2024-04-03 665 瀏覽
朋友對星馬泰菜情有獨鍾,今日就約埋一齊食😋蘇山雞飯主打星馬泰美食,以親民價受一眾街坊青睞,當中肉質嫩滑的無骨海南雞飯更是人氣之選,新推出火焰茅台椰子雞煲,原只椰子及香醇濃郁的茅台酒相互配合,深受客人喜愛☺️😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌海南雞 ✦🐥招牌海南雞飯($85)海南雞果然名不虛傳,肉質非常嫩滑,份量又夠多,還配上一碟三款的醬料包括姜茸、辣醬、豉油,配在海南雞上非常好吃😋👍🏻配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎🍚跟油飯,奉送冬瓜湯可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝⋄✦ 叻沙 ✦🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆主食預設是油面拼米粉,但由於個人不喜歡吃油面關係,所以轉成米粉🥹湯底方面,味道濃郁惹味,是我喜歡的叻沙味道,最後一滴不漏全都掃清了🥰🥰—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🐤醬油雞腳($14/半價)雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

====—====—====—====—
✦ 招牌海南雞 ✦
🐥招牌海南雞飯($85)

配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎

🍚跟油飯,奉送冬瓜湯
可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)

魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝

✦ 叻沙 ✦
🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)
豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋

配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🐤醬油雞腳($14/半價)

雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

✦ 夏日Summer ✦

🍍砂拉越菠蘿冰($48)

菠蘿獨特的香味和營養豐富的果糖令它成為果中之王,選用時令的原只菠蘿取肉攪拌,保證一個菠蘿只做一杯,原汁原味,呈現一個不能抗拒解渴的飲品😋

🥥🌴開心果椰子奶昔($32)

結合左開心果和椰子奶的香濃口感,入口順滑,滿滿椰香😍
====—====—====—====—
  • 龍蝦叻沙摻摻
  • 雞雜冬瓜湯
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
2024-03-08 994 瀏覽
/蘇山雞飯🇭🇰/➖➖➖<太子/長沙灣人氣新加坡菜餐廳> ➖➖➖新加坡菜來講 最鍾意就係喇沙同海南雞飯呢間店之前都有聽過 原先係長沙灣近期都開左去太子 鄰近地鐵站🫶🏻就算平日晚上到訪 都排左一陣環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜 新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式例如: 椰子雞鍋 另有特飲 如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~ ➖➖➖ 1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110 都係第一次食呢個組合嘅配搭龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉! 蝦膏份量頗多 摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味 亦唔會煮得太腍 湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨配料方面都幾豐富 仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~ 整體不錯 湯底食完都唔會好口渴 ➖➖➖2️⃣招牌海南雞飯 $85 見招牌菜係海南雞點都想一試🤓呢款普通版另外見有款叫做豐盛海南雞飯 標榜用半隻雞 不過普通版都算多用 整體肉質都幾滑但比我想像中薄身 感覺會油啲啲 呢個set 都會跟番碗冬瓜湯 幾鮮甜唔算太油 湯嘅配料以雞雜為主本身會係跟一碗油飯 可以轉白飯 但個人覺得油飯邪惡得黎食落更滋味 ➖➖➖3️⃣開心果椰子奶昔 $32 見有開心果當然想試飲落口感幾順滑椰子味會較濃應該
/蘇山雞飯🇭🇰/

就算平日晚上到訪 都排左一陣
環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜
新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式
例如: 椰子雞鍋 另有特飲
如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~

1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110
都係第一次食呢個組合嘅配搭
龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉!
蝦膏份量頗多
摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味
亦唔會煮得太腍
湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨
配料方面都幾豐富
仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~
整體不錯 湯底食完都唔會好口渴

