餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-21 24 瀏覽
去完韓國旅行之後,一直對韓牛念念不忘,所以周不時都會睇吓韓牛餐廳推介,原來香港都有啲咁好食嘅韓牛喎。呢間係灣仔嘅貊炙,係星期六日晚市推出「韓牛精割品味體驗」套餐,$720就可以食到精選五款韓牛,加埋韓式小菜、小食同韓牛脂飯,就算冇去到韓國一樣咁滿足😋韓國酒🍶一開始侍應會拿出三款不同嘅韓國酒供選擇,包括係燒酒、柚子燒灼和紅糙米酒。我哋揀咗柚子燒灼同紅醋米酒,前者柚子味香濃易入口,後者特別得黎好地道!韓式前菜🍽️套餐提供咗四款可以無限添加嘅傳統韓式小菜,有泡菜、海帶絲、辣蘿蔔、菠菜,加上一碗韓式豆芽,都係傳統韓國餐廳嘅做法,我哋都refill咗菠菜幾次🥬韓牛切割及燒烤🍖🔥之後就會有專業切割師傅,推住韓牛餐車親自展示切割韓牛,每個部位都有其口感、味道嘅詳細介紹。今日我哋試咗板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌及特級牛小排,全部都係韓牛1++級(等同和牛A5級)。其中最令我印象深刻嘅係牛肉味道濃厚嘅板腱肉,以及最肥瘦適中嘅沙巴當,入口即溶,口感似和牛,但係牛味更濃郁,食完好有滿足感。燒烤嘅時候亦會燒菠蘿及雞髀菇,雞髀菇意外好食,多汁爽口。韓式小食拼盤🥢拼盤有兩款韓式醃製海鮮,包括切片八爪魚和醬油帶子

韓國酒🍶

韓式前菜🍽️

韓牛切割及燒烤🍖🔥

韓式小食拼盤🥢
拼盤有兩款韓式醃製海鮮,包括切片八爪魚和醬油帶子。我以前未食過醬油帶子,覺得口感好新奇,切片八爪魚可圈可點🐙

主食🍚
韓牛脂飯係加入小韓牛塊嘅石鍋飯,有牛油脂香味但唔會油膩,而且韓牛塊都好大舊,去到呢度已經食到好飽。

甜品🍯
加$38就有蜂蜜雪糕作為飯後甜品。雪糕份量好大,加上兩舊蜂蜜塊以及蜂蜜淋面,係圓滿嘅結束。

呢個體驗好適合慶祝或者約會,因為師傅切割韓牛嘅體驗好獨特,可以見到韓牛由廚房到烹飪嘅過程,相信喺香港餐廳好少有嘅安排。而且韓牛獨有嘅濃郁風味,與和牛大相逕庭,值得一試。如果未試過食韓牛嘅話,可以weekend嚟試吓呢個套餐,欣賞韓牛切割及韓式美食。