2024-01-24 467 瀏覽
喺「烔記燒味」嘅一頓飯,真係令人滿足到爆炸🤤!首先,個燒腩仔,啖啖肉嘅,皮脆得嚟唔澀口,肉汁亦都足夠,我一嚼即刻嗌得出「脆皮正!」。而家講講個油雞啦,嗰種滑嘅感覺,真係入口即化,個雞皮似係比較滲透咗啲醬汁,夾飯正到飛起!記得講份「手撕雞」,選咗隻麻辣口味,婆婆嘅,辣味剛好,雞味夠鮮,係開胃哥。啊!啲手工腸粉咋,咬落唔會黐牙,呢個軟滑嘅口感配上麻麻甜甜嘅醬料,舌尖都係滿滿嘅幸福感。果然,廣東話入面話「食得好」,多半時候都離不開啲正嘅燒味添。為咗今次嘅食評,我已經狂噏三次啦,一次為咗珍貴嘅燒腩仔,一次係同手撕雞過唔去嘅雞味,最後一次就係為咗銷魂嘅腸粉。下次邊位朋友想食燒味,一斟就過嚟「烔記燒味」,享受一轉嘅肉食之旅啦✨!