2023-11-01 314 瀏覽
玄鮨 📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━早早聽聞這間鮨店是入選米芝蓮推薦的 這次趁餐廳新推出了燒烤套餐就前來一試!每晚20:30-23:00 happy hour時段供應バーベキュー $880 +10% 整個套餐體驗感非常好~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍱 迷你刺身盛盒▶︎ 刺身共四款 分別為帆立貝 鰤魚 深海池魚 中拖羅▶︎ 帆立貝軟糯中帶纖維感 很新鮮~▶︎ 鰤魚和深海池魚都微微炙燒過 兩款都油脂香氣很重!▶︎ 中拖羅油花很漂亮 入口即化呢好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦪 燒生蠔▶︎ 燒氣仙町生蠔搭配明太子醬 ▶︎ 燒過的生蠔個頭不大 不過生熟度剛好 搭配上微帶鹹香的明太子醬很和諧!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐚 燒北海道帆立貝▶︎ 燒北海道帆立貝搭配洋蔥蛋黃醬 ▶︎ 蛋黃醬鹹香濃郁 而帆立貝口感很不錯 中間半熟 而外圍裙邊非常彈牙好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦐 燒伊勢海老

📍銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
🍱 迷你刺身盛盒
▶︎ 刺身共四款 分別為帆立貝 鰤魚 深海池魚 中拖羅
▶︎ 帆立貝軟糯中帶纖維感 很新鮮~
▶︎ 鰤魚和深海池魚都微微炙燒過 兩款都油脂香氣很重!
▶︎ 中拖羅油花很漂亮 入口即化呢

🦪 燒生蠔
▶︎ 燒氣仙町生蠔搭配明太子醬

🐚 燒北海道帆立貝
▶︎ 燒北海道帆立貝搭配洋蔥蛋黃醬

🦐 燒伊勢海老
▶︎ 燒龍蝦搭配蒜蓉醬 表面略微炙燒過~
▶︎ 龍蝦肉質Q彈 能感受到龍蝦本身的鮮香
▶︎ 蒜蓉醬中還保留一點微辣 搭配龍蝦給予了一種辛香感

🐔 燒沖繩咲雞手羽先
▶︎ 一人兩個已片開的雞翼 個頭還蠻大的~
▶︎ 雞翼皮微脆而多汁 鹽燒更激發香味

🐷 燒黑豚五花腩
▶︎ 北九州的黑豚五花腩 油香豐富而不會過於油膩!
▶︎ 這款豬肉甚至比許多牛肉還要軟淋 在搭配上微有嚼口的筋和皮 雖不愛豬肉但也覺得不錯~

🐮 燒A5和牛
▶︎ A5和牛厚切 搭配上黑胡椒燒製而成
▶︎ 牛肉入口爆汁 先是黑胡椒的刺激感 咀嚼之下能亦能感受到牛味和肉的纖維感

🍆 西京味噌米茄
▶︎ 來自高知縣的米茄子 表面加上味噌醬
▶︎ 味噌調味是帶些甜味的! 搭配上多汁的茄子 個人很喜歡~

🌱 鐵板銀芽
▶︎ 銀芽用上黑胡椒調味 爽脆而味道偏濃郁!
好味指數:●●●◐◯

🍙 海膽手卷
▶︎ 根室馬糞海膽手卷 搭配上些許金箔點綴~
▶︎ 海膽品質不錯 冰冰涼涼的手卷做結 倒是很解膩呢!

🍈 生果
▶︎ 北海道赤肉蜜瓜甜度頗高 果肉很多汁!

2023-10-16 313 瀏覽
從未試過如此差嘅Omakase,午餐每人$1200都唔係問題,同朋友慶祝生日,難食先至慘,第一道前菜完全冇味,第二道蒸蛋,竟然熟到裏便全部都好似月球咁一個窿一個窿,心諗今次應該死緊,中伏!刺身嘅時候一睇就知道廚師刀工唔掂,從來未見過廚師係可以唔戴帽,廚房周圍仔細睇睇仲好污糟添。象拔蚌竟然係冇味,幾難先俾佢搵到條象拔蚌係無味,啲魚一啲鮮味都冇,食到第三四樣,已經係頂落去食完餐午餐,唔想朋友唔開心,俾啲食評老點左,一世冇下次!!
這家主打Omakase的餐廳最近推出晚市的串燒Omakase,11道菜式非常高質!🥰🥰🥰全部燒物由主廚按當天時令發辦,烤製水準非常高。除了可以品嘗到豐富的串燒和啤酒,這裡的環境、裝潢和餐具的設計亦獨出心裁,別具特色。時尚摩登的設計配搭大理石長枱,加上鑲嵌在牆裡的酒牆極富現代感,締造出奢華低調的用餐氛圍。📍#dia_銅鑼灣/ 食物 Food /🤍 迷你刺身盛盒刺身盛盒有四款刺身:日本縞鰺魚、金目鯛、北九州銀雪魚、大拖羅 (逆時針方向🔄),味道新鮮,賣相擺盤非常精緻。😍🤍燒黒豚五花腩北九州黑豚五花腩隱約滲出油脂,緊鎖肉汁,賣相好吸引,讓人垂涎欲滴!!!😍🤍燒生蠔(旬)神戶處女蠔燒得外脆內軟!包裹住蠔殼的麵包糠薄透酥脆,裡面的蠔肉卻非常軟腍,入口鮮美,口感非常特別。😍🤍燒北海道帆立貝北海道帆立貝上面塗上滿滿的蛋黃醬,味道極富層次感!😍🤍燒伊勢海老伊勢海蝦十分大隻,口感很鮮甜彈牙,上面的蒜蓉非常足料,吃起來十分惹味!✨🤍燒沖繩咲雞(手羽先)雞翼外皮烤得香脆,入口爽韌。擠點檸檬汁可以加添香氣,更有滋味!🍋🤍燒A5和牛佐賀和牛肉質軟嫩,入口即溶,微微烤過的焦香把味道昇華到另一個層次!😍🤍米茄子(西

/ 食物 Food /

🤍 迷你刺身盛盒
🤍燒黒豚五花腩
🤍燒生蠔(旬)
🤍燒北海道帆立貝
北海道帆立貝上面塗上滿滿的蛋黃醬,味道極富層次感!😍
🤍燒伊勢海老
🤍燒沖繩咲雞(手羽先)
🤍燒A5和牛
🤍米茄子(西京味噌)
餐廳用上高知縣茄子,塗上滿滿的麵豉醬,燒得很香,味道甜甜的很juicy!🔥
🤍鐵板銀芽
愛媛縣銀芽非常爽嫩,用上黑椒牛油炒香後更添風味!💥
🤍海膽手卷
海膽味道鮮美豐腴,口感甘香黏口,和米飯完美結合,吃完齒頰留香!✨
🤍生果
蜜瓜果肉軟滑,完全無渣,啖啖香濃的獨有香甜味道在口中徘徊,為整頓晚宴作完美的結尾!🍈

/ 環境 Environment /

餐廳裝潢設計很有心思,用上開放式廚房和L型吧桌設計,盡現型格時尚的格調,有別於一般傳統的居酒屋設計。

/ 價錢 Price /
餐廳設有omakase廚師發辦,晚市8:30PM後開始提供串燒套餐。

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費。店員的服務態度熱情積極,不時會幫你斟啤酒和熱茶,更會向你推介是日精選。

/ 其他 Others /

餐廳最近推出晚市優惠,惠顧$3800即時享有$1000折扣,非常划算。而且汽水、啤酒買五送一,喜歡喝酒的朋友們有福了!