略嫌開心果味唔夠出
如果可以加埋果仁碎就更好😆
開心果椰子奶昔

4️⃣菠蘿沙冰 $48
真係原個菠蘿上🍍幾清新!
夏天飲就更適合 仲可以食埋啲生果肉~
菠蘿沙冰

📍蘇山雞飯
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖||
長沙灣元州街411號義華大廈地舖
龍蝦叻沙摻摻
招牌海南雞飯
菠蘿沙冰
2024-02-17 741 瀏覽
新一年要繼續出去搵好野食🤪蘇山雞飯係屋企人介紹 聽聞肉骨茶同海南雞飯都好出名😎⭕️ 新加坡白胡椒排骨茶配米粉以豬肋排同白胡椒為主要材料 飲落啖湯就知好足料 胡椒味勁出 好夠刺激😂依度有得揀配米粉 仲跟埋油條排骨啖啖肉 仲好淋身 成件事好暖胃🔥⭕️ 招牌海南雞飯雞肉肉質細嫩 皮膚彈牙 冇多餘調味 保留左雞肉嘅原汁原味👏🏻跟配油飯😍係我最愛 飯粒鬆散 香氣四溢 雖然係油飯 但唔會食到成口油每一啖都回味無窮醬料仲可以根據個人喜好調配 而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯除左兩個主食 我地仲加配左⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋 全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴飲落順滑 賣相仲幾OK😎
新一年要繼續出去搵好野食🤪

而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯

除左兩個主食 我地仲加配左
⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤
椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養
醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋
全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿

⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️
菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔
餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味
而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴
飲落順滑 賣相仲幾OK😎
  • 新加坡白胡椒排骨茶
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【太子椰子迷必去🥥|冬天之選暖笠笠雞窩】🐨火焰醬香椰子雞窩 $168推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上枱已經係你面前俾你打卡,倒酒點火嗰下真係好正🩷🩷視覺率先享受~仲要未開蓋已經聞到椰子香味🥥 漏斗同店員都有教導要先飲湯後食雞,飲湯酒味淡淡地好香濃雞味,飲完即刻成身熱晒🔥好補身!而且個窩燒住可以保持溫度,本身擔心啲雞肉會好嚡,但完全無哩個問題,而且浸滿椰子清香味好入味,可以就咁食唔使刻意點醬添~仲要168已經有半隻雞咁多,絕對建議大家兩個人share食,勁抵!.🐨小食拼盤 $49推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫主食半價就已經可以追加一款小食,拼盤入邊有齊四件雞翼、兩條肉棒、兩條蝦卷同兩塊魚餅,最啱有選擇困難症嘅小編,一次過試晒咁多款😎肉棒有驚喜唔會好硬,而且調味十足👍🏻雞翼做到外脆內嫩,調味就俾肉棒輕少少,食得出廚師嘅心思~ 蝦卷外脆入面唔怕乾,入面有少少蘿蔔粒,感覺可以平衡到油膩感,加上粒粒蝦粒好彈牙!.🐨超冰涼椰青 $35推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨小食拼盤 $49
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐨超冰涼椰青 $35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家一定要叫!提提大家一定要撩埋啲椰子肉食,薄薄一層喺椰子內部,唔會好硬而且好甜😙用哩個做結尾就最好啦~
⌫另收加一服務費
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
蘇山雞飯
📍地址:太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$150-200
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB太子 #HTB馬來西亞菜 #新加坡菜
#太子美食 #太子 #馬來西亞 #新加坡 #雞窩 #小食 #椰青 #美食推介 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食
2024-01-03
  • 火焰醬香椰子雞窩
  • 小食拼盤
2023-11-15 1149 瀏覽
早排喺太子上堂,一到lunch落樓下冇啖好食咁,點知最近先開咗間星馬餐廳,大胃喺長沙灣食過總店好正㗎太子新店比起總店裝修更是正,仲有新品𠻹除咗廣東人,星馬人食雞都有好多方法,啱啱起涼意食椰子雞鍋啱晒,首先樓面會點到煲蓋都會著火之後打開,椰香撐煲蓋,湯底全椰水,清香極致,雞肉奇嫩無比,點沙薑食或點豉油或清食一樣正,飲幾啖椰水再唧啲檸汁,更顯清新海南雞飯係台柱就梗啦,冇諗過會有星馬叉燒醬油上色入味,肉質頗滑,夠晒南洋風味海南雞一樣超級滑,滑到筷子都夾唔到,點吓三種經典醬料,一款一滋味油飯色香味俱全,有得揀多飯太幸福喇跟餐可以半價加小食,牛油咖央多士係大胃每次食星馬嘢無法抗拒嘅,呢間鮮油厚切,同時能夠同咖央醬融為一體,綿綿嘅香氣太令人陶醉雖然係夜晚,但跟餐可以半價加特飲加上厚椰乳呢個賣點太吸引,就嗌杯嚟飲,咖啡味由於係即磨炭燒,勁濃味呀

