2018-09-26 768 瀏覽
一年一度新蘋果發售,朋友一早預訂左部新機係沙田新城市店攞。陪佢排左成個鐘先完成取機手續真係又餓又攰。所以近近地上左七樓揾野食。見MIMILA坐左幾位金髮外國人,就好奇入黎睇下有咩咁吸引老外都黎光顧。原來呢度主打馬來西亞麵食,尤其係各款鮮蝦製品,琳琅滿目。所以我地都唔執輸跟住老外們點返兩個呢度嘅招牌菜食返餐。三蝦撈麵。即係蝦籽/海蝦及蝦子麵嘅全蝦組合。蔥油十分香濃惹味,配上爽口彈牙嘅蝦子麵,十分討好。海蝦新鮮爽脆每隻都有滿滿嘅蝦膏,食時更多一種濃香。配上清甜蝦湯配搭,除左唔油膩之外更補充左撈麵嘅濕潤,唔會咁乾爭爭。沙沙撈魷魚翼。用上沙爹醬腌製都算香口,調配得唔會太咸辣。但可惜魷魚唔算太入味有啲可惜。馬來辣蝦湯麵(摻摻)。所謂摻摻即係兩溝米粉及油麵,雖然叫辣蝦湯但辣度唔會好嗆。反而香味同鮮味十足,兩溝麵食時口感更豐富同埋吸湯,更能品嚐蝦湯鮮味。蝦肉同樣鮮甜,食時配上芽菜/通菜健康又好味。雖然未去過馬來西亞,但週未食個地道馬來麵讓味覺遊走一轉馬來風味,都不失為一個好方法。
三蝦撈麵
海蝦新鮮爽脆每隻都有滿滿嘅蝦膏,食時更多一種濃香。
沙沙撈魷魚翼
馬來辣蝦湯麵(摻摻)
2018-09-22
沙沙撈魷魚翼
馬來辣蝦湯麵(摻摻)