餐廳洗手間位於餐廳入面,只有一格,清潔程度整潔乾淨。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

11品燒烤套餐 ($880 /位/ Happy Hour時段晚上8:30 至 11:00/另加一)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​為咗響應香港夜繽紛,今晚去銅鑼灣食日本料理夜繽紛🥳位於銅鑼灣‘’玄鮨XUAN SUSHI‘’,連續5年入選米芝蓮推介💎裝潢雅致,設有吧枱、卡位,環境氣氛幾cozy,服務細心殷勤,基本上不斷自動自覺加換熱茶同加酒,每款菜式上枱都有細心介紹😉主打Omakase,日本壽司刺身🍣食材標榜日本直送,質素有保證🇯🇵新推出晩上happy hour 11品燒烤套餐,用膳期間叫清酒,第二枝不論價錢、容量,一律半價,啤酒買5送1⚡️🥢迷你刺身 (帆立貝,劍魚腩,芝麻鯖魚,大拖羅)🥢燒北海道帆立貝 (淡路島產,以洋蒽芝士燒)🥢燒北海道雪場蟹腳 🥢燒生蠔(旬) (來自北海道,以明太子醬燒)🥢燒A5和牛(夠牛脂香,有咬口)🥢燒沖繩咲雞 手羽先 (外皮焦香內嫩,椒鹽適中)🥢燒黑豚五花腩 (油脂分布靚,燒得好香,黑椒鹽適中)🥢西京味噌米茄 (高知縣產米茄子🍆塗滿厚厚味噌田樂醬,好甜,口感軟嫩)🥢鐵板銀芽 (愛媛県產,黑胡椒重手)🥢海膽手卷 (北海道根室產)🥢

🥢迷你刺身 (帆立貝,劍魚腩,芝麻鯖魚,大拖羅)
🥢燒北海道帆立貝 (淡路島產,以洋蒽芝士燒)
🥢燒北海道雪場蟹腳
🥢燒生蠔(旬) (來自北海道,以明太子醬燒)
🥢燒A5和牛(夠牛脂香,有咬口)
🥢燒沖繩咲雞 手羽先 (外皮焦香內嫩,椒鹽適中)
🥢燒黑豚五花腩 (油脂分布靚,燒得好香,黑椒鹽適中)
🥢鐵板銀芽 (愛媛県產,黑胡椒重手)
🥢海膽手卷 (北海道根室產)
🥢生菓 (沖繩楊桃,夕張蜜瓜🍈清甜好食👍🏻👍🏻)
2023-10-05 1886 瀏覽
餐廳配合政府夜經濟推出全新BBQ套餐($880/位,供應時間20:30-23:00),包左迷你刺身盛合、海膽手卷、燒海鮮類、燒肉類、菜類、生菓,超級豐富和滿足。迷你刺身盛合由淡味食到濃味,薄切鮫鰈魚肉質細膩,口感爽滑;白吞拿魚肉質緊實,味道鮮美;中拖羅油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁;大拖羅油分較為豐富;金目鯛肉質細嫩甘甜。燒北海道帆立貝加入咗洋蔥粒同埋芝士一齊燒,帶子肉質鮮嫩,口感豐富,與洋蔥既甜味同埋芝士既醇厚完美地融合。燒生蠔(旬)用左來自北海道既厚岸蠔,厚岸蠔肉質肥美,口感creamy ,加左濃郁嘅明太子醬,口感豐富。燒伊勢海老伊勢海老烹調得怡到好處,肉質爽口彈牙,搭配上香氣撲鼻既蒜蓉,充滿鮮味。燒沖繩咲雞(手羽先)雞翼肉質鮮嫩,上面加咗食用花菊花,增添清新感。燒黑豚五花腩用咗來自北九州黑豚五花腩,燒過之後充滿住油脂香,口感柔軟細緻。燒 A5 和牛用咗佐賀和牛,油脂分布極佳,口感豐滿,每一口都充滿了濃郁既肉香。米茄子(西京味噌)米茄子口感綿密,搭配上西京味噌既醇厚,每一口中都能感受到茄子既甜美同埋味噌既鮮香。鐡板銀芽銀芽口感爽脆,用左牛油炒香,再加入黑椒調味,風味獨特。海膽手

燒沖繩咲雞(手羽先)
雞翼肉質鮮嫩,上面加咗食用花菊花,增添清新感。

鐡板銀芽
銀芽口感爽脆,用左牛油炒香,再加入黑椒調味,風味獨特。

海膽手卷
用咗高品質嘅赤海膽,味道濃郁,充滿鮮味,紫菜咬落口非常脆。

生菓
係時令嘅北海道赤肉蜜瓜,果肉口感細嫩,清甜多汁。

—————————————————————
餐廳優惠:
晚市每$3800減$1000
清酒第2支半價(不論價錢)
啤酒/汽水買5送1
2023-10-04
2023-09-25 106 瀏覽
初試晚市Omakase 餐廳做緊個促銷活動,當晚市消費滿$3000,您可以享受到$1000的折扣;order第二瓶清酒會有半價優惠玄鮨 地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓-3個 頭盤-💛冷絹豆腐絹豆腐以醬油炸蒜調味,豆腐軟嫩配炸蒜脆脆幾特別💛魔鬼魚面珠配紅白蘿蔔第一次食魔鬼魚💛靜岡粟米配蕃茄食材新鮮💛雪場蟹配蟹醋jelly果醬拆好蟹肉配果醬感覺幾特別💛鮑魚配蟹膏醬紫蘇花伴碟鮑魚刺身有咬口,灑上金箔非常有貴氣,有昆布舖底💛岩鹽帶子刺身配柚子,味道清新-刺身-💛縞參刺身刺身微微網燒帶有油份提升香味,師傅刺身上面加上了薑汁💛秋都魚配薑容橙汁秋都魚食落清新啲橙汁解左秋都魚油份感💛拖羅吞拿魚腩刺身 有兩個口味,刺身入口即化💛極品藍鰭吞拿魚大拖羅大拖羅比廚師輕輕地燒過,帶出油花好香,夠哂肥美!-和食-💛甘鯛立鱗燒擺盤幾靚份量多,外層帶有一層微脆的鱗片好脆口!廚師推介可以配埋紫蘇花食香美更有提升-壽司環節-💛魷魚壽司配奶油蟹膏蟹子粒兩者配得幾好魷魚亦都有燒過好香💛藍鰭吞拿魚赤身位以菠蘿漬物配搭提出清甜感魚肉新鮮💛魚王級數喜之次有咬口 💛B5+和牛配七味粉一片和牛量份都大,半生熟💛牡丹蝦膏拌飯蝦
初試晚市Omakase

