2019-06-22 384 瀏覽
聽聞旺角前排開了間日式居酒屋,價錢算係旺角屬於中上,唔少菜式都比較特別,想試都有一段時間了,記得上次去日本,每日都會出去食刺身、壽司、燒物同串燒等,巧合地今日去了呢區逛逛,這麼近水樓台,甚能不去探個究竟? 【申子居酒屋】位於黑布街,在門口既左邊有個巨大相撲手嘅graffiti,見到佢就知已經到咗【申子居酒屋】了。踏入店內就係屬於地面一樓部份,雖然地方唔大,放咗三個擺滿清酒、梅酒等酒類嘅雪櫃、一張長吧枱同半開放式廚房都唔會覺得好焗促。連接二樓嘅樓梯唔算斜同窄,但我同朋友一直行上二樓嘅時候,感到地面有一點油淋淋,會是剛剛打翻東西嗎?印象分有一點打折扣喔。上到二樓就望到掛滿充滿日式風味既掛畫,枱櫈擺位尚算闊落,除二人梳化卡位外,又有圍埋一齊坐既「塌塌米」,算係坐得幾舒服。但呢日太爆場,個個都飲酒,成晚都唔係好傾到計,好有居酒屋熱鬧沸騰嘅氣氛。安排坐位後不得不提,因為枱面同時有水漬、少許油漬,隻碟好濕,我明都多人進餐,但係呢個衛生要加強注意呢,因為會影响感覺呢。但店員們都好好禮貌同積極主動幫我地換替碟子及清潔,都抵讚啦。.睇睇Menu都算多野揀︰刺身、壽司、炸物、天掃羅、燒物同串燒等等,價錢喺
聽聞旺角前排開了間日式居酒屋,價錢算係旺角屬於中上,唔少菜式都比較特別,想試都有一段時間了,記得上次去日本,每日都會出去食刺身壽司、燒物同串燒等,巧合地今日去了呢區逛逛,這麼近水樓台,甚能不去探個究竟?

睇睇Menu都算多野揀︰刺身壽司、炸物、天掃羅、燒物同串燒等等,價錢喺旺角嚟講屬於中上。有唔少菜式都比較特別,例如申子飯、吉列芝士千層豚肉同水母刺身等。

餐廳更推出期間限定的日本酒任飲活動($348/位),全部都係日本直送的得獎酒,以日本好流行任飲模式進行。

🌟極上塩燒牛舌芯
全晚嚟講,極上塩燒牛舌芯算係最抵食!牛舌燒得好入味,口感紮實得嚟幾爽口,肉質鮮嫩,調味主要靠隨石板附上嘅微辣柚子鹽同海鹽,輕輕點一點成個鮮味拉出嚟,好評好評。
極上塩燒牛舌芯

至於其他食物水準中規中矩︰
🌟燒油揚腐皮,醬香味濃,但上碟時已然攤涼左,口感上冇咁脆身!份量可以接受。
燒油揚腐皮

🌟燒年糕,海苔味濃,整體口感過於實淨,單憑筷子好難分成兩份。
燒年糕

🌟🍳申子飯,日本蛋使用🍙,當中靈魂所在是採用了日本蛋製成的雲霧流心蛋,泡沬狀蛋白口感特別,蛋白打到好挺身,如梳乎厘般軟滑,入口即溶,但蛋黃唔夠濃香美味,味道全靠拌飯味素及紫菜蔥花提供。
申子飯

米飯口感仍過於濕糯似糊仔狀。

雖剛簡簡單單但已經非常美味。但客人可以再按個人喜好,加上蔥、紫菜撈飯一齊食。

🌟吉列千層豚肉🌯
炸豚肉切開6件,每件都用上豚肉一層一層疊上,花盡心思,份量十足而不油膩。
吉列千層豚肉

惟調味仍然不足,要靠沙律醬補足味道嘅缺憾。
吉列千層豚肉

有小小意見就係對挪威三文魚洋蔥卷啦...
🌟挪威三文魚洋蔥卷…件三文魚係室溫狀態下呈上,到來是都有些水同油喺盤上面「浪下浪下」,感覺一般般,,味道些,鮮甜味欠奉;卷住嘅洋蔥同豆苗所帶出嚟嘅口感算是給它加一點分數。但呢個如果到來時處理好少少可能味道同視覺會加返多D分呢。
挪威三文魚洋蔥卷

🌟巨峰乳酸梳打🍹
巨峰乳酸梳打味道酸酸地,開胃又好喝!
巨峰乳酸梳打

綜合嚟講,呢間嘢氣氛不錯,食物方面亦有一兩款有驚喜。都欣賞餐廳不少菜式堅持用新鮮日本直送材料,部分菜式更是自家研製,幾有心思!但衛生呢個位真係有特加強喔。
極上塩燒牛舌芯
燒油揚腐皮