2018-01-16 214 瀏覽
天朗氣清萬里無雲嘅日子,最啱就係燒嘢食。一早已經約好曬成班有大有細入大尾督,諗住由晏晝燒到夜晚,仲可以係個大空地旁邊親親大自然。點知今日一家有流感,另一家又話突然有急事去唔到。所以期待已久嘅BBQ就臨時取消咗啦。剩返小貓三四隻,入去又無癮,唔入又掃興,企左係大埔唔知點好。既然一場嚟到就決定大埔一日遊,首先掃左大埔街市食亞婆豆腐花,然後去大埔鐵路博物館,再去埋大埔農墟,最後去咗大埔直街搵食,因為今日本來plan 左燒嘢食,為咗唔想令大家咁失望,所以我哋都係揀咗韓燒, 都係燒啫。全場都係而家最興的韓式圓形燒烤枱+油桶櫈。我地由於早入場仲可以坐到卡位,好大好舒服。牆壁以街頭塗鴉藝術作為裝飾,好特別。韓烤任食兩小時 $238,小童同長者半價,唔貴噃。响我地仲硏究緊 order 紙的同時,侍應已經上左一隻牛俾我地。冇錯! 真係成隻牛上!原來果個係佢附送的頭盤已經包左九款牛, 有A4 黑毛和牛肩肉、A4 黑毛和牛三角腩、澳洲和牛下腹腩、澳洲和牛脷、封門柳、鹿兒島牛柳粒、加拿大牛排骨、無骨牛肋肉同埋美國牛小排。即係一盤入面有齊唔同國藉唔同部位的靚牛俾你試,仲要每塊都油脂閃閃,未燒就知正!果然D牛好有

頭盤

牆壁以街頭塗鴉藝術作為裝飾,好特別。

韓烤任食兩小時 $238,小童同長者半價,唔貴噃。

牛肉拼盤

原來果個係佢附送的頭盤已經包左九款牛, 有A4 黑毛和牛肩肉、A4 黑毛和牛三角腩、澳洲和牛下腹腩、澳洲和牛脷、封門柳、鹿兒島牛柳粒、加拿大牛排骨、無骨牛肋肉同埋美國牛小排。即係一盤入面有齊唔同國藉唔同部位的靚牛俾你試,仲要每塊都油脂閃閃,未燒就知正!果然D牛好有牛味,唔韌,好得!
牛肉拼盤

雖然唔知乜牛打乜牛,但我地逐款燒,逐款試,忽然人人變食家。 各自選出認為最好味的一款,嘻嘻哈哈又一餐,呢個遊戲都幾好玩。

除左牛,仲有最靚既豬腩肉,絶對有首爾名食店的水準。老友提我一定要包菜食,因為豬腩肉後勁好強,食幾件就會飽。果然包左生菜無咁油膩。
五花腩

食到咁上下想揾D野清清佢,見沙冰好吸引可惜冇貨,超失望,唯有飲罐裝果汁。

老友就發現左佢有好多手工啤酒,唔少都是新面孔。

濃的淡的白的黑的都有,佢試左一支相信是土炮的 [新界九龍啤酒] ??佢話係好濃的黑啤,平時飲就好劥吓,但呢個場合用來清下油膩野啱曬。

手工啤酒

見 order 紙咁多野食,我地都點左D其他食物包括真露煮蜆同韓式海鮮湯來開心 share 。

真露煮蜆D蜆肉略為細隻,難以食到佢的味道。但佢用左白蘿蔔同豬大腸來煮,味道好夾,俾我地掃曬。
真露煮蜆

而韓式海鮮湯既味道幾特別,有少少辣又有DD似冬陰公但冇乜香料。海鮮找不到但好多蔬菜同海帶,整體來說幾好飲。
韓式海鮮湯

最後每人可以選一款雪糕當甜品,可以選哈根大師 dreyer's 同 movenpick , 都幾重本喎!

雪糕

埋單每位先二百幾,今次誤打誤撞發現好野,一定要介紹俾親朋戚友。食到飽一飽,慢慢踱步去車站,快樂的一天。

**建議可以貼返個指示出來,介紹吓果盤牛拼盤分別係D乜牛,唔使大家估估吓。
五花腩
手工啤酒