2022-11-14 66 瀏覽
早前住在太子嘅同事推介食蘇山雞飯中的叉燒飯同雞飯,個人比較中意懶人專享嘅無骨雞,就同友人黎試試佢嘅招牌海南雞飯。店舖只離太子站1分鐘,非常就腳易搵。見店舖喺繁忙時間full house,應該都ok!我地叫左幾個小茶個加雞飯share食。💎順化炭燒豬肉串(3串) $20第一個上台嘅小菜係炭燒豬肉串,樣子與平日豬肉串無異,但好快就聞到陣陣炭香味,超香唔係講笑! 中意佢嘅豬肉肥瘦適中,一咬開就連肉汁流出,呢個係見隔離檯有叫我地先叫,係必點同推介嘅出色小食。唔知係咪店舖嘅皇牌小食,所以放喺第一位上菜呢?👅👅💎Susan雞翼(4隻) $44無諗過原來係斬件嘅雞全翼,所以一上台都覺得幾大份,而且斬左件方便食客食用,尚算細心!有感咁juicy嘅脆皮雞翼幾抵食,一般就只會有4隻雞中翼。不贊同數量多等於抵食,但呢個係好食而份量又多,所以真抵食。作為雞翼控每次去唔同餐廳都要食雞翼,要襯熱辣辣食先好味!💎招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯 $85😍海南雞不負所望,無骨、滑身、肥美而不乾身,缺一不可。海南雞用左日本花菇、元貝同埋20種香料去煮,所以雞好入味。另外,個飯味道好特別!!!!!!!!!😚一問之下,原來飯係用上

💎順化炭燒豬肉串(3串) $20
順化炭燒豬肉串(3串)

💎Susan雞翼(4隻) $44
Susan雞翼(4隻)

💎招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯 $85😍
海南雞不負所望,無骨、滑身、肥美而不乾身,缺一不可。海南雞用左日本花菇、元貝同埋20種香料去煮,所以雞好入味。另外,個飯味道好特別!!!!!!!!!😚一問之下,原來飯係用上特別嘅方式烹煮, 令每粒飯吸收哂雞油同埋斑蘭嘅香味。重申一次,碗飯只係就咁食已經感到用心過平日食到嘅薑黃飯,不試會後悔的item。唔好少睇份量適中嘅set,因仲有個雞雜冬瓜湯配埋,友人大讚冬瓜湯混集少少雞雜,令鮮味提昇不少。
雞雜冬瓜湯

💎脆炸鳳尾蝦春卷(4件) $32
呢個蝦春卷入面有少少甜甘筍,食落甜甜地嘅炸物就無咁膩,不錯嘅選擇,正常發揮。

💎麻辣玻璃魷魚通菜 $50
建議中意濃味嘅人食用,因為通菜會索哂麻辣玻璃魷魚嘅汁,用黎送飯一流。魷魚好爽口,配角通菜更出色,幸好份量不算多,如果再多就食唔到咁多小食了,所以係剛剛好得清哂。
麻辣玻璃魷魚通菜

💎恐龍美綠$28、鮮檸檬薏米水+$3
美綠愛好者,一定唔可以錯過勁多嘅美綠粉凍飲,唔特別叫少冰就岩岩好唔會過甜。大滿足!😋
恐龍美綠
順化炭燒豬肉串(3串)
Susan雞翼(4隻)
雞雜冬瓜湯
麻辣玻璃魷魚通菜