餐廳: 一遊
資訊:

2012-08-17 407 瀏覽
星期六晚預計灣仔比較靜, 故專程訂位由九龍過海惠顧, 居然 7 點已滿, 訂了8點入座, 去到亦不需要等位 媽咪很喜歡飲呢處的玄米茶, 很多玄米, 很清香, 要另外收費 海鮮天婦羅:包括魷魚. 大蝦連頭. 沙鮻. 茄子. 紫蘇葉及 等一些蔬菜。整體水準不俗,其中以大蝦最出色,肉質爽嫩之餘,味道也夠鮮甜,就連蝦頭也炸成酥香小食,一點也不浪費雞翼 / 羊肉 / 牛舌串燒: 羊肉很香, 半肥瘦, 我食瘦, 細佬食肥, 很完美; 中雞翼分開單骨, 細細舊容易食, 很香口超好味, 牛舌很香厚燒玉子:係此店的招牌菜, 有很多種款式, 有原味. 芝士等, 賣相很突出, 蛋內鋪滿很多菇仔好好味, 蛋味亦算夠濃郁, 旁邊放了蘿蔔蓉, 最特別係在蛋面上寫上 "一遊"三文魚壽司專為我而設, 因我不食其他魚類刺身, 好新鮮好鮮甜東洋卷好大舊, 好多蟹子, 媽咪食完 2大舊都飽了一半, 濃味的鰻魚加上略淡味的牛油果, 幾特別...刺身都好新鮮, 海膽係另加費 (少少2舊要$100) ...有少少海水味
燒羊架好好味

厚燒玉子

東洋卷 / 刺身很新鮮

題外話/補充資料: 燈光昏暗及環境優雅, 實在是三五知己相敘的好選擇
東洋卷 / 刺身很新鮮
厚燒玉子