2019-07-01 360 瀏覽
喺深水埗估唔到有一間裝修咁簡潔咁用心製作嘅素食餐廳。今日非常之有榮幸嚟到呢度食佢嘅素食食品。我哋都算早六點左右嚟到。喺食嘢嘅期間都不斷有好多客人入嚟,可見到好受歡迎用心製作係會有好嘅回報嘅。之前喺網上邊已經睇咗好想食呢個日式定食。佢嘅應有盡有同埋精致嘅擺盤都深深吸引着我!令我不能自拔!日式定食,賣相精美,當中有麵豉湯、烏冬、漬物、温泉蛋、秋葵、炸南瓜蕃薯餅、日本甜薯及柚子甜品,應有盡有。其中我最鍾意嘅係溫泉蛋佢個溫泉蛋配有少少麻醬,用一個小嘅兜仔裝住。一開始以為一切開個蛋就會爆曬啲蛋汁出嚟,但佢又冇喎。佢真係做到半生熟再熟少少,個蛋黃係剛剛好定形既。另外最鍾意嘅就係佢嘅炸南瓜番薯餅,我差唔多放到最後先食佢都仍然好香脆。一咬落去個炸餅充滿剛剛好自然甜美好似有南瓜嘅香甜同埋番薯香甜混合得好好味,10分回味!女士必揀之選。一位朋友試“黑松露蘑菇漢堡包”,大大個蘑菇,非常之香濃菇味,最鍾意就係食呢啲大蘑菇,超正。配合黑松露蛋黃醬漢堡包,勁滿足。配合炸得香脆,份量十足嘅番薯條(唔係一般薯條)必定夠飽。我最後仲用過炸南瓜蕃薯餅沾埋我朋友呢個蛋黃芝士醬,超級配搭!我諗餐廳都可以試吓加呢個醬汁去呢個炸

日式定食

一位朋友試“黑松露蘑菇漢堡包”,大大個蘑菇,非常之香濃菇味,最鍾意就係食呢啲大蘑菇,超正。配合黑松露蛋黃醬漢堡包,勁滿足。配合炸得香脆,份量十足嘅番薯條(唔係一般薯條)必定夠飽。我最後仲用過炸南瓜蕃薯餅沾埋我朋友呢個蛋黃芝士醬,超級配搭!我諗餐廳都可以試吓加呢個醬汁去呢個炸南瓜蕃薯餅到添,係一個新配搭!
黑松露蘑菇漢堡

另外餐廳非常之好一個餐包一杯凍嘅伯爵茶,夠晒大杯非常之有份量。茶味香濃又夠凍超正。
伯爵紅茶

店員嘅服務態度非常之好好有誠意。希望呢間素食餐廳發展得越嚟越好,可以為環保、世界出一分力,盡一點本分。亦都希望佢可以繼續保持呢個初心繼續做好餐廳🍴。
日式定食
黑松露蘑菇漢堡