餐廳: 瘋狂小面 (佳德商業大廈)
資訊:

2019-05-16 1910 瀏覽
平時好少食川菜,女友又鍾意食辣,所以今日帶佢嚟今期流行既瘋狂小面。入到去見到木枱,梳化椅,磚牆。以上都係傳統成都餐廳既裝修。之前有一段時間去成都實習,所以係餐廳特別有一種熟悉嘅感覺。餐廳有提供套餐,最貴嗰個包曬小面、飲品、小食同甜品。率先上菜既係瘋狂肥腸面,面嘅份量真係超多,面條偏向稔身。湯底既麻味突出,同時亦嚐到辣同香。估唔到肥腸入口非常爽口,唔會咬極都咬唔開,亦唔會好韌。腸入面亦清理得非常乾淨。女友叫咗擔擔面。同一般擔擔面不同之處左於冇咗芝麻香味,但同時突顯四川風味-麻同辣。入面有大量肉碎同花生。不過擔擔面叫既係小麻,但比我BB麻既冇咁麻。蒸蛋屬於少數唔辣既菜式,口感非常滑溜,頂上加左肉碎同蔥花令味道更香。棒棒雞浸係麻辣湯度,味道果然夠麻。另外肉質嫩滑。成都老冰粉入面既配料比我係成都食既冰粉無咁豐富,但一樣清甜。加左花生、提子乾令口感更豐富。上年去成都見好多當地人都食缽缽雞,但自己都唔敢食因為成都大多數啲竹籤都係重用。不過臨走前問職員,佢地話唔會重用,所以下次嚟可以放心食。今次食左BB辣,下次可以食辣啲,挑戰小辣。

餐廳有提供套餐,最貴嗰個包曬小面、飲品、小食同甜品

瘋狂肥腸面

四川擔擔面

蒸蛋

棒棒雞浸係麻辣湯度,味道果然夠麻。另外肉質嫩滑。
棒棒雞

成都老冰粉

今次食左BB辣,下次可以食辣啲,挑戰小辣。
2019-05-11
瘋狂肥腸面