中華小館

2024-05-06 0 瀏覽
呢間就係我新近發現的心頭好喇,闊別咗日本式餐廳的我,光臨左呢間位於灣仔的中菜館,餐廳的環境溫馨又舒適,雙眼一望就餓了! 裝修用心,感覺似返到了大眾風味中菜店咁,食飯嘅好地方。👌🏻我試菜咗其中幾款,全部都令我有好大的驚喜啊!每一款都好滿足我對吃飯的期望,從頭到尾都食得好開心。開始以一道舟山海蜇(辣)來開胃,海蜇嘅口感爽口,加埋一點辣椒,就會更增加咗令人垂涎的風味🌶。而椒鹽魷魚鬚就係另一款取勝之作,椒鹽和魷魚嘅完美結合,口感厚實而味道醇厚,吃過一次就會愛上。🥟酥脆百花球🥟份量適中,酸甜醬極為下飯,食材充足,包起來的百花球口感外酥內軟,真係一試難忘。🐔金獎芝麻鹽焗雞🐔呢個就係我嘅至愛,雞皮焦香,肉質軟嫩,口感豐富,吃一口就好滿足,上面的芝麻帶點特色,襯得黎又香又滑。小館的簡單和諧氛圍真的令人放鬆,份量充足的菜比我試過其中只是一部分,但每一道都令我印象深刻,真的超級推薦呢!要係傳統家常廚房尋找到驚喜,黎小館就算了!🥡🎊

🥟酥脆百花球🥟
🐔金獎芝麻鹽焗雞🐔