太子新店比起總店裝修更是正,仲有新品𠻹

鴛鴦叉燒飯

海南雞飯係台柱就梗啦,冇諗過會有星馬叉燒

醬油上色入味,肉質頗滑,夠晒南洋風味

油飯色香味俱全,有得揀多飯太幸福喇

鮮油咖央多士

恐龍美祿

雖然係夜晚,但跟餐可以半價加特飲

凍即磨炭燒厚椰乳咖啡

2023-11-14
鴛鴦叉燒飯
鮮油咖央多士
恐龍美祿
凍即磨炭燒厚椰乳咖啡
3天前 0 瀏覽
好耐冇食東南亞野食喇,今次同老公揀左呢間響太子嘅蘇山雞飯就算平日,呢間餐廳都keep住係滿座,可想而知質素應該都唔錯我哋叫咗海南雞飯 配湯 雞肉夠嫩及鮮 唔會乾爭爭 配埋個油飯真係一流咖哩牛腩飯 牛腩肥瘦適中 而且有牛筋搭配 誠意滿滿之後再用加配優惠價加左份咖央 超級有誠意 牛油好厚 多士有烘底 我覺得係必食另外點了2杯特飲菠蘿冰 原個真係會成個菠蘿上 超級震撼 味道都幾好 打卡一流開心果椰子奶昔 飲落都重椰子味 有開心果配搭就唔怕單調
好耐冇食東南亞野食喇,今次同老公揀左呢間響太子嘅蘇山雞飯

我哋叫咗
咖哩牛腩飯 牛腩肥瘦適中 而且有牛筋搭配 誠意滿滿

另外點了2杯特飲
開心果椰子奶昔 飲落都重椰子味 有開心果配搭就唔怕單調
  • 開心果椰子奶昔
  • 鮮油咖央多士
  • 鮮油咖吔多士
5天前 0 瀏覽
同鄰居去完街,話呢間椰子雞好好食,專登喺金鐘搭返車過嚟食晚飯。四人同行,一人叫一個餐應該唔算過分,但係出完餐之後,成張卡位都唔夠擺,叫我哋再移移位,真係唔識點樣移,侍應話點解我哋叫咁多嘢,我一下O咗嘴。其實真係得個椰子雞湯好味,啲雞煮完之後係唔食得嘅。海南雞冇想像中咁滑,不過啲醬料好味。肉骨茶有神緒,但係藥材味唔重。反而杯咖啡幾好飲夠滑。個咖喱牛腩正常冇特別驚喜,嗰個薄餅就唔會太油食落去都幾鬆軟。個沙嗲冇炭燒嘅感覺。如果四個人嗌四個餐都係過分嘅話,咁希望佢啲碗碗碟碟就唔好咁大個,因為顯得份量少亦都阻左用餐嘅地方,真係揸住個碗仔揸住全晚,根本冇地方放低飯碗。同埋九點幾都未閂舖,已經落清潔劑拖到個地下勁濕,走嘅時候喺出門口嗰段路失左重心差啲朝天撻,感覺唔安全。
🌟餐廳係太子站出口附近,好方便。餐廳裝修帶點懷舊同西式元素,主打新加坡菜式,價錢好相宜👍🏻🐤鴛鴦叉燒飯$93一次過滿足兩個願望,有叉燒同招牌海南雞。叉燒用上檳城黑醬油,外層燒得好香口🤤招牌海南雞果然名不虛傳,超級嫩滑有肉香,份量都好多👍🏻輕怡肉骨茶(套餐加$10)好細心有輕怡版😍可以試下口味又吾使飲太多。好香藥材味,有幾舊排骨幾淋幾入味😋🍗小食拚盤(套餐半價加購$49)好抵食,有雞翼,泰式魚餅,炸鳳尾蝦春卷,豬肉串,全部熱辣辣,香口惹味👍🏻🥬參巴辣蝦醬通菜$42可以揀辣度,不太辣,咸咸香香,通菜炒得翠綠。🥤開心果椰子奶昔$32夏日summer特飲,好清新好突出的椰子味,吾太杰身,有淡淡的開心果味,好飲😋🍍砂拉越菠蘿冰$48賣相超誇張😍一大隻菠蘿原汁原味上枱,寫住一隻菠蘿只做一杯果汁,真正的百分百!果汁超級杰身,清甜解渴總括嚟講,餐廳性價比超高,食物質素高👍🏻

🐤鴛鴦叉燒飯$93

輕怡肉骨茶(套餐加$10)

🍗小食拚盤(套餐半價加購$49)

