餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-09-16 66 瀏覽
今日黎到銅鑼灣試下一間印尼小店, 餐廳唔算大, 係一間比較地道既餐廳呢到有印尼飯類, 亦都有面食, 最特別係佢有班蘭飯同埋黃彊飯食我地叫左個印尼黃金飯同埋燒魚花膠湯粉皮, 另外叫左個咸魚炒怡保芽菜首先係燒魚花膠湯粉皮, 碗湯粉皮湯好濃郁, 有一塊大既花膠, 食落口好有咬勁同鮮味, 粉皮又滑又軟, 好掛湯, 燒魚就另外原條上, 食落條魚都新鮮, 唔會燒到乾曬, 好味然後就係印尼黃金飯, 就係黃彊飯再配4個送, 炸雞脾外皮酥脆, 入面嘅既雞肉又嫩又多汁, 巴東牛肉好淋, 食落好好重香料味, 係幾正宗既巴東牛肉, 菜同炸豆腐就正常味道, 反面個黃彊飯有驚喜, 食落有疆個種辣辣地既味, 幾特別得黎又幾好食最後就係咸魚豆卜炒芽菜, 呢個菜以咸魚為主角, 豆卜同芽菜嘅口感好好, 好脆好爽口, 豆卜索曬咸魚既鮮味, 結合得好好最後我地仲叫左2杯野飲, 分別係桂皮箭葉橙密同埋椰青桂皮箭葉橙密飲落有種葉味, 另外都有橙味, 幾特別既味, 但係略嫌太甜總括黎講, 呢間餐廳嘅食物真係好出色, 每一樣都有佢既特色同美味, 如果係附近又想食D比較特別既菜式, 不彷黎呢到試下

最後我地仲叫左2杯野飲, 分別係桂皮箭葉橙密同埋椰青

2023-09-15