2018-11-22 80 瀏覽
喺利園shopping完經過白沙道,見到呢間充滿田園氣息既台灣牛肉店,門口擺放著一架外賣單車。見店外有一條排隊人龍,我們也不禁跟著! 見店名犇之食堂,聽到旁人稱它"牛牛牛",其實讀音是"奔",有眾牛奔走之意。此店挺支持環保的,如非必要都盡量不提供吸管。就以我們為例:我們點了一杯起司奶蓋炭焙烏龍茶,這杯就不會提供塑膠吸管了,而且用杯邊飲, 起司奶蓋跟茶才會平均入口。如果用吸管就只能看到下面的烏龍茶了!點餐時店員又會先問要不要減糖減冰,啱哂好似我咁鍾意飲低糖嘅人! 又更能突顯奶蓋既味道~另外起司奶蓋草莓莎莎,由於係沙冰所以會提供吸管。草莓莎莎無甜度選擇但味道清清,唔會太甜!先點話梅小番茄,呢個絕對係開胃小食, 做法係用浸泡過嘅話梅、檸檬汁同小蕃茄再雪凍造成。入口除咗酸酸的,有小蕃茄既清新之餘,仲有蕃茄中心帶冰霜既涼快!主食當然唔少得招牌犇之三寶麵($86) 牛肉湯頭帶辣,牛腩、牛筋、牛肚都炆煮得入味, 麵條煙煙韌韌有咬口。另外點多一份宜蘭鹽酥雞滷肉飯($68) 鹽酥雞分開上碟,非常酥脆香口,又唔會好多調味粉,食返本身既味道~滷肉飯用五花腩切粒,肥瘦平均,滷水汁滲滿 整碗飯,太滋味了!!最後
見店名犇之食堂,聽到旁人稱它"牛牛牛",其實讀音是"",有眾牛奔走之意。

話梅小番茄
主食當然唔少得招牌犇之三寶麵($86)
犇之三寶麵
另外點多一份宜蘭鹽酥雞滷肉飯($68)

宜蘭鹽酥雞滷肉飯
最後當然少不了甜品~ 台式芋圓
我哋點熱的,用的都是手工芋圓,有三種味道。最正係香芋味,仲有粒粒芋肉~ 糖水部分係黑糖薑味道,唔甜仲有一條條薑絲,係暖胃之選!

付款嘅時候仲見到有用竹做嘅飲管套裝可以選購,環保得黎又精緻!

話梅小番茄
犇之三寶麵