地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

-3個 頭盤-
💛冷絹豆腐
絹豆腐以醬油炸蒜調味,豆腐軟嫩配炸蒜脆脆幾特別

💛魔鬼魚面珠配紅白蘿蔔
第一次食魔鬼魚

💛靜岡粟米配蕃茄
食材新鮮

💛雪場蟹配蟹醋jelly果醬
拆好蟹肉配果醬感覺幾特別

💛鮑魚配蟹膏醬紫蘇花伴碟
鮑魚刺身有咬口,灑上金箔非常有貴氣,有昆布舖底

💛岩鹽帶子刺身配柚子,味道清新

-刺身-

💛秋都魚配薑容橙汁
秋都魚食落清新啲橙汁解左秋都魚油份感

💛拖羅吞拿魚腩刺身
有兩個口味,刺身入口即化

💛極品藍鰭吞拿魚大拖羅
大拖羅比廚師輕輕地燒過,帶出油花好香,夠哂肥美!

-和食-

-壽司環節-
💛魷魚壽司配奶油蟹膏蟹子粒
兩者配得幾好魷魚亦都有燒過好香

💛藍鰭吞拿魚赤身位以菠蘿漬物配搭提出清甜感魚肉新鮮

💛魚王級數喜之次有咬口

💛B5+和牛配七味粉
一片和牛量份都大,半生熟

💛牡丹蝦膏拌飯
蝦身所有部分都包括在內,配上馬糞海膽又有日本洋蔥帶清甜

💛海膽吞拿魚手卷
大大件師傅先將吞拿魚製作成魚容粒,再加上舖到滿一滿嘅海膽,每口都係滿足感

💛魚湯 - 純魚
多種魚製作的魚湯,魚湯奶白色非常濃郁,口感滑順

水果/甜品
💛蜜瓜 - 北海道夕張
非常出名嘅夕張蜜瓜作為收毛幾好,果肉味道非常甜美,有瓜香

#銅鑼灣美食 #Omakase #雪場蟹 #吞拿魚 #拖羅 #鯛立鱗
@xuansushi #米芝蓮
2023-09-14 109 瀏覽
📍銅鑼灣-玄鮨 昨天和朋友去了品嚐位於銅鑼灣的晚市廚師發辦✨🥺真的很想和大家分享 嗚嗚!我覺得這一間無論是用來慰勞工作後辛苦的自己或者和朋友/另一半慶祝生日也十分值得嘗試😍這次是我吃過最美味的一次廚師發辦❤️師傅會主動問我們的意見 希望給我們最好的一次體驗😋👉🏽晚市廚師發辦: 港幣$2500/位前菜: 高糖蕃茄配日本蒸粟米京都絹豆腐汁煮魔鬼魚面頰配大根和紅蘿蔔-主菜(刺身): 🦪北海道岩蠔刺身: 師傅特意把蠔切開了兩邊❤️上面比較爽口 下面奶油感覺比較強 酸汁和生蠔下的果凍酸甜甜很開胃🐚岩鹽帶子刺身配柚子:師傅使用岩鹽代替豉油 用岩鹽對我來說能夠更吃到帶子的鮮甜味🐙活水足刺身配岩鹽和柚子: 活水足的意思就是生的八爪魚腳🐙🦵師傅細心地去掉了我們平常很常見紅色那一層表皮 吃下去沒有那種很堅硬的感覺 反而軟綿綿的能夠吃到活水足的鮮味🥺✨幸福感滿滿🐚活赤貝刺身配青檸: 赤貝你們吃得多吧!可是活赤貝在香港廚師發辦餐廳真的不是那麼常見🐚❤️因為師傅配上了青檸在活赤貝的表面 所以在活赤貝和青檸之中取得了一個平衡 青檸把活赤背的鮮味帶出來~ 🐟縞參刺身(即深海池魚刺身) : 師傅用了一個很特別的方法做這個縞
📍銅鑼灣-玄鮨

師傅使用岩鹽代替豉油 用岩鹽對我來說能夠更吃到帶子的鮮甜味

🐙活水足刺身配岩鹽和柚子:

🐚活赤貝刺身配青檸:

🐟縞參刺身(即深海池魚刺身) :
師傅用了一個很特別的方法做這個縞參刺身🐟✨就是表面輕輕在爐上燒過 燒過後的雨真的油香滿滿🥰❤️ 貼心的師傅再在刺身上面加上了薑汁 提升鮮味!

🐠喜之次刺身:

我猜你們喜知次一夜干/燒喜知次就吃得多了 當晚的師傅說很少香港的廚師發辦會供客人吃喜之次刺身 因為成本真的很高😍❤️因為這塊刺身師傅也有微微燒過!吃完真的覺得我是全香港最幸福的人😌是當晚最深刻的一件刺身

🐟白吞拿魚配醬油昆布(左), 吞拿魚中腹配沖繩菠蘿(中), 吞拿魚中腹配日本芥辣(右):

這三塊刺身令我留下很深刻的記憶!特別是中間那一件🍣吞拿魚中腹樣子有點像吞拿魚赤身 可是他比較沒有筋 再配上師傅特製的沖繩菠蘿醬汁 把甜味和吞拿魚的鮮味一起放入口中 我在說一次我真的是全香港最幸福的人😎

🐟生菜包炙燒大吞拿魚腩

這個可是師傅的拿手菜 他把吞拿魚最近肚臍的腩位部份 炙燒 再把生菜包住❤️用生菜中和吞拿魚腩的脂肪 簡直是吃吞拿魚的最高享受🤍
和食:
🐟金鯛立侖燒配花穗紫蘇

立鱗燒真的不是每一間也做得那麼脆口🥺🐟但是這間做到了!很高質
壽司:

🐚石垣貝壽司
新鮮的石垣杯刺身吃下去十分爽口鮮甜 推介!

🐟大紋羽太壽司(即日本石斑)
日本石斑的壽司真的第一次嘗試 魚身偏腍✨

🐠金目鯛壽司配柚子胡椒
金目鯛的外表有點像上面介紹過的喜之次 炙燒過後同樣有滿滿的油分 配上柚子胡椒真有清新的感覺

🐟真名鰹壽司
真名鰹是日本鰹魚的其中一種品種❤️魚身偏腍 很適合我的口味!

