餐廳: 胡爐
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-09-14 225 瀏覽
之前同家人食過醉胡爐已覺得唔錯,上次食左椰子🥥雞,今次見同OpenRice訂座有得送龍蝦窩😮😛😋咁好既優惠真係唔試就stupid😝餐廳喺耀華街、地點就真係好方便,又係成橦都係食肆既大廈。一上到來門面都好骨子,比醉胡爐多左一分優雅風😌雖然地方唔係好大,但係我真心欣賞呢度D setting,就係枱同枱之間有野隔住,好有privacy!🙈😘但又唔會話好焗速,可能因為冷氣都夠啦,起碼唔會好容易吸埋隔離枱D邊爐味🙊不過由於地方有限,咁就真係唔算坐得好闊落啦,香港土地問題邊度都有,所以都可以理解。🤷🏼‍♀️睇餐牌都見有唔少選擇,店員都好細心為我地介紹本身送的窩底已有龍蝦同法式龍蝦湯底😮到時佢會黎先為我地煮好龍蝦窩,飲左湯底之後再加上湯去火鍋,好似幾豐富咁😄所以我地就唔叫太多餸,另外叫多個菜🥗鯇魚腩🐟鵝腸🦆就夠了。另外叫了一個小食同生啤🍺🍻由於我地比其他枱的客人早到,所以落左單店員就好快送上個龍蝦窩來了。原來佢會先乾炒下隻龍蝦先,望落去二人份的龍蝦雖然唔算好多,但睇落隻龍蝦都好新鮮😍除左龍蝦,都仲有幾隻蜆、洋蔥、蕃茄🍅去調味。店員係我地面前介紹後就邊煮邊落左D sake🍶所以搶左一下火🔥好有視覺效果!

火焰龍蝦海鮮窩

由於我地比其他枱的客人早到,所以落左單店員就好快送上個龍蝦窩來了。原來佢會先乾炒下隻龍蝦先,望落去二人份的龍蝦雖然唔算好多,但睇落隻龍蝦都好新鮮😍除左龍蝦,都仲有幾隻蜆、洋蔥、蕃茄🍅去調味。店員係我地面前介紹後就邊煮邊落左D sake🍶所以搶左一下火🔥好有視覺效果! 而且落左D酒去煮即時好香😚煮到差不多,就落埋個法式龍蝦湯落去啦。店員就話等個湯滾起就可以先飲個湯同食D龍蝦肉,飲完了可以通知佢地加返D湯就可以繼續打邊爐😀
個湯滾起後好香😍😍呢個法式龍蝦湯連個上湯都有好香濃既龍蝦味😋同埋食到佢加左D忌廉,雖然未去到真係食西餐個D濃湯咁滑,但都唔錯! 同時一齊食個龍蝦肉好香好彈牙,夠哂新鮮! 連D蜆仔都幾乾淨同新鮮👏🏼
老友鬼鬼

飲左兩碗湯之後就請店員加返D上湯繼續煮,後加既上湯都有少少海鮮味同蕃茄味。我地一邊等一邊食剛到既小食老友鬼鬼,即油炸鬼落左D墨魚🦑滑再一起炸左既小食。雖然有少少油,但食落口好脆、墨魚滑幾香同彈牙,點沙津醬好香口🤗😋如果你唔想咁油你都可以放一放湯再食,不過我地試過後都係覺得空口食正D😛
蔬菜拼盤(小)
脆脘魚腩

我地叫左個細既蔬菜拼盤🥗都唔算好細,2-3人份都足夠,有白菜、油麥菜同唐生菜,菜洗得都好乾淨同新鮮。鯇魚腩🐟比我想像中厚切左,有D可惜,但D肉質其實好鮮好脆🤷🏼‍♀️而家諗返當時應該問佢攞把刀再切薄佢! 而且由於個湯底有海鮮味同蕃茄等配料,同個鯇魚好夾🤣🤪
新鮮鵝腸

而我男友就覺得最好食始終係鵝腸,洗得乾淨又新鮮,一淥而且縮起食落好爽脆! 而且一D腥味都冇,又彈又香😋
而家免左個湯底,賣單為返每人先200,食到靚龍蝦同咁多好食材,連生啤🍺都大大杯,又抵又好食👏🏼
麒麟生啤
2018-09-13