2021-06-03 207 瀏覽
一直都想試吓呢家西班牙菜,今日終於同朋友嚟咗。黎到時間都尚早,六點鬆啲,唔算多人,所以餐廳好靜好舒服。環境都好有西班牙嘅感覺,而近門口嘅天花更加有好多花嘅decoration,啱晒用嚟做背景影相打卡。同朋友兩個叫咗兩個tapas ,一個主菜,一個甜品。《蕃茄清湯酸菜白雪魚》🐟呢個完全係一個fusion嘅tapas,成件事好有驚喜。先講個湯,係好清但係超級夠味,個麻味喺最後慢慢滲出嚟,比起傳統嘅酸菜魚冇油但係個麻味更加出色,見到佢哋落咗一串嘅青花椒,相對成本比較高,有誠意!👍🏼而個魚係鱈魚,都預咗唔會好似平時嗰啲酸菜魚咁滑,但係佢係將層皮煎到香先至放落個湯上面,都好有心機,真係超推介!🤩《龍舌蘭青檸野雞鎚》🍗呢道菜絕對係眼睛食先,因為上菜嘅時候係會喺個龍舌蘭酒上面點火,啲酒揮髮嘅時候已經好香,而呢份tapas嘅份量絕對唔細,一共有六件雞鎚。而個雞鎚唔會乾,而本身醃咗嗰個味已經好入味再加上龍舌蘭酒同青檸,酸酸地好開胃。😋《西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯》🐖呢個係西人版嘅煲仔飯,一打開蓋嘅時候已經聞到好香嘅飯焦味,個面鋪滿左豬柳同埋魷魚,淨係個樣已經睇落去好豐富。個飯底龍蝦汁味都好出,但唔會
一直都想試吓呢家西班牙菜,今日終於同朋友嚟咗。
同朋友兩個叫咗兩個tapas ,一個主菜,一個甜品
《蕃茄清湯酸菜白雪魚》🐟

《龍舌蘭青檸野雞鎚》🍗

《西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯》🐖
呢個係西人版嘅煲仔飯,一打開蓋嘅時候已經聞到好香嘅飯焦味,個面鋪滿左豬柳同埋魷魚,淨係個樣已經睇落去好豐富。個飯底龍蝦汁味都好出,但唔會好似平時龍蝦湯咁鹹, 飯既配料都好豐富,基本上係每一啖飯都會有配料係,入面有辣肉腸,肉粒,香菇等等。個豬柳可淋,絕對唔會鞋同唔會有豬羶味,叻👍🏼 。可惜嘅係太遲去撈個飯,結果啲飯焦黐咗喺個煲底度,食唔到。

《百利甜酒提拉米蘇窩夫》🧇
呢個甜品又係嘩一聲,完全係相機食先! 好適合女仔朋友嚟打卡影相,或者同朋友嚟慶祝生日都一流。有個勁大個嘅棉花糖做cover,下面就係用百利甜酒做嘅Tiramisu waffle,仲有一球嘅movenpick雪糕,同埋唔同種類嘅水果😍。想講呢個甜品唔單止睇得,識落都好好食,個窩夫係啱啱焗起配埋個Tiramisu個味道係好夾, 下次嚟我一定會試埋其他味😛

《招牌雜果沙冰》
本身諗住個飲品都係普通沙冰唔會有特別,但係杯沙冰係超級大杯!個橙汁底非常濃郁,熱辣辣飲呢杯野係超級加分,兩個人share一杯最後都飲唔晒。

整體來講,呢間餐廳性價比高,覺得同朋友嚟慶祝生日一流,而Menu入面都有好多選擇,所以一定會再嚟試埋其他野 👍🏼