2021-07-01 287 瀏覽
夏天食生蠔,感覺真係好夾。今日就約咗朋友去灣仔嘅Oyster House 食晚餐。我同朋友兩個人叫咗半打生蠔 有Rolex, Sentinelle, 同Irish Rock。Rolex 好滑好creamy, 一啖就可以吸入口,少少海鹽味。Sentinelle就相對鮮甜。而Irish Rock就有好濃烈嘅蠔味。之後正式食晚餐,現在有蕃茄羅勒水牛芝士,黑醋同埋 車厘茄中和咗水牛芝士,令佢食落去唔會好漏。然後叫咗烤日本帶子配野菌木魚絲,帶子好好肉地,食落鮮甜。野菌同木魚絲就起咗吊味嘅作用,呢個配搭都幾新鮮。海鮮配搭佢哋嘅house wine 澳洲白酒非常夾。餐湯我哋分別叫咗黑松露野菌忌廉湯同鮮蠔濃湯, 黑松露忌廉湯好香黑松露味,飲落去好creamy。鮮蠔濃湯就相對就比較清,但係蠔味好出。之後嚟嘅係炭燒加拿大天然豬鞍, 簡直驚為天人,豬肉一啲都唔乾,反而好juicy ,豬皮有濃濃嘅骨膠原,仲有少少焦香味。配菜嘅薯蓉亦都好creamy。甜品係香蕉拖肥批,焦糖味濃郁,用咗好多香蕉,足料而且有好香嘅蕉味。
生蠔

蕃茄羅勒水牛芝士

烤日本帶子配野菌木魚絲

澳洲白酒

海鮮配搭佢哋嘅house wine 澳洲白酒非常夾。
黑松露野菌忌廉湯

鮮蠔濃湯

鮮蠔濃湯就相對就比較清,但係蠔味好出。
炭燒加拿大天然豬鞍

香蕉拖肥批