事隔冇耐,又帶狗狗再嚟Hola搵食,不過,今次真係失望。首先,一入餐廳,發現原本寬敞的戶外區竟然放咗好多檯櫈,檯櫈數量差唔多係之前的一倍有多,通道變窄。大家養狗都知,寵物之間都需要有社交距離架,有啲狗狗好容易緊張,見到同類會吠,甚至襲擊。Hola話曬係元朗區寵物友善餐廳之一,而家搞到環境咁擠擁,對寵物真係唔理想。於是,我向店員提出想好似上次咁坐餐廳入面,但對方一口拒絕話唔得..... 我唔明,點解上次得,今次就唔得呢?最後,就只能坐外面啦。今次點咗Big Breakfast、菠菜大啡菇意大利飯同埋凍朱古力。Big Breakfast一如以往,份量大,食物種類多,食完十分滿足。因為早餐多蔬菜,所以人狗都可以分嚐。菠菜大啡菇意大利飯應該係餐廳的招牌菜之一,我見餐廳都掛啲佢既食物推介照片,於是就點嚟試試。不過期望越大,失望越大。意大利飯的顏色係幾靚,青綠色,睇落好開胃。但係隻大啡菇較細粒,呢個飯主要就係得隻菇點綴,所以而家睇落冇乜睇頭。不過,食幾啖後,我發覺最大問題都唔係隻菇,而係啲飯。意大利飯應該有少少米芯,而我碟飯直頭有少少「爛」,雖然軟棉棉的飯可能比較適合一般香港人的胃口,但就真係失色
事隔冇耐,又帶狗狗再嚟Hola搵食,不過,今次真係失望

首先,一入餐廳,發現原本寬敞的戶外區竟然放咗好多檯櫈
最後,就只能坐外面啦。

Big Breakfast

菠菜大啡菇意大利飯應該係餐廳的招牌菜之一,我見餐廳都掛啲佢既食物推介照片,於是就點嚟試試。不過期望越大,失望越大。意大利飯的顏色係幾靚,青綠色,睇落好開胃。但係隻大啡菇較細粒,呢個飯主要就係得隻菇點綴,所以而家睇落冇乜睇頭。不過,食幾啖後,我發覺最大問題都唔係隻菇,而係啲飯。意大利飯應該有少少米芯,而我碟飯直頭有少少「爛」,雖然軟棉棉的飯可能比較適合一般香港人的胃口,但就真係失色。而飯中的菠菜汁醬亦唔impressive,令人失望。
菠菜大啡菇意大利飯

呢度啲飲品無論賣相同味道都幾好,而凍朱古力亦有一般的水平。
凍朱古力

最後,我想提番啲檯櫈。由於店員唔准我哋坐餐廳裡面,所以我哋就同狗狗坐咗出面。冇幾耐,有食客帶住2隻比較壯碩的唐狗嚟食嘢,想坐喺我哋隔離張檯。其實2張檯的通道只有約一隻手臂的距離,亦俾我哋放咗狗狗的寵物手推車。兩隻狗見到我的狗狗已有少少攻擊性,又吠又想向前撲,要2個主人拉住,而我隻狗狗亦容易緊張,因為冇位走,於是狗狗就衝動跳車(跳出寵物車),成隻跌咗出嚟,擦損個嘴流血。當時有啲食客目擊,都戥我哋緊張。而本來想坐低的食客就唯有轉去另一張檯。我覺得今次係幾唔愉快的人狗用餐經驗,餐廳喺疫情下仲額外要放咁多檯櫈出嚟,就抗疫而言,已經係反其道而行,亦令狗狗之間失去私人空間~~咁樣真係寵物友善嗎?

2022-01-15
Big Breakfast