2024-03-19 716 瀏覽
一向都係foodie力推嘅扒房,想試好耐,襯住白色情人節,同老公黎試試佢。餐廳氣氛好好,播住法文歌,幽暗及紅色為主調嘅燈光,配合埋女侍應條黑色連身裙(個人覺得好靚🤤),成件事好有feel好舒服。成場人大家都係食牛扒set,首先會上前菜 —— 合桃沙律。鑒於本人唔係太喜歡沙律醬,一開始都擔心會係好重沙律醬嘅沙律,點知佢唔係用美奶滋,反而似少少黑醋嘅味道,所以食落都唔會好膩口,仲要比佢開咗個胃。之後就會上主菜牛扒,我地叫medium rare,出到黎唔會過熟,口感一流。份量都好多,足夠兩個人食。牛扒唔係勁重牛味嘅品種,但都足夠滿足味蕾。當然La Vache 最出名係佢嘅任食薯條,size係比M記嘅再幼少少,條條都好脆口,除咗灑鹽仲有啲胡椒香料味,個人係食咗1.5盆🤰🏽。(最重點係大家唔使驚要叫佢refill咁尷尬(I人),因為侍應好主動拎埋盤薯條嚟問咗我幾次要唔要refill🤣)我地仲每人嗌咗一杯野飲,老公個杯叫Mousse de Pomme,姐係檸檬味野飲,酸得來甜甜地,啱晒食油膩嘢。我個杯叫B75,其實就係雜莓梳打,雜莓就一向好伏,但依杯又唔怕似藥水味,所以可以一試。最後仲嗌埋甜品Le

最後仲嗌埋甜品Lemon Tart,唔會太甜,檸檬味偏酸,但溝埋上面啲cream就啱啱好,係個餅底唔夠厚同牛油味,搞到成件事爭咁啲。

總括然而,單售一樣菜式證明餐廳對自己都好有信心。雖然性價比唔算極高,但都係一間值得encore 嘅扒房。🙌🏻🙌🏻
2024-03-14
情人節