來到九龍灣展覽中心即係九展,一個熟悉又陌生的地方,因為以前有段時間在這裡工作,還記得每天人來人往。這天下午,約了朋友來到這裡看電影,入場前決定找間舒適的餐廳醫醫肚再入場觀看。去到既時候都唔知有咩餐廳,但一望水牌就知道二樓VeryFood食街了不少新食店,各樣種類都有,見佢都幾集中就上去望望。經過一間門面好大既餐廳被佢吸引了,因為有點外國風,好似可以比你坐係到慢慢食Hea住等過時間咁,呢間就係「CASA LUCA」。主打輕食、自選材料 麵包同一啲果汁,而上網Search下餐廳有咩好食既時候見到佢有個Tea Set 賣$99,非常吸引!但佢話今日提供不了,所以選了是日午餐,這裡午餐價錢又確實唔貴呢!自助點餐,點了香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁及,雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁配飲品!一杯選擇了熱奶茶另一杯以半價換購蜜桃沙冰。點了後便到旁邊選擇位置,有梳化座椅、有高的吧枱、單邊吧枱,左右兩邊各有位置選擇,佔地甚廣,長長的一個空間!其實都幾大,我們隨意選了梳化座椅坐下來即叫即做,大概十分鐘來了先來了杯蜜桃沙冰這杯蜜桃沙冰真的消暑解喝一流, 賣相定係味道都相當吸引,沙冰口感很好,碎冰但入口就溶化沒有冰粒亦沒有假

即叫即做,大概十分鐘來了先來了杯蜜桃沙冰
這杯
蜜桃沙冰真的消暑解喝一流, 賣相定係味道都相當吸引,
沙冰口感很好,碎冰但入口就溶化沒有冰粒亦沒有假水果味!如果再配合埋蜜桃果肉就好了。
蜜桃沙冰

熱奶茶
最緊要夠熱!質感滑身, 奶味道少點,茶比例適中, 啱我朋友口味。 來杯奶茶提提神再睇戲又不錯呢!
熱奶茶

香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁 $78
落枱時香濃龍蝦味香味撲鼻,雖然用紙盤呈上但賣相不錯,不過用碟可能更好,始終比較環保。
香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁

先試試意粉,外面軟、中間一點半熟不生,吃起來有口感加上每條意粉都吸滿濃郁的龍蝦味。鮮味層次豐富!誘人的顏色、其獨特的風味和口感更是一般的醬汁所不能媲美。
香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁

軟殼蟹兩面都炸至金黃色,比我想像中大隻,食進口外層還是脆脆的…雖然軟殼蟹經油炸,但配但食落又不帶油膩感!賣相好之餘,味道也很不錯!有驚喜!

雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁 $59
呢款係Seasonal Special,其實雜扒我同朋友都一般只係被藜麥飯配英倫離菌汁所吸引!
雜扒如拼盤, 不同類形的肉食擺放一起。早期雜扒餐會有豬扒、牛扒、全雞、火腿、太陽蛋,而這裡有豬扒、太陽蛋、加條非常大條的司華力腸,整體味道偏咸!
雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁

小小的穀粒飽含非常高的營養價值就是藜麥飯,呢度煮得剛好口感不會過硬再配上雜菌汁好夾又惹味,只是雜扒類的咸了點!成個份量對女生來說好飽肚!

總括來說:
喜歡餐廳環境光猛開揚,因為會令食客用餐心情更好。
而服務都不錯,員工笑容足夠,送餐又快手!
再者食物質素與價錢成正比,絕對試得過,九展食咩好?「Casa Luca」可以考慮喔!
2018-07-02
蜜桃沙冰