今日想食好野,約左友人黎呢間位於銅鑼灣開平道既高級日本料理玄鮨。上次黎已經係好幾個月前食師傅發辦壽司,就試試有無進步先!平日有午市套餐餐牌,有10款選擇,有刺身,丼飯,和牛燒,黑豚生姜燒等。每個餐包前菜,茶碗蒸,咖啡或甜品。價位由$340至$590不等,另收加一。今次我地叫左一個$560既刺身Set Lunch同$480既壽司Set Lunch。招牌沙律,前菜同茶碗蒸兩個餐都跟多個招牌沙律。首先服務員一次過上哂招牌沙律,前菜同茶碗蒸俾我地。招牌沙律係新鮮沙律菜同一粒半車厘茄,加上日式胡麻醬,好味。前菜有兩款,分別係清爽蒟蒻兩粒加一粒紅蘿蔔(蒟蒻可能係牛蒡味),同菠菜絲,紅蘿蔔絲撈腐皮絲再撒上白芝麻粒。茶碗蒸賣相唔錯,配料有幾片冬菇,兩粒雞肉粒,少見嘅粉絲,同少少蔥。味道唔錯。刺身Set Lunch $560 另加一好快就到主菜啦,賣相好吸引!刺身Set Lunch有8款刺身,分別係牡丹蝦一隻,日本水母刺身一小兜,帆立貝兩片,馬糞海膽一小兜,拖羅兩片,金線鯛兩件,金目鯛配柚子胡椒兩件,同日本刺身級銀鱈魚昆布漬兩件。最愛一定係馬糞海膽,份量好多,鮮甜滑溜,超級高質!日本刺身級銀鱈魚昆布漬好

刺身Set Lunch

刺身Set Lunch $560 另加一

刺身Set Lunch

好快就到主菜啦,賣相好吸引!刺身Set Lunch有8款刺身,分別係牡丹蝦一隻,日本水母刺身一小兜,帆立貝兩片,馬糞海膽一小兜,拖羅兩片,金線鯛兩件,金目鯛配柚子胡椒兩件,同日本刺身級銀鱈魚昆布漬兩件。最愛一定係馬糞海膽,份量好多,鮮甜滑溜,超級高質!日本刺身級銀鱈魚昆布漬好滑溜,入口即化,魚味濃。拖羅肥美,入口即化又冇筋。牡丹蝦好鮮甜,蝦頭有汁。帆立貝帶有好香檸檬味,上面灑上鹽花,如果厚身啲就更好。金目鯛配柚子胡椒厚切,食落啖啖肉,正,金目鯛鮮甜配少少鹹嘅柚子胡椒,味道幾夾,仲有靚靚嘅魚皮。日本水母刺身我第一次食,爽爽哋幾得意,冇乜味。

湯,白飯

刺身Set Lunch跟左一碗熱白飯同餐牌無寫既湯。個湯勁香櫻花蝦味,因爲真係好多櫻花蝦,仲有好多昆布同腐皮,味道好濃但係唔過鹹。

壽司Set Lunch

壽司Set Lunch $480 另加一

壽司Set Lunch

壽司Set Lunch包8件壽司,分別係中拖羅,太刀,金目鯛配柚子胡椒,馬糞海膽,日本刺身級銀鱈魚昆布漬,牡丹蝦,帆立貝,同海鮮卷。伴碟有酸葁片同wasabi。另上一細兜漬物。刺身質素同刺身Set Lunch既差唔多。中拖羅既吞拿魚味好香又冇筋。太刀我可能係第一次食,食落唔易咬開。馬糞海膽要用隻碟仔放,雖然啲飯有啲散開都冇問題,當迷你魚生飯食。海鮮卷係紫菜包住切粒魚刺身壽司飯好細舊,已加左豉油不過冇wasabi。可惜今日冇留到壽司吧位,如果唔係逐件上肯定好食好多,可惜可惜。

馬糞海膽

熱烏冬

壽司Set Lunch跟左碗熱烏冬。烏冬係幼滑嗰種,配有兩塊日式魚蛋,大量昆布同蔥花。另外附上一小盒七味粉俾你自己調味,我就無用。

朱古力餅卷

朱古力餅卷

午餐包咖啡或者甜品,我地當然要甜品甜品係一小件朱古力餅卷。蛋糕軟硬適中,中間嘅朱古力忌廉好香滑。雖然係跟餐甜品,但係都唔係一般貨色。

座位舒適,裝修環境都唔錯。服務超快手,適合商務午餐,仲有私人房間添。服務員上菜時會主動介紹刺身壽司比你知,欣賞呢點。
2021-09-04
馬糞海膽