🐠胡麻鯖壽司
胡麻鯖是日本鯖魚的其中一種 我以前吃鯖魚的時候會覺得很有魚腥味 可是這家的師傅在鯖魚上配上了薑和橙 清新了不少!

🥩佐賀A5和牛壽司
師傅首先隻燒了A5和牛 大概是七成熟 好吃的牛就是不需要太多的調味 佐賀和牛油份滿滿✨有一種入口即溶的感覺🥺

🦐北海道牡丹蝦壽司配灸燒蝦膏
這批牡丹蝦是在北海道俄羅斯之間的海口捕捉 所以特別有鮮甜味!另外冷的牡丹蝦配上師傅秘製的炙燒蟹膏 簡直是冰火交融
海膽(刺身):

黃海膽刺身(左), 根室海膽刺身(中), 根室馬糞海膽刺身(右)
如果你去吃晚市廚師發辦沒有吃海膽 不如不要吃😂這間廚師發辦絕對不會吝嗇他們的海膽 昨天給了我們三款海膽 左邊黃海膽比較鮮甜 包海苔吃簡直是一流!中間的根室海膽味道也很鮮甜 最後右邊的也是根室海膽 我可是是另一個牌子 海膽配上了蟹肉 層次感滿滿的一客刺身🍣
熱食:
🥣魚湯
魚湯味道簡直是我喝過這輩子最濃的魚湯 師傅把最極上等級的魚熬成湯 而且沒有下任何的調味料 十分真材實料🐟✨
甜點:
🍎日本水果
來到最後的環節 沒有什麼雪糕之類的甜點 卻有日本新鮮運送來港的水果✨上面是日本的蜜瓜 配上楊桃 兩樣水果也十分鮮甜
—-
**另外現在餐廳有特別優惠🥺真的很值 性價比高,我放在這裏供大家參考吧!
1. 於玄鮨一張單消費滿$3800,全單可扣減$1000
2. 全日第二支清酒半價
3. 午市廚師發辦商務套餐優惠價$1000 (免加一) 原價: $1200

**這些優惠都是我很欣賞這間餐廳疑問店員取的優惠資訊❤️✨大家亦可致電查詢更多詳情喔!

——-
📍銅鑼灣-玄鮨
地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

#銅鑼灣美食 #香港銅鑼灣 #來港必吃 #廚師發辦 #高質廚師發辦 #香港廚師發辦
2023-09-13 1419 瀏覽
你是否也曾像我一樣,食用日本料理時覺得其口味已經變得相似無創意?若然如此,我要向您推薦的這家餐廳,您絕對不能錯過!😌.一踏入玄鮨,壽司吧就佔據了大部分空間。這種佈置清晰地表明,餐廳的主要理念是促進廚師與顧客之間的交流,獲得米芝蓮推介嘅餐廳之一。因此,坐在吧台前享用廚師套餐,無疑是最佳的選擇!.近期餐廳搞緊一個促銷活動,當晚市消費滿$3000,您可以享受到$1000的折扣;而第二瓶清酒亦有半價優惠🥳.首先我們前菜品嚐的是用料上乘既靜岡蕃茄🍅甜玉米🌽以及口感鮮嫩的醬油冷豆腐配上脆粒,口感豐富。.接著是來自兵庫縣的處女蠔🦪處女蠔其實是指從未受精的蠔,比起一般食用既蠔具有更高的鮮度和更純淨的風味。肉質通常更為嫩滑、爽脆,且味道更加濃郁。而我哋今次食用嘅呢隻蠔creamy的口感和濃厚的風味,配上青檸汁,簡直是絕配😚.我們也品嚐了新鮮的活貝刺身,貝柱部分經過火炙,增添了焦香的味道🧡來自東京的金目鯛煮制的魚湯,師傅職場喺我哋面前溶解事前濃縮咗嘅魚湯。啖啖精華,使人回味無窮😍.刺身方面,今日我哋都試咗網烤縞縿魚、銀雪魚、布鰹魚和幻鰹等唔同嘅刺身。其中,特別推薦野生大拖羅,其色澤鮮艷,由於運動量大,肉質
刺身方面,今日我哋都試咗網烤縞縿魚、銀雪魚、布鰹魚和幻鰹等唔同嘅刺身。其中,特別推薦野生大拖羅,其色澤鮮艷,由於運動量大,肉質彈牙,風味更為濃郁👍🏻
壽司部分,石垣貝的口感鮮甜,配上現場即切嘅沙律薑,更顯美味。火灸秋刀魚壽司加入青檸,口感獨特,清新。赤陸魚配上蘋果醬汁調味,吞拿魚則配上沖繩黑糖菠蘿,都讓人驚艷😚上述你都會見到唔同嘅壽司師傅都會配上唔同生果嘅醬汁去搭配,呢一樣嘢都係呢間餐廳嘅特色唔同嘅壽司唔同嘅調味,其實會跟返師傅嘅風格去搭配所以每一次過嚟其實你只要搵返唔同嘅師傅都可以有個全新對壽司嘅體驗,師傅會喺你面前同你解釋呢一度才點解要陪呢一個風味你可以同佢做一個好深入嘅交流呢一樣正正都係Omakase真真正正要講求嘅地方。😌
當天我哋同師傅知道我哋兩位都好鍾意食海膽🤤
佢哋就即刻帶我哋認識唔同嘅海膽,安排三個唔同級數嘅海膽俾我哋食,直接用紫菜包住食,包括有紫海膽買兩個唔同grade既馬糞海膽,前者味道相對清甜,後者味道最濃郁🌟俾我哋橫向對比唔同級數嘅海膽食落去口感上會有啲咩分別,呢啲體驗都絕對係令到我哋成餐更盡善盡美嘅一啲位置,好感受到佢哋希望同乘客中間分享美食嘅喜悅!❤️
只要你能夠對廚師有絕對嘅信任(呢一間餐廳絕對有足夠嘅實力令你投以絕對嘅信任)🌟
季節性和新鮮性,廚師的創意和技巧,個性化服務三點Omakase要有嘅服務你絕對豪不需要擔心😚
最後,甜點是來自北海道的夕張赤肉密瓜以及沖繩的楊桃,清甜的口感為一頓豐盛的晚餐劃上完美的句號😍
在這裡,Rex師傅🧑🏻‍🍳的精湛技藝和對食材的熱愛,讓每一道料理都充滿驚喜和創意。玄鮨,一個讓你在熱鬧的城市中找到一片寧靜,感受日本料理純粹美味的地方。
2023-09-07
2023-09-02 973 瀏覽
老公生日🎂 所以諗住同佢食餐好😎 去左係銅鑼灣呢間日本餐廳🥰 佢哋唔同嘅師傅都有唔同嘅調味方法😱 我哋今次嘅師傅Rex 就擅長用生果入饌🍎🍊🍐🍏🫐🍓🍇🍉 所有菜式味道都做得好balance👍🏻 師傅仲要勁好傾😆 超級勁滿意嘅一餐❤️午市商務omakase 套餐 ($1200)😍前菜🥗白梅貝- 用左牛油加清酒做調味😍 味道好鮮甜🥰 口感好彈牙有咬口👍🏻冷娟豆腐- 加左粒粒醬油,同埋木魚絲☺️ 粒粒醬油脆卜卜🥰 口感好特別😍 豆腐質地好香滑❤️高糖蕃茄🍅 配靜崗粟米🌽 - 蕃茄上面用咗銀薄做點綴😍 入口好Juicy❤️ 粟米同樣鮮甜🥰刺身🦐九州大分縣生蠔🦪 - 口感比較爽口juicy 🥰 帶海水味❤️ 最特別師傅用左桃膠加左青檸汁做配菜😍 提升咗成個口感層次👍🏻縞縿魚🐟 - 師傅話呢個比深海池魚更高一級😎 師傅係用左網燒火炙嘅方法👍🏻 依隻魚油分比較重😍 質地軟熟得黎又有d 爽身🥰 食完口腔充滿餘蘊❤️銀雪魚- 面頭加左和梨醬🍐 魚肉好滑身👍🏻 油分較重🥰 梨醬可以減輕油膩咁❤️太刀魚🐟 - 即係鏡魚, 上面係用咗薑加橙汁做調味🥰 味道有小小似蕃茄湯咁😆 魚肉超級爽口❤️大Toro 🐟 - 油脂分布勁

