2024-02-09 1941 瀏覽
去行維園花市前都總係要醫肚先嘅,上次同朋友去左一間好味又夠Chill嘅西班牙餐廳,所以就再食個豐富午餐先啦!餐廳內嘅燈光柔和得嚟又帶啲昏暗,有格調又有氣氛。先嚟兩杯好啱打卡嘅Fruit Punch同Pussyfoot,入口好清新,味道仲唔錯添。小食叫左個 傳統西班牙蛋餅配風乾火腿,依個西班牙蛋餅真係好好食,有洋葱、馬鈴薯做內餡再配以厚厚嘅蛋餅,食落口感鬆軟又豐富。我個人覺得連帶鹹香味嘅風乾火腿一齊食,個味道仲更加出色添。主菜就嚟一個 傳統西班牙烤乳豬, 慢煮蘋果蓉、些利油烤豬汁,乳豬皮薄又香脆,而肉質非常嫩滑又腍身,當中帶有少少油脂,所以食落口感層次豐富。當中配有兩款醬汁,但我覺得醃得好入味,所以唔洗蘸醬汁都已經好好食,當然蘸上酸甜嘅蘋果蓉一齊食就可以中和點點嘅油膩感,兩種食汰都一樣好。之後就嚟一個 香辣蟹肉墨汁意粉,意粉帶有少少辣味,但又唔會蓋過墨魚嘅香味,意粉口感好彈牙,而且蟹肉份量算多,所以食到最後都可以每次食意粉時都有蟹肉伴住,感覺唔錯。最後就嚟一個甜品 傳統西班牙焦糖布丁 , 濃濃蛋香嘅布丁再加上一層厚實嘅焦糖,味道甜甜得嚟口感細膩而且非常柔滑,教人如何不喜歡呢。

餐廳內嘅燈光柔和得嚟又帶啲昏暗,有格調又有氣氛。

2024-02-04
  • 傳統西班牙烤乳豬