中華小館

2022-12-27 226 瀏覽
💕坊間少有片皮鴨任食放題 我係一個片皮鴨痴,❤️‍🔥好鍾意試不同酒樓或中菜廳嘅片皮鴨,可以閒閒地一個人食一隻😚係灣仔返工嘅朋友,發掘左一間位於駱克道地鋪嘅中菜館:「中華小館」晚市$498/位,兩小時任食(兩位起)。餐廳裝修古色古香,空間寬闊,有多間廂房提供,好適合我嘅呢啲港女打卡🤭💓放題贈送每位客人鮑魚花菇扣鴨掌一份!鮑魚炆得入味有咬口,鴨掌厚肉皮爽肉嫩,獻汁濃稠掛汁。無限添加食物:✅片皮鴨,✅屋村碗仔翅,✅四季時蔬,✅燒味飯,✅迷你臘腸卷,✅桂花淮山,✅泡椒魚皮等。餐廳為左確保顧客能享用到烤鴨之最佳口感,通常即叫即烤請,需要耐心等候!所以先試前菜開胃。⭕️桂花淮山,爽口清甜;泡椒魚皮,有辣勁又爽脆!⭕️以為燒味飯係整個放題嘅飽肚食物,實際真材實料,唔會比行貨,燒腩仔肥瘦勻稱,叉燒半肥瘦呈玻璃肉,有水準之作。⭕️臘腸卷已經差不多絕跡於茶樓,估唔到係到食到,卷內除左臘腸仲有潤腸,一包有兩種口感,食完唔覺膩😍⭕️屋村碗仔翅聽個名係平價貨,但餐廳做出嚟有酒樓質素,非常足料👍⭕️主菜片皮鴨先比半份,拌以蒸爐同上嘅包鴨皮,以免太快放涼。包鴨皮口感有別於坊間厚身麵粉味重,偏向透薄,所以食極都唔會飽滯😎鴨皮切得
💕坊間少有片皮鴨任食放題

💓放題贈送每位客人鮑魚花菇扣鴨掌一份!
鮑魚炆得入味有咬口,鴨掌厚肉皮爽肉嫩,獻汁濃稠掛汁。

⭕️桂花淮山,爽口清甜;泡椒魚皮,有辣勁又爽脆!

⭕️主菜片皮鴨先比半份,拌以蒸爐同上嘅包鴨皮,以免太快放涼。包鴨皮口感有別於坊間厚身麵粉味重,偏向透薄,所以食極都唔會飽滯😎鴨皮切得薄脆,醮海鮮醬拌食非常開胃,鴨油脂分怖平勻,唔會偏肥,直覺上感到無負擔,可以放任咁食。記任要先book位,因為餐廳都幾多熟客幫襯。
泡椒魚皮
桂花淮山