午市商務omakase 套餐 ($1200)😍
前菜🥗

刺身🦐

大Toro 🐟 - 油脂分布勁靚😍 開頭我地仲以為係和牛😆 真係笑死師傅😂 依款拖羅係野生嘅🥰 所以運動比較夠, 所以肉質比較爽口結實👍🏻 同埋顏色都會比較深色啲😎 師傅做咗煙燻效果,令魚食落去油分更香❤️ 但又唔會蓋過左本身嘅味道😍

和食
金鯛立鱗燒🐟 - 用左半煎炸嘅方法😍 啲魚皮脆卜卜❤️ 上面仲放咗紫蘇葉花🥰

壽司🍣
石垣貝- 鮮甜爽身👍🏻 師傅話一年得兩個月有,七月開始🥰 好好彩啱季節食到😎

石鯛🐟 - 質地好軟熟, 同醬油昆布味道好夾🥰

富山白蝦🦐- 每年4-11月先有嫁ja😍 擺盤好靚🥰 加左醬汁同高級魚子醬做調味🥰 魚子醬食落帶芝士味🧀 加咗啲紫蘇葉花,味道更加清新🌿

火炙金目鯛🐟 - 面頭用柚子胡椒做調味🥰 肉質好爽身👍🏻 令到味道更特出❤️

靖魚🐟 - 加左岩鹽再火炙,用左香草醬做調味, 魚身酸味比平時更濃郁❤️ 味道好特別同平時食到嗰啲好唔同🥰

藍鯨吞拿魚赤身🐟 - 面頭用左黑糖菠蘿做調味🍍成個味道好balance❤️

牡丹蝦🦐 - 用左青橘子啫喱做調味, 好膠身好大隻❤️

吞拿魚海膽手卷 - 師傅喺吞拿魚溶上加咗嗰隻過嘅吞拿魚油😍 再混入日本洋蔥🧅 面頭再加上馬糞海膽同金薄❤️ 成個口感好豐富,味道好balance😎

蓋物
本身係凍蕎麥麵黎☺️ 師傅好好upgrade我哋飲漁湯🐟 呢個湯係用刺身級魚黎煲😎 油香味好重, 味道鮮甜濃郁❤️

甜品
日本直送mocha 蛋糕🍰

依家餐廳仲做緊優惠🥰 好似我哋今次食呢個午市午市商務omakase 套餐咁😍 本身$1,200依家只要買voucher $1,000就食到👍🏻 真心超抵❤️ 全日第二支清酒仲有半價添😎

店員仲同我哋講🥰 原來晚市全單每滿$3,800 就減$1,000😱😱😱 搞到我即刻心郁郁想試埋佢個晚市😆
最近都很流行吃Omakase由廚師發辦的日式美食😋我也是第一次吃Omakase👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳今天就跟朋友去到銅鑼灣的一間樓上日式Omakase餐廳 - 玄鮨🫶🏻品嚐由廚師安排當日最新鮮最高質的海鮮刺身🍣🇯🇵今天就每人訂了一套午餐,每一份套餐一都有6 個Course ,分別有三款頭盆,六款刺身、一款和食、六件壽司、蒟蒻麵凍(餐廳免費upgrade成湯)及水果🫶🏻🫶🏻 每一款食物都很精緻!買相及味道都很不錯👍🏻頭盆:一共有三款⭐白梅螺使用日式清酒烹調的白梅螺,清酒的香氣能夠融入螺肉中,吃著口感彈牙,帶一種淡雅的酒香味。⭐豆腐 粒粒醬油豆腐的味道較為淡雅,而脆脆醬油則帶有濃郁的醬油香氣和鹹味,味道和口感相互襯托。⭐靜岡粟米沙律粟米的味道清新爽口又鮮甜,還隱隱約約帶有一點點奶香味😂還有鮮甜的蕃茄🍅刺身:一共有六款⭐️生蠔日本🇯🇵空運的生蠔,中間加入辣蘿蔔蓉做點綴🫶🏻吃下去有豐富的肉質感⭐️八爪魚刺身加入柚子醋的八爪魚刺身,呈現一片一片的,爽脆又鮮甜的八爪魚🐙⭐縞深魚縞深魚的肉質柔嫩,帶有淡淡的甜味,並且不會有腥味,咬下去時,可以感受到魚肉的彈性和滑嫩的口感。⭐燒邊 赤身 vs 無燒 赤身醬燒邊赤

頭盆:一共有三款

⭐️生蠔

⭐️八爪魚刺身

⭐縞深魚

⭐燒邊 赤身 vs 無燒 赤身
醬燒邊赤身的口感肉質嫩滑,餐廳將魚肉切成一片,再塗上特別醬汁燒邊而成,經過燒烤後,肉質變得嫩滑。

⭐️ 赤身
赤身相對於其他魚部位肉質較為緊實,沒有太多的脂肪。赤身的味道相對較為清淡,並且不會有太濃重的油腥味。

⭐極品藍鰭吞拿魚 大拖羅
廚師輕輕地將魚燒一燒,使魚上的油脂口感更豐富,極品藍鰭吞拿魚的味道濃郁而鮮美😋不腥

和食:一共有一款
⭐金鯛魚 立鱗燒
餐廳用了立鱗燒的烹調方法去煮金鯛魚,使金鯛魚的內部肉質香嫩,而外層帶有一層微脆的鱗片,是可以吃的!

