餐廳: 彩福皇宴 (京瑞廣場1期)
資訊:

2019-05-27 415 瀏覽
今日放假,特登同爸媽去飲茶,見石門呢間酒樓都開左一段時間都未去過,今日就黎呢度會一會佢。去到酒樓原來呢間酒樓都唔算細,個大堂都幾大,又冇柱位,裝修都幾光猛時尚,座位夠濶落,唔會俾人覺得枱連枱既擠逼感。如果擺酒呢度都幾適合。因為我預先book了枱,所以唔使等位就可以直接入去,侍應安排了我們入房坐和預先問定我們要什麼茶,所以一坐低就好快有茶送上。房入面得幾張枱,環境清靜,同朋友黎飲茶傾偈就啱晒!我們坐下後第一時間就睇下有咩好野食,原來呢度有幾款點心係得過獎,咁當然唔好執輸叫幾款黎試下佢啦,額外再叫了其他點心和一碟炒野。三個人食應該夠吧!叉燒腸上枱,他們用一隻長碟來盛載,叉燒餡算幾多,腸粉都幾滑,唔錯!第一款得獎點心上枱,呢碟叫做芝心海皇千絲春卷,淨係睇個樣都已經殺晒!啲米粉絲炸得好鬆脆,包裏入面的芝士餡幾濃,入面仲有冬菇,加埋一些蝦粒,外脆內軟,非常香口鮮味,食完一粒都忍唔住要再食多一粒!我最喜愛的咸水角新鮮炸起,面頭好脆,入面熱騰騰,餡料十足,正!銀芽肉絲雙面黃,一上枱感覺好大碟,未食都覺得抵食!麵炸得好脆,加上肉絲同芽菜,令成碟麵都香氣撲鼻,我都不禁食左三碗!嘻嘻!!第二個得獎點心係旋

叉燒腸粉

芝心海皇千絲春卷

咸水角

銀芽肉絲雙面黃

第二個得獎點心係旋風流心奶皇包,外表成個旋風造型,相當得意,一咬落去啲奶皇就好似火山爆發咁流出,奶皇好香滑,個包好軟腍,真係值得回味!

旋風黃金流沙包

蝦餃皇皮做得夠薄,入面的蝦好爽脆和飽滿,值得推介!

蝦餃皇

第三款的得獎點心係原隻鮑魚燒賣皇,他採用細細隻原隻鮑魚放上面,口感彈牙唔靱,配埋個燒賣皇一齊食,簡直係人間美食!

原隻飽魚燒賣皇

呢度既食物質素同環境都唔錯,下次會再來!

2019-05-27
叉燒腸粉