跟幾位很久沒見朋友聚餐,而其中兩位都較咀刁,於是選了人氣高既西班牙菜兼係廚師發板既私房菜平常西班牙菜好像每次只會吃西班牙燴飯,其實只要用心烹調,用西班牙特色煮法,以及加上新鮮選食材,就會帶出不一樣,色香味俱全之作。Sabor位於上環區,位置近地鐵,超方便。友人訂了位,8時到達已有好幾抬客。幾天前,餐廳職員經電話告知朋友這晚的菜式,我們坐下只須等待佳餚。餐廳裝潢佈置帶點藝術氣息,很chill舒適也有格調,由於食物即時由大廚製作,上菜會食完一個才到下款,適合情侶慢慢橕抬腳或兩三知己邊嚐邊暢談。要一讚,店員會於上菜時先作介紹,讓我們感受到大廚精心泡製的菜式的食材外,仲可略知烹調煮法。非常有誠意蒜汁沙律醬拌入薯仔粒. 清清蒜香既餐前小食。橄欖有2種, 味道差不多, 青欖較硬, 黑欖較軟,酸味開胃! Welcome toast:Garlic Tomato Toast,用法包切成薄片再烘成多士,上面舖滿帶點涼既茄蓉,蒜蓉, 香草及橄欖油。蒜蓉香口,茄蓉微酸,外貌平凡但味道討好,一道好醒胃打開味蕾既前菜。唯一美中不足多士不夠脆,個人喜愛脆d就更perfect.Tapas:Clams in gr

Sabor位於上環區,位置近地鐵,超方便。

友人訂了位,8時到達已有好幾抬客。

。餐廳裝潢佈置帶點藝術氣息,很chill舒適也有格調

蒜汁沙律醬拌入薯仔粒.
Welcome toast:

Garlic Tomato Toast
Tapas:

Clams in green sauce 用砂缽剩載,由開放廚房端出來,還很熱騰騰,香味隨煙霧飄來,好吸引!用了沙白蜆,肉大隻,以魚湯、羅勒、洋蔥及白酒等材料煮成,沙白蜆肉用魚湯煮雙重鮮味,肉亦非常滑,完全沒有沙。羅勒去除了魚湯腥味,個湯鮮味到我地一口一口把它喝光光見底。
Clams in green sauce
Pork Belly with scallop 上層有翡翠苗,中間夾著一片超級厚大絕對有3L最大級數那個level的帶子,稍為煎香,不會過熟,剛剛好。底層是豬腩肉,肉腍而有口感,脂肉比例分配均勻。配一條粗綠的蘆筍。店員建議我們將這幾種食材一口吃下。果然食落有只溶係口既感覺。無得彈!個人非常喜愛!
Pork Belly with scallop
Garlic Shrimp in Olive Oil. 砂缽中大蝦浸住在滾的橄欖油中,上菜都仲係炸炸聲, 香氣四溢, 濃濃蒜片香味,加紅辣椒調味,輕輕香辣變得更惹味。炒香了的蒜片在滾油中變得腍身,夾在爽實鮮大蝦一起吃,滋味又彈牙!同埋浸在橄欖油但絕無油膩感,色香味俱備的啊!
Garlic Shrimp in Olive Oil.
再來到湯:我選了Wild Mushroom Soup 以新鮮蘑菇加奶打蓉,打出空氣氣泡感,成為creamy得黎又奶滑既湯。上面再加入蛋白泡沫及松露油提升層次,作為其調味,其他調味都唔使落。做法出色,湯也可有不一樣烹調方式!
Wild Mushroom Soup
吃了三款tapas後,店員解釋因西班牙菜較濃味, 所以廚師特別為我們預備了Mixed-fruit Sherbet來清一清味蕾。

一小匙雜莓雪芭,用了不同雜莓如士多啤梨、藍莓、香橙等材料做成,上面有一粒魚子。味道清清甜甜帶輕輕酸,在口裹有種喚醒清洗既感覺。真係好refresh 好神奇!
Mixed-fruit Sherbet
接下來到主菜:

Seafood Paella 特別之處以魚湯及蝦湯, 將米由生煮成熟飯, 用平既大鑊讓飯慢慢浸入魚蝦湯。材料不多,有大蝦,蜆肉,紅椒,飯入面有很多墨魚。廚師控制火爐到家 令飯一粒粒有咬口,又有鮮甜魚蝦湯精華,加埋墨魚,令整個飯變得格外豐富。飯表面有些燒焦的效果, 香脆可口。如果味道嫌略咸,可加檸汁令鮮味再提升。絕對有別於平時的西班牙飯。
Seafood Paella
最後到甜品時間:我選了Catalonia Cream,西班牙式Creme Brulee。面層都係燒到好香脆既焦糖,不同之處係裹面蛋醬沒有經高溫烤焗過,應只是慢煮,所以沒有凝固,食落質感比Creme brûlée 軟滑,加上有檸汁。好特別甜中帶點酸,百感交集!
Catalonia Cream
朋友的tiramisu foam with homemade berry ice cream ,也非常精彩!

廚師獨愛foam的烹調方法,打空氣入食材,不但令其更滑更creamy,也保持味道!
tiramisu foam with homemade thyme olive ice cream
不得不提有心思自家製雪糕,有Thyme Olive欖仁味 ,第一次食,帶獨特欖香既雪糕,簡直難以忘懷!

味嚐西班牙特色與別不同既一餐,完全感覺得廚師既用心真誠,為食客帶來新鮮感,值得大力推薦!

Re姐推介指數:4.5/5

蒜汁沙律醬拌入薯仔粒.
Garlic Tomato Toast
Clams in green sauce
Pork Belly with scallop
Garlic Shrimp in Olive Oil.
Wild Mushroom Soup
Mixed-fruit Sherbet
Seafood Paella
Catalonia Cream
  • Mix Fruit Sherbet
  • Seafood paella (西班牙海鮮炒飯)
  • Tiramisu Foam
  • Garlic Shrimp