2023-04-02 718 瀏覽
位於朗晴坊既一間西餐廳,上網睇評價唔錯,係 𝐨𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞 甚至有600+ 好評,但去完真係失望,全因食物質素參差不齊。今次叫左份𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓 𝒕𝒘𝒐 ( $ 428 ),點左以下幾款菜式:👅 餐前 - 蒜蓉包及忌廉磨菇湯蒜蓉包偏淨偏油,比較一般。湯既磨菇味偏淡,湯汁較稀。👅 煙三文魚柚子沙律呢道沙律十分大份足料,餐廳毫不吝嗇煙三文魚,食極都仲係有好多,而啲三文魚都好新鮮 ,同沙律配搭酸酸甜甜既柚子汁食正合適🤤..👅香蒜辣椒鮮蜆意大利麵用心擺盤,面條軟硬適中,用蒜同辣椒炒過後顯香微微辣,蜆肉亦顯鮮甜 ✨..💀 美國特選牛柳 .煎鵝肝令人十分失望既一道菜,叫左 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦 牛柳但上左一份 𝐰𝐞𝐥𝐥 𝐝𝐨𝐧𝐞。同餐廳反映後,佢地都願意換一份比我地,但新一份竟然係 𝐫𝐚𝐰 𝐦𝐞𝐚𝐭 🌞🌞 腥紅深色既肉真係接受唔到 🥹仔細觀察過後,發現成塊牛扒表面偏濕,冇煎後乾身既焦香面,有機會廚師係未加熱既情況下就加左塊扒入鍋。簡單啲黎講,就係好難食。咁耐以黎好少覺得 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 係唔好食🥲鵝肝質地鬆軟,調味一般未能覆蓋或配合鵝肝之羶味..👅 焗肉桂蘋果脆曲奇配雪糕比較甜既飯後小點,蘋果

👅 餐前 - 蒜蓉包及忌廉磨菇湯
蒜蓉包偏淨偏油,比較一般。
湯既磨菇味偏淡,湯汁較稀。
蒜蓉包及忌廉磨菇湯

👅 煙三文魚柚子沙律
煙燻三文魚

👅香蒜辣椒鮮蜆意大利麵
香蒜辣椒鮮蜆意大利麵

💀 美國特選牛柳 .煎鵝肝

鵝肝質地鬆軟,調味一般未能覆蓋或配合鵝肝之羶味
美國特選牛柳 .煎鵝肝
美國特選牛柳 .煎鵝肝

👅 焗肉桂蘋果脆曲奇配雪糕
比較甜既飯後小點,蘋果味突出,不過不失 🥂
焗肉桂蘋果脆曲奇配雪糕

餐廳部分食物味道頗佳,分量較大,但主食如牛扒味道並不如意,而餐廳職員願意協調客人與廚房間的溝通,修正味道(雖然失敗),因此分數有所調整。

2023-03-31
煙燻三文魚