2021-01-19 4628 瀏覽
觀塘工廈開左唔少新cafe,好欣賞呢間有得喺Openrice有得訂位,唔駛排餐死,先可以同朋友趕上潮流。餐廳相當寬敞嘅,裝修簡約舒適,呢個格局完全唔似樓上舖,可惜我地去到嘅時候梳化位已滿座。午餐(週末都有!)包餐湯/沙律及指定飲品。🍽美國安格斯西冷牛扒(7 oz)配炒雜菜、山葵薯蓉 U.S Cab Beef Sirloin Steak w Sautéed Veg & Wasabi Mash ($168/ set)本來想試比目魚,可惜當日無供應,就揀左相同價錢嘅西冷,我同朋友都好怕帶血嘅扒所以叫左七成,而出到黎時間都控制得幾好,中間仲係粉嫩。塊扒都幾厚身但都唔韌,而且無筋唔太肥。配菜都唔馬虎,炒雜菜有秋葵、椰菜同粟米芯,薯蓉幼滑又重山葵味。🍽軟殼蟹野菌松露忌廉汁意粉 Spaghetti w Deep Fried Soft Shell Crab in Truffle Cream Sauce ($128/ set)忌廉汁好香松露味,份量足夠裹住每條意粉,軟殼蟹炸到香脆,略嫌野菌份量偏少。🍽番茄忌廉湯| Creamy Tomato Soup好少會特登介紹餐湯,但呢個湯真係又濃番茄味又cre

美國安格斯西冷牛扒(7 oz)配炒雜菜、山葵薯蓉

軟殼蟹野菌松露忌廉汁意粉

🍽番茄忌廉湯| Creamy Tomato Soup
好少會特登介紹餐湯,但呢個湯真係又濃番茄味又creamy,食到啲茄蓉,仲有一塊烘脆嘅蒜茸包,相當有誠意。
番茄忌廉湯

🍽焙茶Keto巴斯克焦香芝士蛋糕 Hojicha Keto Basque Burnt Cheese Cake ($58)
第一次食生酮蛋糕,淨係知會用較天然嘅材料取代糖同麵粉,食落質感其實同普通巴斯克蛋糕分別不大,中間都偏軟心,但係無咁軟滑,味道黎講焙茶味同芝士味道都可以再濃啲。
焙茶Keto巴斯克焦香芝士蛋糕

☕️Hawaiian Iced Tea
跟餐包Espresso/Americano/Hawaiian Iced Tea/玄米茶,無聽錯的話係earl grey茶底加檸檬汁,店員話檸檬汁已調味,但其實無乜落糖,酸度偏高。
Hawaiian Iced Tea

☕️Flat White(+12)
本來想試下Dirty,但凍得滯乖乖地飲返熱啡,menu 標明係Flowery Espresso Blend,講畀客人知混合左邊隻豆好貼心,照計會品嚐到檸檬皮、花香、榛子同焦糖味,但我呢啲外行人只飲到偏苦同檸檬皮味,值得一讚嘅係有skimmed/ almond/ oat 同 soy milk任君選擇。
Flat White

整體黎講無論環境定主食嘅質素都幾滿意,又有得book位,想黎試埋個比目魚。
生日
美國安格斯西冷牛扒(7 oz)配炒雜菜、山葵薯蓉