2017-08-15 317 瀏覽
今晚朋友生日,我地投其所好揀佢最愛嘅打邊爐慶祝一番! 朋友係牛魔王最愛食牛,我地當然要搵主打牛魔皇塔嘅餐廳賀一賀😋位於油麻地站及旺角站之間嘅火鍋店喜鍋,門口貼了大量招牌菜式望到已經好吸引。招牌菜好吸引,我地叫左幾款,主角就一定要叫牛魔皇啦~打邊材料爐選擇好多墨魚油炸鬼: 初時以為要放入去鍋內烚,朋友話係小食來的😂油炸鬼好香脆同彈牙墨魚滑好夾,表面嘅蟹籽咬時增加口感,配上泰式辣醬更惹味。越式黃金炸蝦魚餅: 蝦魚餅咬落彈牙而且唔乾,可能蝦魚餅比較厚身能保留肉汁,同樣配泰式辣醬更惹味。招牌花膠沙魚骨膠原湯鍋(送泡飯)😋雪白的鍋底用料豐富,放了花膠沙魚骨、豬腳、雞腳、唐芹等,呷一口湯底好甜,這個湯底還附送泡飯(炸過的米,有點像米通)。我們把飯放進碗裡再加上湯底浸泡同吃,嘩~味道非常好,先是米粒炸過的焦香味再配上鮮甜湯底,泡飯並不會因浸在湯裡而變淋身,咬下去還有嚼勁,很好吃!👍😋蟶子皇👍不愧為蟶子皇,size真的夠大夠新鮮,咬下去即時有海水的鮮味在口中迴盪,而蟶子肉厚彈牙爽口唔韌。牛魔皇塔登場時感覺好像去了high tea食三層的糕點,但今次三層都是牛😍我們由高至底開始品嚐。頂層~安格斯牛柳粒:

招牌菜好吸引,我地叫左幾款,主角就一定要叫牛魔皇啦~

打邊材料爐選擇好多

墨魚油炸鬼/越式黃金炸蝦魚餅

招牌花膠沙魚骨膠原湯鍋(送泡飯)

招牌花膠沙魚骨膠原湯鍋(送泡飯)😋

蟶子皇

蟶子皇👍

牛魔皇塔

頂層~安格斯牛柳粒: 由於是粒狀要滾得比較耐,牛粒有嚼勁而不會韌,有牛肉味。

中間~本地手切牛脊: 幼細的脂肪紋,牛味重而不羶。

底層~安格斯牛脊: 最愛這一層,看著雪花般嘅脂肪平均分佈已經好吸引,烚幾秒夾起一看,嘩!脂肪部分已經透明而肉就略帶粉紅,急不及待送入口裡! 肉脂非常甘香,肉質很嫩滑,牛味很濃,一片接一片這一層很快被大家送晒入肚😋😍

秘製芝士墨魚丸
好大粒嘅墨魚丸,中間填滿了芝士,芝士不是拉絲哪款但一咬就會咇出來,墨魚丸夠彈牙配芝士好夾😍

其他配料都好好味,自製響玲夠厚吸湯一流😋
魚皮餃

自家脆響玲卷

油麥菜

生日之星好滿意牛魔皇邊爐,大家肚仔都十分滿足😊
墨魚油炸鬼/越式黃金炸蝦魚餅
招牌花膠沙魚骨膠原湯鍋(送泡飯)
蟶子皇
魚皮餃