-由於👦🏻同👧🏻都中意食日本野,而👦🏻咁岩就係居酒屋關注群組搵到依間位於尖沙咀心臟地帶既居酒屋。仲要竟然可以book到位?!真係令人又期待又怕受傷害。純粹係因為👦🏻去食Omakase好中意食依個前菜,難得見到依度有就嗌黎送下酒,唔會太咸,食到麵豉味既同時又會食到蒜既甜味,好耐冇食過Omakase,所以都幾懷念依個味道。大隻既日本蠔如果唔新鮮好怕會好腥,一見到上枱手掌咁大隻,真係有少少驚。一食入口,加上三文魚籽,其實真係有少少腥,不過好巧妙地運用左辣蘿蔔去中和腥味,好快已經食到應有既鮮甜味,整體感覺唔差,食到咁大隻漲卜卜,滑身口感既蠔都滿足左食蠔既心情。依個赤貝認真麻麻地,個雪左好耐既感覺,好似雪爛左赤貝既爽口質感,雖然味道依然係清甜既,但就冇果種鮮味。海膽質地上水水地,似唔太新鮮,食落味道有少少臭味,食到最後仲有少少苦,食材選取同儲存上都唔係最好既做法。今次最令人失望既野食,帆立貝燒得過熟,而且用既應該係比較初階既帆立貝刺身,所以食落有少少中菜炒帶子既味,蟹羔味亦唔夠鮮甜,無論分拆開一個個元素定成個組合都唔成功。蜆煮得岩岩好,少少生,一啲唔會韌,食落酒味唔算好重,鮮味就幾出。飲個湯既時

木魚花蒜頭漬

北海道真蠔

赤貝刺身 &海膽壽司

◍ 火炙北海道帆立貝蟹膏卷

清酒煮大蜆

蜆煮得岩岩好,少少生,一啲唔會韌,食落酒味唔算好重,鮮味就幾出。飲個湯既時候會飲到酒味其實都幾濃,只係冇入得太多係蜆肉入面,成個湯都飲到甘香鮮甜,相當足料。
明太子醬燒玉子串

燒得相當脆身,入口口感滿分。味道方面,先係食到濃濃既明太子醬味,再黎有濃香既燒汁,2者加埋其實幾咸,而豆腐本身又好甜,令成件事好重口味,一食馬上想飲水,重口味到有少少涸喉。
日本粒你蕃薯天婦羅

炸漿唔厚,食落幾脆口,紫薯口感已經有少少軟爛,係正當水準既炸紫薯口感同味道,天婦羅既整法冇太大加減分。
黑松露和牛炒飯

味道極香,一入口撲鼻而黎既香氣,炒飯亦做到粒粒分明,口感岩岩好,有咬口唔會太爛亦唔太硬,唯一就係有少少油,特別食到底會有簿簿一層油係上面,但除此之外,依個飯真係處理得相當唔錯。

居酒屋黎講,酒同氣氛都好緊要,依間居酒屋依2樣野都做到,得係食物上面就差少少,位置係超級方便既地點,基本上只要諗起就可以去,不過依個價錢同依個質素就未必可以做到必食首選。
北海道真蠔
清酒煮大蜆