🥬參巴辣蝦醬通菜$42
可以揀辣度,不太辣,咸咸香香,通菜炒得翠綠。

🥤開心果椰子奶昔$32

🍍砂拉越菠蘿冰$48

總括嚟講,餐廳性價比超高,食物質素高👍🏻
2024-05-02
太子分店非常近 太子站C1出口行2-3分鐘就到👍🏻好大部份都係卡位 坐得好舒服~ 係性價比好高嘅馬拉菜🧡.|火焰醬香椰子雞鍋第一次食瓦鍋嘅椰子雞煲 好有特色🐣 店員會即場將酒淋喺瓦煲面 然後點火 視覺效果好打卡😆酒香會滲入椰子雞鍋入面 雞嘅份量都幾多🤭.|海南豬扒叻沙摻摻豬扒薄切有好多片🐷 煎得啱啱好 唔韌唔乾👍🏻 叻沙湯底好夠味~.|咖央油條配薄荷朱古力雪糕油條中間夾住咖央 外脆內甜~ 點埋薄荷朱古力雪糕 凍冰冰好正🫶🏻
太子分店非常近 太子站C1出口行2-3分鐘就到👍🏻
好大部份都係卡位 坐得好舒服~ 係性價比好高嘅馬拉菜🧡
|火焰醬香椰子雞鍋
酒香會滲入椰子雞鍋入面 雞嘅份量都幾多🤭
|海南豬扒叻沙摻摻
|咖央油條配薄荷朱古力雪糕
2024-05-02 0 瀏覽
好友約我晚餐,話食物美味,但要收加一,餐廳坐滿九成食客,裝修新族座位舒適。我們點左火焰醬香椰子雞窩 $168,店員送來椰子雞鍋連爐具、計時器,佢用茅台酒淋鍋蓋再點火,火焰紅紅火火真特別,再用漏斗計時器⌛️,雞件是由生煮到熟,店員教先飲湯後吃雞,椰子雞鍋湯底全是椰青水很清香又甜,雞肉嫩滑可口,醮沙薑豉油非常好吃超正👍配油飯香口軟滑。另追加半價一款小食,小食併盤 $49,(原價$98)有雞全翼、肉棒、炸蝦卷、炸魚餅,全部香脆可口,我覺得蝦卷外脆脆不油膩,好吃😋。超冰涼椰青 $35,好清甜又香。開心果椰子奶昔$32,椰味香濃清甜好飲。
我們點左

另追加半價一款小食,
小食併盤 $49,(原價$98)

超冰涼椰青 $35,好清甜又香。
開心果椰子奶昔$32,椰味香濃清甜好飲。

• 火焰醬香椰子雞窩
  • 小食拼盤
  • 開心果椰子奶昔
2024-05-02 0 瀏覽
地方整潔乾淨,服務態度好。冬瓜湯有驚喜,有不小的雞心,雞肝。😍但油飯實在令人失望,不但無油飯應有嘅香味,仲未煮透心所以十分難食。🤨主角海南雞就中規中矩啦。午餐送薏米水收$75,如果個油飯冇失準一定會再幫襯。
地方整潔乾淨,服務態度好。
冬瓜湯有驚喜,有不小的雞心,雞肝。😍
主角海南雞就中規中矩啦。
午餐送薏米水收$75,如果個油飯冇失準一定會再幫襯。
2024-05-02 0 瀏覽
火焰醬香椰子雞窩🔥🔥好有特式嘅一個椰子雞窩,用左傳統嘅瓦煲,湯底除左用左椰青水,仲加左醬香型的茅台酒,一滴水都無加,帶出香味但其實飲吾出有酒味,湯底十分清甜😋 而且一上枱餐廳職員仲會喺瓦煲蓋上點火🔥先打卡後飲湯再食雞😂系susan教嘅食法!點呢款椰子雞窩仲可以用半價點一款小食/菜,我地就點左串燒,雞肉同牛肉都好juicy , 燒得一D 都吾乾柴,亦都好有香茅香味😍甜品我地就點左款咖吔油條配薄荷朱古力雪糕🍨好特別,用油條作甜品😮但其實同我地平時食開嘅油條有D 吾同,佢吾系麵筋果種口感,反而真系似西多士果種軟綿綿的!中間夾住咖吔醬,都幾好食😋而飲品就點左個菠蘿冰🍍系原個菠蘿上嫁😍 非常fresh,十分開胃!

