2023-03-28 418 瀏覽
平時都經常去元朗搵食,今日因為落雨,所以去Yoho行下兼食晚飯。.記得呢間One & A Half之前試過佢地的雪糕都幾香滑,今次來到見仍有位於是就入去試dinner。.餐廳主打西日fusion菜式,裝修走高格調,環境都幾舒服,不過枱面位置略窄,入座時間尚早仍有好多位,但已經安排其他客人搭枱坐埋嚟,雖然枱中間有隔板但覺得仍有點壓迫,感覺唔太好😕食物方面,叫咗1個Dinner Set($128)、1個Dinner Bento Set ($188) 再加一款甜品.兩款Dinner Set都包是日餐湯同飲品,湯係麵豉湯,清清地,正常發揮;飲品有好多選擇,但我地都揀咗唔駛加錢的冰果茶,唔會太甜,ok1.Dinner Bento Set成個set上枱時感覺好豐富,亦好多顏色好吸引😍入面有:羽衣甘藍雜菜沙律、涼菜小碟、茶碗蒸、月見燒雞肉棒、野菜奶油三文魚、明太子紫菜飯、生果及甜品:迷你味噌焦糖蘋果醬新地❇️沙律菜新鮮,但似乎只得平時常見的火箭菜、紫椰菜,唔多覺有羽衣甘藍❇️涼菜小碟係蓮藕片,甜甜地,好好食❇️茶碗蒸份量只得半碗,蛋都滑的但配料就比較少,只得一兩片菇同蟹柳❇️月見燒雞肉棒入面有蛋黃汁流出,入

1.Dinner Bento Set
成個set上枱時感覺好豐富,亦好多顏色好吸引😍

❇️涼菜小碟係蓮藕片,甜甜地,好好食
❇️月見燒雞肉棒入面有蛋黃汁流出,入面雞肉肉質都幾嫩滑多汁
❇️野菜奶油三文魚,除咗有三文魚粒,亦有幾款不同蔬菜同翠玉瓜,最欣賞個汁,奶油味好香濃但又唔會覺得好膩,好好味,用來送飯亦一流!😋
❇️明太子紫菜飯係另上,白飯上面舖滿紫菜絲,中間放上明太子,明太子辣辣地但又唔會好咸,撈埋紫菜同飯一齊食香口又惹味,飯的份量亦足,唔錯!👍🏻

❇️生果有哈蜜瓜、士多啤梨同藍莓,份量唔多但每款都幾甜
❇️甜品:迷你味噌焦糖蘋果醬新地,呢個set入面揀咗唔加錢的甜品,入面係雲尼拿雪糕,比起一般的較甜,上面舖滿焦糖,中間係味噌蘋果醬,蘋果醬香甜但唔係好食得出味噌味。呢款甜品用個小杯裝住,初時以為好少,但食落份量其實都唔算少

2.Dinner Set
餐湯、茶碗蒸、羽衣甘藍雜菜沙律同生果都係一樣,主菜就揀咗黑松露蛋黃醬親子雞扒配蕎麥麵。雞扒外皮炸得夠脆,肉質亦夠腍同入味,不過只食到蛋黃醬食唔到黑松露

3.糖漬栗子十勝紅豆麻糬($58)
栗子同紅豆都係我喜愛的甜點,見到枱面上餐牌做緊呢款甜品推介,加上比較少地方有呢款甜品,當然要試一試
最頂層見到有半粒栗子,旁邊有紅豆,兩款都夠甜又夠腍,下面有我至愛的栗子蓉,好香滑。再下面黃色的一片係蛋糕,蛋糕唔太甜,夾埋上面的栗子同紅豆一食齊就剛剛好。另一重點:最底層的麻糬,放滿成個碟底,好煙韌軟糯,好食!👍🏻

總結:整體食物質素唔錯,可以一次過試幾種唔同款式食物,加埋甜品食得好飽!🈵️
2023-03-25