壽司:一共有六款
⭐帶子配柚子
帶子鮮甜,肉質細嫩且有彈性,帶有淡淡的鮮味,而柚子的加入,帶來一種清新、清爽香氣。

⭐白蝦 配 魚子醬 橘子啫喱 / 紫蘇葉
白蝦魚子醬配紫蘇葉,剝了蝦殼和蝦頭的白蝦,帶有一點點甜味,再加入魚子醬提升了層次及口感,以紫蘇葉作點綴,🫶🏻如果不喜歡紫蘇葉,餐廳會以橘子啫喱代替,味道更清新🫶🏻

⭐金目鯛 魚生
經過微微燒製後的金目鯛,肉質細嫩且有一定的彈性,口感柔軟而彈牙,味道不腥而帶有少少鮮甜。

⭐牡丹蝦壽司
牡丹蝦上加入由廚師現場特製的蝦膏醬,讓壽司的蝦味更濃郁,牡丹蝦的肉質鮮嫩,好像會在口中溶化😋

⭐右口魚邊
右口魚邊油分更多平均,肉質嫩滑,魚味香濃,入口甘香濃郁,看見朋友吃得很滿足的表情就知道很不錯。

⭐馬糞海膽 三文魚籽 松葉蟹肉
結合了三款高級海鮮的壽司包括馬糞海膽、三文魚籽及松葉蟹肉🍣結合了馬糞海膽的濃郁和奶油口感,三文魚籽的鮮美和爆裂口感,以及松葉蟹肉的鮮甜🫶🏻大滿足😌

⭐魚湯 - 純魚
純魚製作的魚湯味道鮮美而不腥,魚湯經過長時間的熬煮,魚的膠質和精華溶解在湯中,使湯的口感更加滑順,味道更足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

水果/甜品
⭐蜜瓜 - 北海道夕張
蜜瓜的味道非常甜美,帶有濃郁的瓜香😋果肉非常軟嫩又,幾乎可以輕易地在口中融化,我哋今次的體驗畫上完美😍
  • 牡丹蝦
  • 甘鯛立鱗燒
  • 金目鯛壽司
  • 馬糞海膽
2023-08-24 141 瀏覽
老闆請食飯,諗住去間有質素啲既日本菜啦,見啲食評咁好就去試下啦。一開𨋢好近有兩檯客食緊,心諗點解會咁近𨋢口放檯架(起碼都放個屏風隔一隔丫)一個女侍應招呼我地,抱住個水壺挨住幅牆問我地要咩,哇,茶餐廳啲伙記態度都好過佢囉,檯面的豉油無晒同佢講,佢點頭完出去,再行過黎時係去幫𨋢口檯浸水,再行過黎時係同我地上菜(都唔拎埋豉油過黎)然後上完菜就喺隔離檯拎豉油比我(咁既然係隔離檯拎,點解唔係我一問佢時就喺隔離檯拎呢)真係費解。食物係唔差,但未係去到啲人講既好食到一試難忘要再食囉,呢個質素出面好多地方唔駛呢個價添啦,都唔知係貴喺邊一忽!擺盤九屎、食物名懶勁!總之一句講晒,服務差就幾好食幾平都無用,仲要係貴添,如果只想招呼達官貴人既,唔該門口寫明不招呼普通打工仔丫!𨋢口檯客講野大聲到一個點,嘈過大排檔,成餐飯聽住佢講佢成3億單生意!

生日
2023-08-23 99 瀏覽
玄鮨一路都係我既omakase wish list入面。襯仲有日本直送海鮮貨就快快趣黎試下呢間米芝蓮都推介既餐廳…餐廳位於lee garden附近既cubus…果然係米芝蓮推介…一入去可以由服務開始感受到…非常貼心安排坐係bar檯…可以睇到司父為我地準備食物…呢度有別傳統無採用到檜木檯…改用左雲石檯…店員詳細講解下omakase內容…已經急不及待前菜靜崗高糖蕃茄配麻醬同栗米…蕃茄同栗米都好清甜…最啱清清味蕾開始omakase既旅程豆腐配炸蒜頭粒醬油漬 呢個豆腐好香濃豆味…配上蒜粒醬油漬味道一濃一淡好夾白梅貝配清酒牛油 第一次試…肉質爽彈個sauce有牛油清酒…清清地唔會搶走鮮味雪場蟹配蟹醋jelly紫蘇花…拆好肉好方便…蟹配紫蘇最夾日本大入島蠔 creamy 爽身 配青檸桃膠幾特別北寄貝岩鹽青檸皮 肉質爽甜金目鯛 肉質彈牙 柚子胡椒醬都好味青魚 橘子jelly北九洲銀雪魚刺身配紫菜漬 原來銀雪魚唔一定京燒…刺身加火炙都好好味野生藍鰭 tuna 中toro 配無花果芥末籽 肉質爽身…油份高大toro 加醬油同火炙令肉質更腍…肉味好濃 配上蛋黃醬同生菜 望落似和牛咁金鯛立鱗燒 魚鱗脆卜卜…

