2019-05-18 23 瀏覽
厚福街出名多好野食,今日行過同朋友睇到呢間沾面,有我最愛海膽,當然要入去食啦!同朋友點了一個極上芝士海膽沾面及石燒芝士飯,真的有一板海膽,還有一窩熱騰騰的海膽芝士湯,湯內還有大大舊的燒肉,面條是自家制作,先把青檸汁落面,再把面沾湯後食用,芝士味十分濃厚,每條面都掛上芝士汁,再加一口海膽的鮮甜。沒有試過這種組合。另外石燒芝士飯的芝士好多,再撈啲海膽食到最後都還可以拉絲,芝士控快來!!另一食法是把三湯匙海膽芝士湯加到石燒芝士飯內伴勻,就像變成了芝士海膽飯,而且每一口都香濃,要食過才會領略到吧!食完沾面後還有一點湯,店員會幫你加木魚清湯,把剩餘的芝士汁都稀釋好,一飲而盡,完成這美妙的晚餐。間舖雖然唔大,但間隔得好好,唔會覺得好迫,而且員工都好有禮貌,會好主動咁介紹點食個面

沒有試過這種組合。

極上芝士海膽沾面

另外石燒芝士飯的芝士好多,再撈啲海膽
食到最後都還可以拉絲,芝士控快來!!

石燒芝士飯
極上芝士海膽沾面