2020-06-15 663 瀏覽
第一次光顧Simplylife,平時無食因為價錢比一般餐廳貴,今日因為人不太多,拎飛到入座都只是三分鐘,所以就試一試。落單過程快,環境舒適;午間陽光充沛,我看見每枱的冰茶玻璃杯邊沿都透光,一點雜質也沒有;等咗陣我的冰茶到了,我望咗望個玻璃杯,成個杯口都花晒,好在無裂,但唔敢叫侍應換,因為怕「特別服務」。等了一等,我的主菜到了,燒雞的賣相很漂亮,熱度也十足,只是聞起來有陣臭味,酸臭味,我三百六十度嗅了一圈,之後試咗一小口雞胸,酸酸的肉味帶點很淡的香草味,我只好叫侍應過來問問。侍應姐姐說她要再找同事回答我,又等咗陣,看似經理的同事過嚟,我同佢講:「碟雞的香草味有點臭,系咪正常?」佢解答:「系香草加咗Parmesan芝士」我答:「但雞肉有酸味」佢話:「不過你唔鐘意可以換,你想換咩?不如魚?」我話:「唔要雞就得了」之後,經理收起我碟主食;我在等待的時候很擔心之後會畀人加料,畢竟我平時食腐乳多過食芝士,都唔知外國乾乳酪煮雞會是臭的,意大利人真心重口味。但第二碟主菜前魚上菜的時候,我見賣相一切正常,碟餸味道都正常,我先放心食完,之後叫咗件法式綠茶苿莉班戟蛋糕,味道比主菜好,畢業是西餅集團旗下,蛋糕
冰茶

等了一等,
香草燒雞

,味道比主菜好,畢業是西餅集團旗下,蛋糕有品質保證,味道偏甜,奶油味特別重,有陣獨特的風味,食多幾啖會膩。
因為限時一個鐘,所以我未食完已經埋單,食飽就自行離座。

2020-06-15
冰茶