餐廳位於lee garden附近既cubus…

果然係米芝蓮推介…一入去可以由服務開始感受到…非常貼心

uni 都有兩款🤩🤩🤩

大極上 口感creamy鮮甜 配左岩鹽好鮮甜
松浦 呢隻都唔錯…口感會實淨d

金線鯛 配紅梅醬 魚味幾濃…肉質軟糯

牡丹蝦 蝦膏加入醬油火炙 無左腥味…師傅建議一啖過…好濃郁蝦膏味…蝦身好爽…咬多兩啖好軟糯

魚湯 一般都只會提供miso湯…呢度好驚喜有個魚湯…呈黃金色…放一陣就起左層衣就知落左好多魚…好多魚油係面…呢個好濃郁魚味…

最後由夕漲蜜瓜作為完結…好香…甜味有層次…

呢度壽司選用左帶甜既赤醋調味既壽司飯…個飯好好味

整體呢度食物質素好好…好開心係可能少左日本直送既食材下…食到呢個咁高質既omakase…同埋要讚下呢度服務細心…會好細心講解食材…食法…

希望好快可以再黎…不過要草下錢先🤭🤭🤭
2023-08-11 175 瀏覽
「玄鮨」曾經連續五年獲得米芝蓮推介嘅日本餐廳,由中環搬到嚟銅鑼灣,仍然保持住高質嘅用餐體驗。宜家有着數就梗係要快啲嚟試吓啦。今次呢個午市Omakase,$1200一位再加一。有六個部分前菜、刺身、和食、壽司、主食/湯品、生果。今日由Rex師傅主理我哋嘅食物。侍應會問清楚我哋嘅食物喜好,同埋介紹返每一道菜名,師傅主要處理同補充返煮法、食法同埋食物內完成容。-前菜三品🍱汁煮石垣貝8月至10月石垣才貝當造,師傅預先用汁煮再冷凍成為前菜、爽彈鮮甜。冷絹豆腐絹豆腐以醬油炸蒜調味,炸蒜嘅脆硬特顯得豆腐特別軟嫩。野菜沙律高糖蕃茄、靜崗粟米配沙律汁酸酸甜甜開一開胃。-刺身🦪1. 大分縣真蠔配青檸汁桃膠即開即處理嘅真蠔用桃膠墊喺底,蠔身飽滿,海水味濃但唔會好咸,之後食桃膠清一清嘅金屬味。2. 鮮赤貝配岩塩拳頭咁大隻嘅新鮮赤貝即開即切,最緊要嘅就係打佢一下,肉質即時收縮,非常之爽脆鮮甜。3. 玉子蝦肉同蛋做成蛋糕一樣嘅玉子,甜一甜準備下一輪嘅冲擊。4. 銀鱈魚配和梨果凍刺身級嘅銀鱈魚中間夾住日本梨做嘅果凍,銀鱈魚肉質嘅幼滑油香,用梨平衡返。5. 火炙赤鯥8月至12月又係赤即鯥嘅最佳賞味季節。宜家嘅赤鯥比喜

前菜、刺身、和食、壽司、主食/湯品、生果。

前菜三品🍱

汁煮石垣貝

冷絹豆腐
絹豆腐以醬油炸蒜調味,炸蒜嘅脆硬特顯得豆腐特別軟嫩。

野菜沙律
高糖蕃茄、靜崗粟米配沙律汁酸酸甜甜開一開胃。

刺身🦪

1. 大分縣真蠔配青檸汁桃膠

2. 鮮赤貝配岩塩

3. 玉子
蝦肉同蛋做成蛋糕一樣嘅玉子,甜一甜準備下一輪嘅冲擊。

4. 銀鱈魚配和梨果凍

5. 火炙赤鯥
8月至12月又係赤即鯥嘅最佳賞味季節。宜家嘅赤鯥比喜之次油份更重更香。連皮火炙之後充份提昇油香,只係搽少少醬油已經足夠。

6. 火炙青森大間野生本鮪配大蔥蘿蔔泥🐟
大間本鮪,被稱為是日本捕獲的金槍魚當中品質為最高級。每年8月至1月期間是大間金槍魚的捕獲時期,用釣魚方法代替網捕,可以保證金槍魚不會在網中受傷。而且金槍魚係水流急嘅水域生活,比其他活動量更大,肉質結實。師傅原塊腩位展示俾我哋睇,花紋極似牛肉。火炙之後坐係到都聞到油香,加埋大蔥、蘿蔔泥、少少蒜蓉同wasabi。入口重油份而且肉質結實。

和食🇯🇵

香煎鵝肝、北海道帶子拌海膽醬
刺身環節不停增加油份,主食油份更重。鵝肝香脆內軟,帶子爽彈夾雜少少黑椒嘅味道,沾埋海膽蛋黃醬增味。作為西餐主菜都夠資格。

壽司🍣

1. 野生吞拿魚蓉(淡露島洋蔥碎)
大間野生金槍魚再登場,加入無辛辣味嘅生淡露島洋蔥碎,鮮甜味再提昇一級。

2. 紋甲魷魚馬糞海膽
Creamy嘅馬糞海膽配上厚肉嘅紋甲魷魚。魷魚𠝹花再輕輕火炙。同海膽質地對比強烈。

3. 富山灣白蝦(紫蘇花)
有富山灣寶石之稱,口感清爽,甜味特出,配上三文魚籽同魚子醬雙重咸味襯托。

4. 牡丹蝦
取出蝦腦,加入調味再明火燒熟,香味撲鼻而來,再組合成為一個牡丹蝦精華壽司

5. 海膽手卷
最後一道震撼彈,即做勁量海膽手卷,海膽比飯仲多,紫菜勁脆。

主食/湯品🍲

魚湯
本身係蒟蒻冷麵,師傅upgrade咗濃魚湯俾我哋。呢一碗濃、厚、醇兼備,我飲多三碗都冇問題。

生果🍈

夕張蜜瓜
夠曬甜,清一清個口,飲埋啖茶就準備走。

埋單每位$1320,用一張$1000餐卷就可以抵消晒。記得使用餐卷要七日前預訂。不過晚市都有食滿$3800減$1000優惠。
2023-08-10
這次又來吃𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞🍣餐廳提供𝟒個不同包廂,各師傅各有各個人風格,這次這位師傅擅長以水果入饌刺身,酸甜口味能令鮮味提升。此外店家對於食材的份量毫不吝嗇😍,暫時是吃過最讚的𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞沒有之一❤️店家現時更有𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧,買$𝟑𝟖𝟎𝟎餐卷可以享有-$𝟏𝟎𝟎𝟎優惠呢🥹(可以累積使用!);而這次吃𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡更享有買$𝟏𝟎𝟎𝟎餐卷享用$𝟏𝟐𝟎𝟎的食物呢🥹(𝐮𝐧𝐭𝐢𝐥 𝐭𝐛𝐜)——— ✤ 𝐄𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 |$𝟏𝟐𝟎𝟎前菜𝐱𝟐//刺身𝐱𝟒//煮物//壽司𝐱𝟒//蓋物//甜品前菜✰ 白梅貝 ➣ 殼又薄又脆,肉質爽彈,非常輕甜爽口,沒有絲毫苦澀味,兼且有一絲淡淡的鮮甜味。其肝部更有著無與倫比的甘香鮮美🐚✰ 絹豆腐 ➣絹豆腐滑嫩細緻,在口腔化開的瞬間,豆香味與黃豆的營養馬上在嘴裡綻放☺️✰ 靜岡粟米配高甜番茄 ➣ 鮮甜粟米配𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠蕃茄🍅🌽刺身✰ 宮城生蠔 ➣ 肉厚飽滿、淡甘鮮甜、水嫩多汁。搭配青檸果凍,氣味清香;海味十足卻又清爽不黏膩。配料用上辣椒蘿蔔,帶少許辛口🌶️;魚子醬則較鹹香。-刺身✰ 赤貝 ➣ 以青檸、岩鹽點綴;肉質爽厚鮮味十足!✰ 銀鱈魚 ➣ 少見的刺
———
✤ 𝐄𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 |$𝟏𝟐𝟎𝟎
前菜𝐱𝟐//刺身𝐱𝟒//煮物//壽司𝐱𝟒//蓋物//甜品

前菜

刺身
刺身
✰ 赤貝 ➣ 以青檸、岩鹽點綴;肉質爽厚鮮味十足!

