2020-05-17 802 瀏覽
大家都知灣仔出名多野食😋!係灣仔鄧肇堅中學附近就有一系列專賣和牛料理既餐廳!今日介紹既餐廳係 @mashinomashi,所有菜式都以和牛為主,餐廳本身唔多座位,主要都係bar枱為主,所以呢度唔太適合同朋友傾計食野。食野前先到售卷機付款💶,之後店員會帶大家就座,大家一邊等可以一邊欣賞廚師烹飪過程,呢度最出名一定係廚師們為大家擺Pose 💃🏻打卡📸影相!我就叫左呢個和牛丼,雖然佢賣$180,價錢係比較高,但真心每一啖都令我回味,真非常非常好味😍!丼既表頭鋪滿和牛。每塊和牛都用火槍微微燒香過,所以表面係灰灰地而唔係赤紅色!每塊牛非常滑口,除左有牛味外,仲富有油香。食到中段,大家可以篤穿呢個誘人蛋黃。配上蛋黃汁,牛肉變更嫩滑,增添左一陣蛋香。和牛、蛋味同油香一直係口腔徘徊,真讓人難忘!丼飯入面係有炒香過既牛肉碎,配埋白飯食,真係好香口,吸引!餃子同樣係吸引😋!雖然$120得6隻唔太化算,但餡料係採用左A5和牛,入口香甜多汁,而餃子🥟薄餡料都多,外皮煎到脆口,配埋醋一齊食味道都唔錯!

和牛餃子
和牛丼