2018-01-19 244 瀏覽
實在好喜歡食鐵板燒,所以今次又同朋友去了這間心鐵板燒食好野。可能時間尚早,去到餐廳時未有太多人入座!先睇睇個餐牌,有多款選擇,花多眼亂,最終我們一致都選了食鐵板燒特選二人套餐,可以食到不同款式的料理!食鐵板燒前,先上清新可口的明太子海藻沙律,蔬菜清甜,海藻爽口,加上明太子獨特的味道,再mix埋酸酸甜甜的沙律汁,非常match兼開胃。而湯有三款,我們選了松露磨菇湯同蟹肉粟米忌廉湯,而且係即場煮,非常新鮮美味,而且口感好滑。松露磨菇湯,用十足材料煮呢個湯,每一口都係濃郁的磨菇蓉,好飲。而蟹肉粟米忌廉湯就好清甜,好香粟米味,加入蟹肉令湯更好飲!配呢個蕃茄蓉多到瀉的意大利多士,就更滋味了!多士香脆可口,蕃茄蓉就酸酸甜甜,仲有啲香草味,兩者夾埋好Match!之後係牛油燒南非大鮑魚。鮑魚好新鮮,未燒前都郁郁下,經過師傅一番料理後終於食得了。師傅好細心咁將鮑魚切成一片片,方便食用,而且味道鮮味食落煙韌彈牙好有嚼口,兼帶有陣陣的牛油香,配上燒野菜,非常好味。另外用鮑魚殼裝住的是鮑魚內臟,口感軟腍,味道咸香中帶微微甘苦。之後係火焰清酒煮蜆,蜆肉又多又大隻,口感爽口,而且味道鮮甜帶濃濃清酒香,加上蔥蒜點綴

明太子海藻沙律

松露磨菇湯
蟹肉粟米忌廉湯

意大利多士

牛油燒南非大鮑魚

火焰清酒煮蜆

之後係火焰清酒煮蜆,蜆肉又多又大隻,口感爽口,而且味道鮮甜帶濃濃清酒香,加上蔥蒜點綴,令外觀更吸引人兼味道更豐富!

日本神戶黑豚厚燒配蘋果蓉

呢個燒得咁靚的是日本神戶黑豚厚燒配蘋果蓉。黑豚肉燒得好香,外層有啲脆口,而且豚肉油脂分佈均勻,所以食落肉質嫩滑,咬落好juice兼油脂豐盛,充滿肉香味,不用點任何醬汁都好好吃。加點甜中帶酸的蘋果蓉一齊食,可減低油膩感,而且感覺清新。

小女子炒飯

炒至金黃色充滿蛋香的小女子炒飯,唔好睇外表咁平凡,啲飯炒得好乾身粒粒分明,咸香味十足,令人好開胃,就算好飽都想食,加上青蔥令顏色變得豐富更吸引。

炒季節野菜

香噴噴的炒季節野菜,有椰菜,芽菜同菌,野菜炒的好香,而且食落味道清甜,感覺好flesh。

甜品雪糕配香煎法式吐司

最後係甜品雪糕配香煎法式吐司。吐司煎得外香脆內軟非常可口,入口熱辣辣,成口都充滿了又香又甜的雞蛋味,非常好食,與凍冰冰的雪糕好夾。
2017-05-18
明太子海藻沙律