仲可以簡要蔥吾要蔥,要吾要芫茜,岩曬依家香港人未必食芫茜蔥既選擇,雖然我兩樣都鐘意食,不得不提既係,佢哋既青蔥食落感覺吾係平既蔥花,也吾會有種整好左好耐既感覺,食落好新鮮,仲吾辣,青蔥的味道也令我對呢碗面加左好多分,雖然係小小既配菜,但是餐廳也無馬虎處理
好值得加分。

面既分量適中,吾會好多或好少,適當地掛湯,面食軟硬適中,食落質感順口,吾會有過量麵粉質感,加埋兩條岩岩好熟成既菜心,甜得黎又中和返個辣味,正正係吾會多左一分又吾會少左咩野既感覺

朋友食既蕃茄牛肉面係可以簡吾辣,吾食得辣既朋友都可以同食辣既朋友一齊黎😁😁蕃茄牛肉面既蕃茄味吾錯,牛肉也可以,就係吾辣差了點什麼東西似的☺☺

小食我地就叫左個棒棒雞(套餐外再加+38蚊)同埋蒜蓉青瓜,蒜蓉青瓜係吾辣既,蒜味十足,如果係蒜泥可能感覺蒜味會更濃郁。棒棒雞相對青瓜黎講就比較濃味,咸味麻辣味比較重,鐘意重口味既朋友仔必試,我就覺得棒棒雞的雞件相對切得比較細,入味程度會比較高,我就比較推薦要同面一齊食會比較好中和兩者既味道,麻味比較辣味重一點,入口感覺麻既味道更多,辣味相對比較低,我比較接受呢種麻麻香香又帶有芝麻香既麻辣味道,份量相對還可以,如果呢個汁加上青瓜一齊又會係一道吾錯既小食😁😁

飲品方面我地就簡左相對睇落比較養生既羅漢果冬瓜茶,飲落口順滑,吾會好甜,可惜沒有凍既選擇
其他凍飲也是常見的飲品,如果有更有特色既飲品就會更吸引。

甜品不得不說,我毫不猶豫的簡了冰粉,我覺得食重慶四川口味的東西係吾可以吾食冰粉去中和返個口入面既辣味,冰粉食落冰冰涼涼甜甜蜜蜜,上面既配料吾算太多,有提子乾花生山楂乾芝麻等等既配料,為冰粉既單調感提高了另一層面上既口感,除了冰粉的冰冰涼涼滑滑同爽口既口感,仲有咬開芝麻既芝麻香味,山渣既酸味中和甜膩,提子乾又增加了冰粉既香甜味。

總言而之,總體感覺質量吾錯,份量適中,價錢吾算太貴,去開中環果邊可以再試多次,試下其他未食既過既野,我見到有缽缽雞又有鱸魚下次去可以試下,也希望下次去有新菜單可以試😀😀。
缽缽雞
大排面