2024-04-26 0 瀏覽
平時呢間日日都咁多人,咁啱呢晚可能落雨☔️我就入去坐低慢慢嘆😂而家新推出summer promote 有三款,我叫左其中2款- 砂拉越菠蘿冰和咖吔油條配薄荷朱古力雪糕成個菠蘿🍍上枱,用左菠蘿肉溝冰磨成冰凍飲料,原汁原味,我覺得呢個價錢$48直程係好抵飲。而咖吔油條其實係甜品,油條內有咖吔,沾在碟上嘅朱古力混合雪糕一齊食,好美味可口。推出左一些時間的火焰醬香椰子雞窩,未吃過的食神就必定要吃喇,服務員把酒灑落瓦煲上,用漏斗計時只需幾分鐘,當打開瓦煲蓋便聞到好香嘅椰子雞味道,服務員吩咐我哋一定要先飲湯先💁🏻‍♀️ 果然係好清甜,而且仲有好多椰子肉在雞煲裏便,每件雞都切得平均易咬口,全部都可以吃☺️加19元就多一款泰式魚餅配泰式辣汁,好味😋推🫶推🫶推

加19元就多一款泰式魚餅配泰式辣汁,好味😋

泰式魚餅
砂拉越菠蘿冰
吔油條 配薄荷朱古力雪糕
  • 咖阤油條配薄荷朱古力雲糕蛋
🇭🇰 Prince Edward 太子|Susan Chicken Rice 蘇山雞飯A good laksa always makes my day 😆 and this time, I tried a very good one! 😜 It's located at Prince Edward and I ordered: 🍲 Laksa Appetizer Soup Rice 星洲喇沙什錦湯飯 🍲This is my favourite! 😍 Their broth is very heavy in laksa flavour and the toppings are the icing on the cake! 😁🐔 Hainanese Chicken Rice 招牌海南雞飯 🍚The oily rice tastes very flavorful and the chicken goes well with the sauces! 😋 They only prepare a small batch of rice each time, making sure the rice

The oily rice tastes very flavorful and the chicken goes well with the sauces! 😋 They only prepare a small batch of rice each time, making sure the rice would absorb all the pandan and chicken oil! 😲

🐟 Thai-style Fish Cake 泰式魚餅 🐟
The fish cakes are tasty, 😋 but I personally would love some Thai spicy sauce with them. 😆

🍍 砂拉越菠蘿冰 🧊
Look at the size of the pineapple omg! 😮 It's gigantic and the ice is very smooth! 🥶

🥜 開心果椰子奶昔 🥛
I love it because the coconut milk is very strong, 💪 and makes it taste very sweet! 😙

Apart from these, they also have a lot of signature Singaporean 🇸🇬 and Malaysian 🇲🇾 dishes that are worth trying! 🥺

📍Shop 2-3, G/F, The Lamma City, 759-761 Nathan Road, Prince Edward
💲Price per person: $150 + 10% service charge
2024-04-18 19 瀏覽
***🏡 蘇珊雞飯(太子)📍太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城💰人均100-200位於太子的特色東南亞餐廳 新加坡🇸🇬+馬來西亞🇲🇾一出地鐵站行唔使一分鐘就到 夠曬就腳 店鋪闊落坐得舒服 主力係做 *海南雞飯* 老闆介紹話雞飯唔似坊間做法大大煲佢地做法係4-5人份量電飯煲煮飯令每粒飯都可以吸收到雞油同斑蘭嘅香味今次同朋友試左以下幾款⬇️⭐ 星洲喇沙海南雞摻摻 $168湯底椰奶味十足 香滑濃郁 食落非常惹味喇沙配料豐富 有豆卜 魚蛋 魚片 芽菜等 仲可以試埋距地噶主打:海南雞果然名不虛傳 肉質鮮嫩 搭配秘製醬料口感更勝一籌⭐ 醬香火焰椰子雞窩 $168原汁原味無添加一滴水 椰青水香甜 走地雞肉質鮮嫩仲加埋醬香型茅台酒完全帶出左香醇濃郁既獨特味覺⭐ 乳酸蝶豆花梳打 $18打卡必備 紫藍夢幻配色 飲落好fresh⭐ 開心果椰子奶昔 $32超級特別噶搭配 椰奶味香濃 又無奪走開心果噶香味 入口順滑 夏日必點#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶
***
🏡 蘇珊雞飯(太子)

📍太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城

打卡必備 紫藍夢幻配色 飲落好fresh

⭐ 開心果椰子奶昔 $32
超級特別噶搭配 椰奶味香濃
又無奪走開心果噶香味 入口順滑 夏日必點

#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食
2024-04-11