✰ 銀鱈魚 ➣ 少見的刺身級炙燒銀鱈魚,魚肉滑溜搭配日本和梨,絲毫沒有無油膩!

✰ 藍吞拿魚 ➣ 呈現誘人深紅色,油分較重🐟
✰ 大吞拿魚 ➣ 以火槍烤得油脂爆發,搭配生菜🥬超好味🥹

煮物
✰ 金鯛 ➣ 立麟燒的手法讓魚皮酥脆金黃,搭配紫蘇和冰菜解膩

壽司
✰ 藍吞拿魚 ➣ 用上沖繩黑糖菠蘿潰,生果酸性配上魚的嫩滑,完全沒有任何雪藏味

✰ 紅瞳赤睦 ➣ 火槍稍微烤過讓油分激發出來,油脂滿滿

✰ 牡丹蝦 ➣ 師傅用熟練的功架把蝦膏挖出並燒至香氣激發,倍加濃郁🦐

✰ 紫海膽 ➣ 味道甘甜而帶有香氣,口感幼滑而略帶黏稠,先對感覺這款海膽海水味較濃郁,特別𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,屬海膽界的貴價種類☺️

✰ 小蛤蜊湯
甜品
✰ 長崎葡萄 ➣ 色澤呈現自然亮麗豔紫色,果肉扎實細緻多汁🍇
✰ 夕張蜜瓜 ➣ 金黃色果肉份外美味、瓜皮佈滿綿密裂紋𝐓字果桿、鮮甜多汁🍈
  • 牡丹蝦
  • 中拖羅
  • 甘鯛立鱗燒
  • 紫海膽
  • 宮城生蠔
🍽🍴🍽🍴🍽 🍴🍣🍣🍣🍣🍣🍴 🍽🍴🍽🍴🍽-廚師發板晚餐價值$2500一位,分六個course (前菜、刺身、和食、壽司、湯同甜品),種類多之餘真係一個高質素嘅體驗,師傅會喺客人面前處理海鮮,成個過程都睇到哂,亦會分享產地來源嘅資料同製作同調味心得,食足兩個半鐘,飽之餘亦好滿足,啱哂慶祝同特別日子去好好享受🤩。😋前菜🥢白梅貝 🆗: 用日式做法製作,用清酒同牛油去煮,非常入味,肉質爽口彈牙 。🥢粒粒豆腐 🆗: 呢度前菜仿效咗傳統京都料理 ,配以炸蒜同芝麻,口感唔錯,豆腐唔會太水太散,調味帶有香濃蒜油味更可以帶出豆腐嘅清新味。🥢高糖蕃茄配靜岡粟米🆗: 製作同調味比較簡單,反而食得到蔬菜嘅清甜味。😋刺身🥢愛媛縣生蠔🆗: 蠔味比較重,配咗桃膠同青檸汁,中和到海水味。🥢北海道赤貝🆗: 為保持新鮮,赤貝會用餐時先開,即開亦會食到刺身有肌肉收縮口感,加咗岩鹽同青檸調味,清新爽口。🥢日本象拔蚌🆗: 肉質比較爽口,甜味突出。🥢網燒野生深海池魚王🆙: 油份豐富,用網燒方法逼到底層油份出嚟,食落更加香口,肉質爽口彈牙。🥢銀雪魚🆙: 呢種魚用嚟做刺身係比較少見,口感煙韌,最尾帶出嘅魚油味好重,配咗日本雪梨可以中和
🍽🍴🍽🍴🍽 🍴🍣🍣🍣🍣🍣🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

😋前菜

😋刺身

🥢日本象拔蚌🆗: 肉質比較爽口,甜味突出。
🥢銀雪魚🆙: 呢種魚用嚟做刺身係比較少見,口感煙韌,最尾帶出嘅魚油味好重,配咗日本雪梨可以中和油份,食落冇咁肥膩,果醬嘅甜味亦可以提鮮。
🥢日本直送鮮劍魚腩🆗: 配咗甜醬漬昆布,昆布味道幾得意。

🥢喜知次🆗: 師傳話呢種魚有蝦嘅彈牙口感,經火炙後油味香濃,整體感覺好鮮甜。

🥢燒榮螺🆗: 用醬油同椒鹽燒香,調味好夾,螺肉都彈牙。

😋和食

🥢金錭🆙: 以半煎炸方式煮,魚肉煎到香亦鎖住到入面嘅油份,外皮炸法真係喺外面冇食過,好脆口似食薯片咁。

😋壽司

🥢石垣貝🆗: 貝類係夏天嘅當造海鮮,而石垣貝係一年得8星期當造,好好彩可以食到,肉質好爽口。
🥢帶子🆗: 好大粒,師傳用咗鹽同青檸調味,清新味道配合返夏天。
🥢石鯛🆗: 配咗脆粒醬令味道更加豐富,魚肉偏淋有嚼口。
🥢富山灣人手拆殼蝦🆗: 聽到人手拆殼仲要每隻都係蝦仔咁細都覺得矜貴,配埋紫蘇花瓣好帶得到蝦嘅鮮甜味。
🥢野生藍鯨吞拿魚腩配馬糞海膽🆗: 師傅話呢個配搭係為唔中意食海膽嘅客人而設,呑拿魚偏爽口,食到海膽味但俾呑拿魚嘅口感遮咗。
🥢牡丹蝦🆙: 燒香蝦腦再加埋加獨門秘方醬汁,令蝦味香濃,令人好難忘,肉質鮮甜。

🥢富美丸海膽🆙: 海膽份量超多,師傅話呢個牌子係海膽中嘅celine, 品質比較穩定🤣。

🥢友禪折大極上海膽🆙: 而呢款係海膽中嘅chanel🤣,食得到係再鮮甜啲而海膽睇落更大粒同完整。冇因為係貴價啲而俾少咗,一樣係海量咁多,好滿足,打卡啱哂。

😋湯

🥢魚湯🆙: 用刺身level 魚頭煲,奶白色嘅魚湯好香濃,每一啖都好暖胃

😋甜品
🥢青森櫻桃配赤肉蜜瓜🆗: 赤肉蜜瓜味道比較清新,而櫻桃係日本嗰隻,入面係黃色肉,亦係平時比較少食嘅食材。

📌 餐廳最近晚市做緊優惠,每$3800 可減$1000, 另外仲有匯豐/恒生/中銀信用卡9折優惠,lunch 亦有 Voucher promotion(用$1000買$1200) ,趁有優惠好快啲去試😋。

📌 餐廳嘅漬物大部份都係用日本蔬菜自己醃製,為求更適合香港人口味,食得出好有心思。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10