海鮮除咗西餐食得多,日本菜其實都好多,唔好以為只係講緊刺身,日本餐廳亦可serve 龍蝦、蟹,而且包保新鮮添!環境位於灣仔QRE Plaza,一開𨋢門已經見到活水海鮮,餐廳環境寬敞,有調酒bar枱,臨近聖誕,整間店十分有聖誕氣氛。餐牌有精選套餐亦可以散叫,我地今日就食左兩位精選套餐。精選套餐 $288/位包括沙律、前菜、湯、主菜及甜品。沙律、前菜、湯前菜可三選一,分別揀咗刺身三款及生蠔兩隻。只望生蠔外型咁大隻已經知道不得了,一食落去果然喜出望外,勁creamy,咬開果下啲肉好似咬緊忌廉咁,成口都充斥住蠔肉及其口感,絕對係我食過嘅生蠔三甲之一!而刺身亦好新鮮及肥美乙主菜——活鮮龍蝦鮑魚汁焗飯是日主角轉了做龍蝦,啱哂我!龍蝦十分大隻,自問本人較愛凍龍蝦,齋蒸/烚最能食到鮮味,焗嘅我怕會老以致肉較嚡身,幸好呢到唔算焗至過火,表面焗至微硬而內裡仍然彈牙,相信亦有用上牛油,增添香氣,至於鮑魚汁焗飯味道不至太濃太鹹,唯美中不足係飯不夠熱。甜品——蜜糖脆脆鬆餅 +$58由於鬆餅製作需時,要等一段時間,表面佈滿我最愛嘅脆脆,每一層都塗上咗朱古力醬,本身怕會好甜,又唔會啵!總括而言,叫seafood r

餐牌

有精選套餐亦可以散叫,我地今日就食左兩位精選套餐。

精選套餐 $288/位

包括沙律、前菜、湯、主菜及甜品

沙律、前菜、湯
沙律、湯
前菜
生蠔

甜品——蜜糖脆脆鬆餅 +$58
甜品——蜜糖脆脆鬆餅(+$58)
甜品——蜜糖脆脆鬆餅 (+$58)

總括而言,叫seafood restaurant 果然冇錯,唔單止前菜至主菜都係食海鮮,而且海鮮都係好新鮮同埋高質,生蠔真係我食過creamy程度三甲之一,加上我本身都喜愛creamy嘅生蠔多於海水type,環境又舒服,海鮮迷remark啦!
前菜
生蠔
主菜——活鮮龍蝦鮑魚汁焗飯
甜品——蜜糖脆脆鬆餅(+$58)
甜品——蜜糖脆脆鬆餅 (+$58)