2024-01-16 301 瀏覽
荃灣大河道近鱟地方食肆林立,而且營業到很夜,可以話係夜繽紛嘅先驅。之前食過「川味雞烤魚大王」嘅烤魚,超好味,今次決定試埋佢嘅雞鍋。一行到門口就聞到香濃嘅四川麻辣味,令我食慾大增,但同行朋友唔食得辣,所以叫咗個唔辣嘅藥膳雞鍋,同樣出色,食完個身暖晒。藥膳雞鍋<半隻>店員將個鍋一放上枱,已經聞到濃濃嘅藥材味,鮮雞分開上,目雞都幾大隻,而且肥瘦適中。店員還殷勤地幫我哋將雞件放入鍋裏面,還不時幫我哋望吓啲雞熟未,確保熟成程度剛好,很窩心。果然食落超嫩滑,而且還滲出藥膳嘅味道,秋冬食啱晒。鴨血鴨血夠滑嫩,口感彈口,麻辣鴨血就食得多,估唔到用藥膳湯底去食都好匹配。墨魚嘴丸第一次食墨魚嘴丸,墨魚味比一般墨魚丸濃郁,口感超彈口,真係有墨魚嘴喺裏面。鮮蝦雲吞皮薄餡靚,用料十足,啲蝦夠新鮮,跟豬肉嘅比例都好適中。米線米線軟硬度適中,配上濃郁嘅藥膳湯底一起食,絕配。

藥膳雞鍋<半隻>

鴨血

墨魚嘴丸

鮮蝦雲吞
皮薄餡靚,用料十足,啲蝦夠新鮮,跟豬肉嘅比例都好適中。

米線
米線軟硬度適中,配上濃郁嘅藥膳湯底一起食,絕配。